Ny forskning: Smør er slet ikke usundt

Engelsk forskning er godt nyt, hvis du holder af smør, ost og andre fede mælkeprodukter

Bare gi' den gas. Det er formentlig slet ikke så usundt at spise smør, som vi gik og troede. (Foto: Polfoto/Jan Dagø).
Bare gi' den gas. Det er formentlig slet ikke så usundt at spise smør, som vi gik og troede. (Foto: Polfoto/Jan Dagø).
Følg Sundhed

Brødrene Price har i årevis prædiket 'rigeligt med smør' og nu er der godt nyt til DRs tv-kokke og andre der holder af smør, ost og andre fede mælkeprodukter.

I hvert fald ifølge en ny engelsk forskning, der gør op med de kostråd man, specielt i USA og England, har levet efter de sidste 30 år. Det skriver Daily Mail.

Det er en forskergruppe fra Robert Gordon University i Aberdeen, der har kigget på de kostråd, der har betydet, at salget af smør og fede mælkeprodukter, siden firserne er styrtdykket i USA og England.

Forsker: Denne diæt holder dig ung

Forskerne konkluderer at kostrådene er baseret på utilstrækkelig forskning - samt en alt for lille forsøgsgruppe af mænd, der i forvejen levede usundt -  og mener, at opfordringen til at skrue ned for fedtet, og op for indtagelsen af kulhydrater, meget vel kan være skyld i den fedme-epidemi der har ramt de to lande:

- Den nye undersøgelse viser, at de gamle kostråd ikke blot skal tages op til genovervejelse. De burde aldrig have været introduceret. Det er på tide, at den britiske regering tager fat og stopper det ukontrollerbare eksperiment, der ikke blot har ramt os selv hårdt, men en stor del af verden. Det syn vi har på en sund livsstil i dag kan meget vel have skabt en mere usund nation og være skyld i den eksplosion i fedmen, vi har set over de sidste 30 år, vurderer Iain Broom i en samtale med Daily Mail.

Forskning: Sunde overvægtige ender med at blive syge

I undersøgelsen har forskerne fra Robert Gordon University kigget nærmere på sammenhængen af dødsfald på grund af hjertesygdomme og indtagelse af fedt. Den nye forskning viser således ingen sammenhæng mellem indtagelse af fedt og livsstilssygdomme.

Forskergruppen fra Robert Gordon University har baseret deres undersøgelse på seks forskellige forsøg - hvert af dem har kørt i gennemsnit fem år - og involveret 2467 mænd, der alle tidligere har overlevet et hjerteanfald, eller haft andre alvorlige hjertesygdomme.

Kendt dansk rapper: Sådan tabte jeg 28 kilo

I september sidste år påviste svensk forskning, at mennesker der spiser mere end otte små portioner fede mælkeprodukter hver dag har 25 procent mindre risiko for at udvikle type-2 diabetes. Forskningslederen Ulrika Ericson fra Lund Universitet konkluderede, at fede mælkeprodukter hjælper vores krop med at bearbejde sukker og insulin.

26.000 midaldrende mænd deltog, ifølge Daily Mail, i det svenske forsøg.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby