Annonce:
Annonce:

Ritt ramt af kræft: Sådan ser du faresignalerne

1600 danskere rammes hvert år af endetarmskræft

Ritt Bjerregaard er én ud af omkring 1600 danskere, der hvert år får konstateret endetarmskræft. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Ritt Bjerregaard er én ud af omkring 1600 danskere, der hvert år får konstateret endetarmskræft. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Annonce:
Følg Sundhed

Den tidligere københavnske overborgmester og minister, Ritt Bjerregaard, har fået konstateret endetarmskræft, og det er hun langt fra ene om.

Ritt Bjerregaard ramt af kræft

Hvert år bliver omkring 1600 danskere - især mænd - ramt af netop den form for kræft, viser statistik fra Kræftens Bekæmpelse. Men ifølge overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen er der gode chancer for overlevelse, hvis man er opmærksom, ligesom 73-årige Ritt Bjerregaard var det.

- Mulighederne for at blive rask er blevet bedre. Og hvis man er opmærksom og opdager det i tide, så er der gode chancer, siger han til Ekstra Bladet.

I perioden 2008-2012 er omkring 550 danskere døde af sygdommen hvert år, hvilket svarer til omtrent en tredjedel af dem, der har sygdommen. Fælles for dem er at sygdommen ikke er opdaget i tide.

Annonce:

Kom i tide!
- Det afhænger af, om man kommer i tide og dermed om lægerne kan gøre noget radikalt og få det hele fjernet ved en operation. Når sygdommen først er vokset ind i nærliggende organer eller har spredt sig til til andre organer, så er det straks en anden sag, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Han oplyser, at man skal være opmærksom på flere forskellige symptomer for kræftsygdommen.

- Hvis man venter til, at man er almindelig syg og utilpas, så er det for sent, for det vil have spredt sig. Det skal opdages tidligere. Symptomerne kan eksempelvis være afføringsændringer i forhold til, hvad man normalt plejer at have. Det kan være synligt blod, eller man har måske en fornemmelse af ikke at kunne tømme tarmen, siger han.

Blufærdighed
Han opfordrer derfor alle, der kan have ovenstående symptomer til at gå til lægen med det samme, selvom de ikke nødvendigvis behøver at have sygdommen.

- Derudover er det også nemt for lægen at undersøge det, men der er nok en blufærdighedsbarriere for mange, som gør, at de ikke går til lægen med det samme.  

Annonce:

Når man er blevet ramt af endetarmskræft får flere stomiposer, men ifølge Jens Oluf Bruun Pedersen er der blevet bedre chancer for at slippe for den.

- Flere har en frygt for at få stomipose, men der er blevet bedre muligheder for at kunne bevare en normal endetarmsfunktion. Kirurgerne er blevet dygtigere, og jo før man kommer, jo bedre chancer er der.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: