Sofias bikini-billede går Danmark rundt: Men budskabet overrasker alle

- Mine Facebook-følgere har reddet mit liv, fortæller 28-årige Sofia Saidana, som for tre år siden vejede 120 kilo

- I starten, da jeg lavede min side, var fokus meget på vægttabet. Men undervejs har jeg lært så meget om hvor vigtigt det er at arbejde med psyken, når man har overspist i så mange år, siger Sofia Saidana til Ekstra Bladet. (Foto: Sofia Saidana)
- I starten, da jeg lavede min side, var fokus meget på vægttabet. Men undervejs har jeg lært så meget om hvor vigtigt det er at arbejde med psyken, når man har overspist i så mange år, siger Sofia Saidana til Ekstra Bladet. (Foto: Sofia Saidana)

’*Hjertebanken* Rystende hænder’, indleder den 28-årige blogger og foredragsholder Sofia Saidana et Facebook-opslag, som hun lørdag lagde på sin side Sofias kamp fra 120 – 60 kg.

Opslaget er på omkring halvandet døgn blevet delt over 500 gange, ligesom 9400 har ’liket’ Sofia Saidanas budskab.

- Jeg har aldrig prøvet at gå viralt på den måde før. Det er ret vildt. Der er så mange, der har skrevet til mig, efter jeg lagde det op, siger Sofia Saidana til Ekstra Bladet.

Accepteret at jeg er buttet?

Sammen med teksten har den 28-årige kvinde lagt et ærligt billede op af sig selv, hvor man kan se hele hendes krop iført en bikini. Kroppen er et af resultaterne af en tre år lang kamp, der startede med en vægt på 120 kilo. Men selvom hun i dag er kommet helt ned på 78 kilo, er Sofia Saidanas Facebook-opslag ikke den klassiske slanke-succes-historie.

- Jeg blev inspireret til at lægge det ud, efter at én af mine Facebook-følgere havde rost mig for, at jeg havde accepteret, at jeg var buttet. Det fik mig til at tænke over, at man især på de sociale medier kan få en fornemmelse af, at man er en fiasko, hvis man ikke ser ud på en bestemt måde, fortæller Sofia Saidana.

- Jeg har rigtig mange ar på både krop og sjæl.  Da jeg vejede 120 kilo, var jeg meget deprimeret. Jeg fik meget medicin, jeg havde væske i kroppen, og jeg kunne stort set ikke passe noget tøj. Men det, jeg har lært, er, at man aldrig bliver glad, hvis man kun fokuserer på det. Det handler om, at man skal acceptere den, man er. Det er vigtigt at huske at arbejde med sit sind, siger Sofia Saidana.

Følte mig skyldig i mors død

Sofia Saidanas barndom er en barsk fortælling. Hun blev født tre måneder for tidligt, og forældrene blev skilt, da hun var fem år gammel. I hele sin barndom gik hun rundt med en konstant frygt for at miste sin mor. Det udviklede sig til både angst og tvangstanker.

Da Sofia var 12 år gammel, skete det værst tænkelige. Moren fik kræft, og sygdommen tog livet af hende i løbet af tre år.

- Jeg følte, at det var min skyld. Min mor var mit livs lys. Efter hendes død svigtede min familie totalt, og jeg endte på et krisehjem. Jeg fik at vide, at jeg var for gammel til at få en plejefamilie, og måtte derfor bo alene. Det var det totale svigt, og det resulterede i, at jeg røg ud i et misbrug af alkohol og stoffer, og jeg begyndte at overspise. Mad blev min nye mor, fortæller Sofia Saidana.

Skylder følgerne mit liv

Men for tre år siden, ti år efter morens død, besluttede Sofia Saidana sig for at lægge sit liv om. Hun ville tabe halvdelen af sin kropsvægt, og som en slags forpligtelse over for sig selv oprettede hun Facebook-siden, som i dag har over 32.000 følgere, der støtter op om Sofia Saidana mange fysiske og ikke mindst mentale milepæle.

- Jeg havde været overvægtig i rigtig mange år. Jeg var træt af at se på mig selv. Jeg følte mig som en kæmpe fiasko. Jeg vågnede ofte med munden fuld af brød, og gik straks i gang med en bøtte is eller en kage. Jeg tænkte, at det var nu, der skulle ske noget, hvis ikke mad skulle styre resten af mit liv. Det var et valg mellem livet og døden, siger Sofia Saidana.

28-årige Sofia Saidana har tabt sig 42 kilo. Men grunden til, at hun i dag kan holde ud af at se sig selv i spejlet, skyldes ikke kun hendes vægt. (Foto: Sofia Saidana)
28-årige Sofia Saidana har tabt sig 42 kilo. Men grunden til, at hun i dag kan holde ud af at se sig selv i spejlet, skyldes ikke kun hendes vægt. (Foto: Sofia Saidana)
 

Og netop sit liv giver hun sine efterhånden temmelig mange Facebook-følgere æren for, at hun stadig har i behold.

- Mine følgere er min virtuelle familie. Jeg var så langt ude, men det var dem, der reddede mit liv, dengang jeg smed alt fra mig og begyndte at leve af at holde foredrag, siger hun.

Efterhånden som de første 42 kilo har forladt Sofia Saidanas krop, har hun dog ændret sit fokus en del. For, som hun siger, ’vi kan jo alle lave en selleribøf’:

- I starten, da jeg lavede min side, var fokus meget på vægttabet – deraf Facebook-gruppens navn. Men undervejs har jeg lært så meget om hvor vigtigt det er at arbejde med psyken, når man har overspist i så mange år, siger Sofia Saidana, der i begyndelsen af næste år er klar med en hel bog om sit eget liv.

Se hele Sofia Saidanas inspirerende Facebook-opslag her:

20-årige Rikke har også kæmpet med overvægt i rigtig mange år. Nu er hun gået fra 154 kilo til toptrimmet babe. En forvandling, der er så markant, at folk får et chok, når de ser hende i dag.

4 kommentarer
Vis kommentarer