Omfattende forskning fastslår: Chokolade ER sundt for hjertet

Alt tyder desuden på at også lys chokolade har en gavnlig effekt på helbredet

Nu kan du formentlig også spise lys chokolade med forholdsvis god samvittighed. (Foto: Colourbox)
Nu kan du formentlig også spise lys chokolade med forholdsvis god samvittighed. (Foto: Colourbox)

Elsker du chokolade? Så er der godt nyt. De mange teorier om chokoladens gavnlige effekt på helbredet, ser nemlig ud til at holde stik.

Mere end 21.000 mennesker har deltaget i en stor omfattende undersøgelse, der er et samarbejde mellem universiteterne Aberdeen, Manchester, Cambridge og East Anglia, samt hospitaler i Lancashire og forskningscentre i Cambridge og Amsterdam.

Chokolade. Har du også et hemmeligt lager liggende? (Foto: Rune Pedersen) Fødevarer Undersøgelse: Chokolade spises i det skjulte

Målet med det 12-år lange forskningsprojekt var at kortlægge chokolades effekt på hjertekar-sygdomme og resultatet var godt opmuntrende:

- Vores forskning konkluderer, at der er videnskabeligt bevis for at et højere indtag af chokolade er lig med en mindre risiko for hjertekar-sygdomme, konstaterer professor Phyo Myint, fra universitetet i Aberdeen, i et interview på universitetets hjemmeside. Undersøgelsen har desuden trukket på anden lignende research, så antallet af personer der har medvirket lander på 158.000.

Se også: Snart bliver det dyrere at købe chokolade

Forskningen er baseret på at dele af testpersonerne har indtaget 100 gram chokolade hver dag og viser desuden, at der også er gavnlige virkninger i den ellers så udskældte lyse chokolade:

- Der er stærke indikationer på, at ikke blot flavonoiderne (kemisk stof med vigtige, ernæringsmæssige virkninger/red) i den lyse chokolade, men også blandingen af andre bestanddele, såsom kalcium og fedtsyrer, kan være gavnlige, vurderer professor Phyo Myint.

Foto: Anniken Mohr/Polfoto Videnskab Så fed bliver du af chokolade

Forskerne konkluderer, at mennesker der indtager 100 gram chokolade om dagen har 11 procent mindre risiko for at blive ramt af hjertekar-sygdomme eller et slagtilfælde, i direkte sammenligning med mennesker der ikke spiser chokolade.

Selv om det tilsyneladende også har en gavnlig effekt at indtage lys chokolade anbefaler forskerne stadig den mørke, der har et mindre fedt- og sukker indhold.

Chokolade, når det er bedst. (Foto: Rune Pedersen) Videnskab Sådan undgår du den hvide overflade på chokoladen

Hanne Skov, der er ernæringsfaglig konsulent ved Hjerteforeningen bekræfter, at mørk chokolade har en positiv effekt på hjerte og kredsløb, men advarer mod overdreven indtagelse:

- Effekten er størst i den mørke chokolade, fordi der er mere kakao-indhold end i den lyse og dermed flere af de gavnlige flavonoider. Jeg er derfor enig med forsker-holdet i at den mørke chokolade er den sundeste.

- Noget tyder på, der også kan være en gavnlig effekt af lys chokolade, men det er typisk fløde- og mælkechokolade og derfor får man også meget mættet fedt med i købet. Det skal man ikke have for meget af. I den mørke er det mest kakaofedt man indtager. Den har en neutral effekt på vores kolesteroltal og er derfor sundere, forklarer Hanne Skov:

- Jeg anbefaler ikke mørk chokolade men man kan med god samvittighed spise 10 gram om dagen med et højt kakaoindhold, lyder vurderingen fra ernæringskonsulenten.

10 kommentarer
Vis kommentarer