Sover du med åben mund? Så lider du måske af dette problem

En ny undersøgelse viser, at det at sove med åben mund er skadeligt for dine tænder

Vågner du også op ind i mellem med en helt tør mund? Så skal du måske til at børste tænderne ekstra grundigt (Foto: Colourbox)
Vågner du også op ind i mellem med en helt tør mund? Så skal du måske til at børste tænderne ekstra grundigt (Foto: Colourbox)

Det er svært at styre, om man sover med åben eller lukket mund om natten, men for dine tænders sundhed er det faktisk ikke ligegyldigt.

Det viser en ny undersøgelse fra Otago Universitet ifølge Medical Xpress.

I rapporten står der, at man sovende med åben mund har øget risiko for at få huller i tænderne på grund af karies. Samtidig er der forøget risiko for, at emaljen bliver nedbrudt.

Ifølge Daily Mail skyldes det, at vejrtrækning gennem munden udtørrer den og fjerner spyttet, som normalt hjælper med at beskytte tænderne imod syreangreb og at dræbe bakterier.

Det er usundt for tænderne, at munden udtørrer, fordi det betyder, at mundens pH-værdi (mål for surhedsgrad, red.) bliver for sur. Det er det, der kan give huller i tænderne.

Far deler billede af sin datters tå som advarsel til alle forældre

Værdien skal gerne ligge på omkring 7, der betyder neutral, men det at sove med åben mund forårsager altså, at pH-værdien bliver for lav.

Det samme sker, når man for eksempel drikker sodavand eller spiser slik, som også har lave pH-værdier.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i en gruppe på 10 forsøgspersoner, som både skulle sove med og uden en klemme på næsen.

Dermed kunne forskerne se, at der ved 'tvungen' åben mund gennemsnitligt var en lavere pH-værdi end med lukket mund.

Ifølge undersøgelsen begynder tandemaljen at blive nedbrudt ved en pH-værdi på omkring 5,5, og ind i mellem blev pH-værdien hos forsøgspersonerne målt helt ned på 3,6.

- Vores resultater støtter forestillingen om, at det at trække vejret igennem munden bestemt kan være en årsagsbestemt faktor for tandsygdomme som nedbrydning af emaljen og karies, siger ledende forfatter til rapporten, Joanne Choi ifølge Medical Express.

Ekspertens vinter-råd: Sådan undgår du tørre hænder og sprukne læber