Øjenåbnende forskning: Helende dråber kan fjerne grå stær

Behandling af den kendte øjenlidelse grå stær plejer at involvere laser eller skalpel. Nu ser det ud til, at et sæt øjendråber kan erstatte de kirurgiske indgreb

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Øjensygdommen grå stær rammer millioner af mennesker på verdensplan, og operationer mod grå stær er ifølge Lægehåndbogen det hyppigste kirurgiske indgreb i Danmark.

Men i en ny undersøgelse har forskere testet nogle øjendråber, som ser ud til at kunne fjerne grå stær fra øjets linse, skriver Videnskab.dk.

-Dette er et virkelig omfattende og overbevisende studie - det stærkeste jeg har set af sin art i et årti, siger forskeren Jonathan King, som ikke er tilknyttet undersøgelsen.

Indtil videre er øjendråberne kun testet på hunde og kaniner, men forskerne håber snart at kunne gå i gang med at teste dem på mennesker.

Læs mere på Videnskab.dk: Ny medicin kan kurere depression på under 24 timer.

I øjeblikket findes der ingen anden behandling mod grå stær end et kirurgisk indgreb, hvor man med laser eller skalpel skærer den grå stær væk – eller erstatter øjets linse.

Udviklingen af øjendråberne bygger på forskernes opdagelse af, at mange børn med arvelig grå stær har en genmutation, som stopper kroppens produktion af lanosterol – et vigtigt steroid i kroppen.

Læs mere på Videnskab.dk: Utroligt oldtidsfund i Ribe fik arkæologer til at tabe kæben.

Opdagelsen fik forskerne til, at spekulere over, om lanosterol kunne være med til at forhindre grå stær, og dermed udviklede de øjendråberne, der indeholder en opløsning af lanosterol.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Er Jesus et rumvæsen?

Sådan bliver kvinder tilfredse med deres sexliv.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

8 kommentarer
Vis kommentarer