Professorer: Danskerne bliver sygeliggjorte

Ifølge 13 patientforeninger lider danskerne af mindst 6,2 millioner sygdomme

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Det er næsten normalen, at man skal have en sygdom. I hvert fald hvis man tror de danske patientforeninger.

Politiken skriver lørdag, at avisen har set på tallene fra 13 tilfældigt udvalgte patientforeninger og lagt deres tal for syge danskere sammen. Resultatet er, at danskerne lider af 6,2 millioner sygdomme.

Nogle mennesker kan lide af flere sygdomme på samme tid, og derfor kan sygdomstallet overstige befolkningstallet. Men det er ikke hele forklaringen på, hvorfor der ifølge patientforeningerne er så mange syge danskere.

- Patientforeningers tal for sygdom er ret ofte bare et slag på tasken, siger professor dr.med. Torben Jørgensen, som er forskningsleder på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital, til Politiken.

I Danmark findes der ifølge sundhed.dk 143 forskellige patientforeninger. Derfor ville antallet af anslåede sygdomme blandt danskerne være langt højere, hvis sygdomstal fra alle patientforeninger var medtaget.

At have mange patienter skaffer både penge og opmærksomhed til en patientforenings sag, forklarer overlæge Karsten Juhl Jørgensen fra Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet.

- Patientforeninger har derfor en meget, meget stor interesse i at få netop deres sygdom til at se stor og vigtig ud, siger han til Politiken.

Ifølge eksperter, Politiken har talt med, stammer kun få af foreningernes tal fra valide registre. De fleste bygger på skøn, udenlandske undersøgelser overført til danske forhold, antal henvendelser til praktiserende læger eller lignende.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+