Annonce:
Annonce:

Ny is kurerer graviditetskvalme

En ny is, der lindrer kvalmen hos gravide, har netop ramt de danske hylder

Annonce:
Følg Sundhed

Kvalme er et stort problem blandt gravide og rammer op mod 90 procent af de danske kvinder, der venter et barn. Men nu er der godt nyt til de gravide, der dagligt kæmper med kvalmen.

En ny kvalmelindrende is har nemlig netop ramt det danske marked.

Isen fra Skarø Is, der går under navnet MorBarn is, er tilpasset gravide kvinder og indeholder særlige proteiner, fibrer og mælkesyrebakterier, der hjælper med at gøre graviditetskvalmen mindre.

Den kvalmelindrende is vækker allerede stor begejstring hos jordemoder Birgit Thalwitzer, som er indehaver af den private jordemoderklinik Jordemoder.dk i Odense og Fredericia. 

- Jeg synes, at det er et fantastisk initiativ. For år tilbage importerede jeg is mod kvalme fra England til klinikken, og de var ret populære blandt de gravide kvinder, så det er rigtig positivt, at en lignende is nu kan fås i Danmark, siger hun til Ekstra Bladet.

Annonce:

Gode råvarer
Ifølge Birgit Thalwitzer er det især isens sammensætning af forskellige råvarer, der gør, at den virker effektivt på gravide kvinders kvalme.

- Den store kvalitet ved isen er, at den er proteinrig og tilsat mælkesyrerbakterier. Isen er jo også sukkerreduceret og tilsat fibren inulin, som beklæder tarmvæggen, så man undgår opkast. Og så er den lav på fedt, hvilket gør, at isen er nem at få ned og lindrer kvalmen. Det er jo vigtigt, at man får noget i maven, selvom man er dårlig, og her er isen rigtig god, siger hun.

På grund af den lindrende effekt kan mange gravide kvinder ifølge Birgit Thalwitzer få glæde af isen. Hun påpeger, at graviditetskvalme for mange kvinder er så slem, at det går ud over deres generelle trivsel. 

Ikke et mirakelmiddel
Det er dog ifølge Birgit Thalwitzer vigtigt at understrege, at man med isen ikke skal forvente et mirakelmiddel.

Annonce:

- Det er måske lige i overkanten at sige, at isen dræber kvalmen. Men man kan godt sige, at den er perfekt til at lindre kvalme. Den lindrer de affødte ting, der kommer af at have kvalme, kaste op og at være småtspisende i det hele taget, siger hun.

Birgit Thalwitzer har på grund af isens lovende effekt selv købt isen hjem til sin klinik, hvor hun sælger den til sine kunder.

- Der er stor efterspørgsel på isen hos os, og kvinderne er rigtig glade for den og fortæller, at den hjælper. Prismæssigt ligger isen jo lidt i den høje ende, da den er økologisk. Men jeg fornemmer, at de gravide, der virkelig har det dårligt på grund af kvalme, gerne vil bruge lidt ekstra på det, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Den nye MorBarn is skal hjælpe gravide af med deres kvalme. Foto: Skarø Is
Den nye MorBarn is skal hjælpe gravide af med deres kvalme. Foto: Skarø Is
 

 

Erfaring med kræftpatienter
MorBarn isen er udviklet af Skarø Is, som er en lille virksomhed på Fyn. Idéen til isen opstod ifølge indehaver Martin Jørgensen, da virksomheden for et par måneder siden deltog i en international konference for gynækologi og obstetrik i Helsinki, hvor Skarø Is præsenterede nogle af deres andre produkter.

Annonce:

- Til konferencen var der en fødselslæge, som kom over til os og spurgte, om vi ikke kunne målrette en is til gravide. Hun fortalte, at kvinder med graviditetskvalme generelt har det rigtig dårligt og ikke er i stand til at ernære sig på grund af kvalme, og at en is til dem kunne være en god idé. Så vi har arbejdet på den is siden og indtil nu, hvor den er på gaden, siger han til Ekstra Bladet.

Skarø Is har tidligere haft succes med at udvikle is til kræftpatienter og opvågningspatienter. Igennem det arbejde har virksomheden ifølge Martin Jørgensen fået stor erfaring med at udvikle is til patienter, som på grund af sygdom ikke har den nødvendige appetit. Den erfaring kunne de bruge i arbejdet med MorBarn isen.

- Vi har jo erfaringer med det fra vores arbejde med cancerpatienter og har set på, hvad der er modtageligt for patientgruppen. Så denne gang har vi også set på, hvad der er til at spise for de gravide. Når man har kvalme, er man meget modtagelig over for lugt og smag, så den smag, vi har udviklet til isen, er en frisk æble-citron smag, som er en ikke-dominerende smag. Derfor er den er let at indtage, hvis man har kvalme eller er sensitiv over for lugt og smag, siger han. 

Annonce:

Viser gode resultater
Isene er, inden de kom på markedet, blevet testet i mindre privatforsøg med gravide, og her har isene ifølge Martin Jørgensen vist lovende resultater.

- I de tests, vi har lavet, har der været flere kvinder, der har været meget plagede af graviditetskvalme, som har haft stor glæde af isen, og hvor den har virket. Vi går dog også snart i gang med kliniske forsøg i samarbejde med nogle sygehuse, så vi kan dokumentere effekten yderligere og forhåbentlig få isen ud til patienter på sygehusene, siger han.

MorBarn isen kan indtil videre købes på Skarø Is' hjemmeside og hos enkelte webbutikker, men Skarø Is arbejder ifølge Martin Jørgensen målrettet for, at isen bliver fast inventar i de danske dagligvarerbutikker også, så flest mulige kvinder kan få glade af isen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: