Sundhedsøkonom: Patientansvarlige læger er urealistisk

Det bliver en kæmpe udfordring, hvis ordningen med patientansvarlige læger skal fungere, mener sundhedsøkonom

Følg Sundhed

- Med en patientansvarlig læge skaber man et billede af, at lægen hele tiden vil være der under en patients indlæggelse. Men det er jo ikke praktisk muligt med de vagtordninger, som læger har.

Sådan siger professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen i forbindelse med sundhedsminister Sophie Løhdes (V) udmelding om at skrotte patientordningen med kontaktpersoner og i stedet indføre patientansvarlige læger.

Professoren synes, det er godt, at den gamle ordning bliver skrottet, men tror, at man kommer til at stå med nogenlunde de samme udfordringer ved at indføre en ordning med patientansvarlige læger.

Hensigten med ordningen er, at de patientansvarlige læger skal være tovholdere for patienter med særligt langstrakte og komplekse forløb.

Men i lyset af de erfaringer, der har været med kontaktpersonordningen, så er det svært at tro, at det her skulle blive meget bedre, mener Kjeld Møller Pedersen.

- Hvis det er tænkt som én læge til én patient, så er det jo nærmest umuligt.

- Der er jo ingen læger, der er til rådighed 24 timer i døgnet, og jeg ved godt, at svaret så lyder, at så skal patienterne overdrages til en anden læge, men pludselig vil der være en række læger ind over en patients forløb.

Allerede i april meldte Danske Regioner ud, at de sammen med Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil indføre 'den behandlingsansvarlige læge'.

Ordningen skal sørge for at inddrage patienten, sørge for godt samarbejde om patientens forløb og undgå unødig ventetid.

Og det er positivt, at man i sundhedssystemet tænker på sammenhængende forløb for patienter, men en ting er at melde det ud, noget andet er at efterleve det i praksis, mener Kjeld Møller Pedersen.

- Det bliver en kæmpe udfordring.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+