Birthe Andersen har Parkinsons syge. Siden hun for fire år siden flyttede ind i sin étværelses ældrebolig på Nørrebro i København, har sygdommen fået så meget tag i hende, at hun beskriver det som 'at være låst inde i sin krop, og nøglen er smidt væk'.
Nu ligger hun døgnet rundt i sin plejeseng i sin stue under en lift - og er fuldstændig afhængig af de hjælpere, der kommer otte gange om dagen. De hjælper hende med alt fra toiletbesøg, mad, rengøring - til et ugentligt aftenbad.
Valgte at tie
Hun har i de mange år fået assistance fra empatisk og godt personale, men hun har også været udsat for det modsatte, fortæller hun. Hun har oplevet at føle sig behandlet som 'en grøntsag' eller som et barn. Når det er sket, har hun overvejet at fortælle om det til omverdenen, men valgt at tie, fordi hendes sygdom gør hendes krop stiv, når hun bliver oprørt - og fordi hun ikke magter at gøre indsigelser, siger hun.
Men forleden aften fik Birthe Andersen nok.
To af hendes plejere trak nemlig lod om hende. Eller mere præcist - de huggede om, hvem der skulle give den hjælpeløse kvinde det ugentlige bad.
Ydmyget
- De klædte mig af, og jeg sad nøgen i bækkenstolen inde i stuen og var klar til at blive kørt under bruseren, da jeg hørte hjælperne storgrine. Jeg kunne ikke se dem, for de stod lige bag min ryg, hvorfra jeg kunne høre, at de huggede 'sten-saks-papir' om, hvem der skulle bade mig. Det var taberen, der skulle have opgaven.
- Jeg blev så overrasket, at jeg nærmest råbte: ' Hugger I om, hvem, der skal bade mig'? Det kunne bare ikke være rigtigt.
- De blev lidt forfjamskede og fik sagt, at 'det er kun for sjov'.
- Men det er IKKE sjovt - og det er IKKE i orden, sagde jeg meget skarpt. Jeg var ked af det og følte mig nedværdiget og ydmyget. Der har været mange ting, som ikke har været godt nok, men at de huggede om mig, dét var dråben, siger Birthe Andersen.
Min stemme er mit ansvar
Det ligger Birthe Andersen meget på sinde, at omverdenen vil forstå, at når hun har valgt endelig at fortælle om den ydmygende behandling, er det, fordi hun stadig er i stand til det, hvilket ikke alle er.
- Hvis man er dement, hvordan kan man så reagere? Eller hvis man har en hjernelammelse? Så må man bare finde sig i det. Det eneste, der stadig virker på mig, er det, der sidder over mit kraveben, så jeg har et ansvar for at bruge det så længe, det virker, siger hun.
- Hjælperne var måske særligt pressede den aften?
- Det kan godt være, de havde travlt, men deres faglighed og deres opgave er at opføre sig ordentligt og at have en god relation til os borgere. I mine 46 år på arbejdsmarkedet har jeg bestræbt mig på aldrig at tale sådan til en kunde. Det betyder meget for mig, at man behandler hinanden ordentligt.
- Bør man uddanne hjælpere bedre til opgaven?
- Jeg har oplevet afløsere, der er kommet direkte ind fra gaden uden nogen uddannelse, som har meget mere empati og forståelse, end de erfarne har. Nej, det handler om dannelse og empati - og at der er kommet en forråelse i kulturen blandt plejerne.
- Nu håber jeg meget, at mit opråb får andre ud ad busken, f.eks pårørende til borgere, som ikke kan sige fra, siger Birthe og tilføjer:
- Et bleskift er ikke uværdigt. Hvis det bliver gjort med respekt.
Læs også:
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Forvaltningens svar: - Vi er meget kede af det
Ekstra Bladet har bedt den ansvarlige i hjemmeplejen om et en kommentar til Birthes oplevelse af svigtende pleje og de ydmygelser, hun fortæller om. 'Sundheds- og Omsorgsforvaltningen' har valgt at svare via denne mail om den konkrete sag:
'Det er korrekt, at der har været en episode, som vi er meget kede af – de involverede medarbejdere undskyldte selv over for borgeren i situationen, og borgeren har efterfølgende også modtaget en undskyldning fra en leder i hjemmeplejen på Nørrebro. Derudover er episoden efterfølgende blevet drøftet både med de pågældende medarbejdere og med teamet som helhed.
Respekt er afgørende
Det er helt afgørende for os, at vi har en god og respektfuld kommunikation med borgere og pårørende. Vores kommende medarbejdere modtager undervisning i kommunikation og dialog som en del af deres uddannelse. Og når de så starter hos os, får de en introduktion til vores arbejdspladskultur og kommunikationen med borgere og pårørende. Derudover bliver konkrete sager drøftet lokalt med henblik på læring, og vi undersøger bredt mindst en gang om året, om borgerne oplever, at de bliver behandlet respektfuldt af os – og hvis der er udfordringer, tager vi os af det.'
Birthe Andersen er desværre ikke den eneste handicappede, som har følt sig ydmyget. Her kan du læse historien om en handicap-direktør, som kaldte en spastiker for 'lille so'.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.