Stadig flere piger sig nej til hpv-vaccine

Kun 27 procent af de 12-årige piger har valgt at blive vaccineret med hpv-vaccinen i 2015 og start 2016

(Foto: Polfoto)
(Foto: Polfoto)

Har du sagt nej til en vaccine eller oplevet bivirkninger, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

De 12-årige piger i Danmark siger i stor grad nej tak til at lade sig hpv-vaccinere, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Det skriver netavisen Altinget.

Kun 27 procent af de 12-årige piger har valgt at blive vaccineret med hpv-vaccinen i 2015 og årets første måneder af 2016. Dermed fortsætter de seneste års fald i vaccinationstilslutningen til hpv-vaccinen på de enkelte fødselsårgange.

Og man skal kun tre årgange tilbage, før 90 procent af pigerne i de enkelte årgange har fået deres første stik mod vaccinen, viser opgørelsen.

Hos Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for det offentlige vaccinationsprogram, ser man med stor alvor på udviklingen.

- Det er bekymrende lavt. Og der tale om en vaccine, som kan forhindre en potentielt dødelig kræftsygdom, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg til Altinget.

Hun henviser til, at hpv-vaccinen beskytter pigerne mod en stor del af de hvp-typer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Denne sygdom koster hvert år 100 kvinder livet, og langt flere kvinder må leve med livslange og alvorlige eftervirkninger af kræftbehandlingen for at overleve livmoderhalskræft.

Fra tidligere år ved man ganske vist, at vaccinationsandelen på 27 procent vil stige, fordi en del af pigerne først bliver vaccineret i det følgende år.

Men i en identisk opgørelse på samme tidspunkt sidste år med den foregående årgang var 49 vaccineret, altså næsten dobbelt så mange.

I 2016 er vaccinationstilslutningen i årets første tre måneder kun steget tre procentpoint fra 24 til de nuværende 27 procent.

Blandt andet derfor anser man det i Sundhedsstyrelsen for urealistisk, at vaccinationsandelen for de 12-årige piger af sig selv hurtigt stiger til 80 til 90 procent, som den var tidligere.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ærgrer sig også over den faldende vaccinationstilslutning.

- Og selv om jeg har forståelse for, at man kan være bekymret for, om vaccinen giver bivirkninger, så er jeg ærgerlig over, at mange piger ikke tager imod tilbuddet.

- Vi skal huske på, at livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, der koster mange kvinder livet hvert år, siger sundhedsminister Sophie Løhde til Altinget.

Har du sagt nej til en vaccine eller oplevet bivirkninger, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

55 kommentarer
Vis kommentarer