Annonce:
Annonce:

Psykolog: PMS er en myte, kvinder bruger som en undskyldning

PMS er en historie, mænd har startet for at holde kvinder nede, mener psykolog. Dansk tv-læge er dybt uenig

Hvis du troede, du oplevede fysiske og psykiske symptomer op til menstruationen, så er det bare din fantasi, der spiller dig et pus, hvis man skal tro amerikansk psykolog. Foto: Colourbox
Hvis du troede, du oplevede fysiske og psykiske symptomer op til menstruationen, så er det bare din fantasi, der spiller dig et pus, hvis man skal tro amerikansk psykolog. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Sundhed

Op til 70-80 procent af alle kvinder oplever fysiske eller psykiske symptomer op til det tidspunkt, hvor de skal have deres menstruation.

Præmenstruelt syndromom – der i daglig tale er kendt under forkortelsen PMS – er ifølge Netdoktor.dk en række symptomer, der optræder op til en forventet menstruation. Fysiske symptomer som brystspændinger, muskelsmerter og øget appetit og psykiske som eksempelvis træthed, rastløshed og søvnbesvær er således ifølge den gængse videnskab langt fra ualmindelige.

Men flere fagpersoner er begyndt at argumentere for, at PMS kun findes i vores fantasi.

Kroppen er et instrument der skaber sygdom
En af hovedtalerne for den teori er psykolog og underviser i kvindestudier Robyn Stein DeLuca ved Stony Brook University i New York. Hun mener rent ud sagt, at PMS er en undskyldning, kvinder bruger ’for at få en pause’.

Annonce:

- Når vi vokser op og bliver kvinder, får vi at vide i bøger, på internettet og i magasiner, at PMS er derude. Vi internaliserer idéen om, at vores kroppe må være defekte, siger Robyn Stein DeLuca til Daily Mail.

Hun mener, at medicinalindustrien bærer en del af skylden for den fremherskende PMS-myte, på samme måde, som ’normale livsstadier’ som graviditet og fødsler ifølge kvindeforskeren behandles som sygdomme.

- Det perspektiv opfordrer kvinder til at se deres kroppe som instrumenter, der forårsager sygdom. Men det er mere sandsynligt, at kvinder føler sig overvældede, siger hun.

Hun mener, at mange kvinder bruger PMS som en månedlig undskyldning for at slippe for nogle af de ting - arbejde, huslige pligter og så videre - som man forventer af dem i dag.

Men hun mener også, at mænd holder liv i myten, fordi de har brug for den for at forklare kvinders vrede.

- Hvis en kvinde er vred eller brokker sig, så kan mænd bare tilskrive det, at det er dén tid på måneden, siger Robyen Stein DeLuca.

Annonce:

Tv-læge: Ingen grund til at stille spørgsmålstegn
Den udlægning er den danske tv-læge Peter Qvortrup Geisling dog helt uenig i.

- Man regner med, at tre fjerdedele af alle kvinder oplever en eller anden form for forandringer op til menstruationen. Så min indgang til det er, at sådan er det. Det er der ingen grund til at stille spørgsmålstegn ved, siger tv-lægen, da Ekstra Bladet ringer og forholder ham den amerikanske psykologs teori.

- Det er ligesom ordene depression og stress. De to ord er der en vis inflation i. Der er mange, der bruger de ord uden at vide, hvad det er. Sådan er det måske også med PMS. Men hvis man begynder at antyde, at hele PMS-fænomenet bare er hysteri, så er jeg helt uenig, understreger Peter Qvortrup Geisling.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: