Annonce:
Annonce:

Sundhedsstyrelsen: 'Ingen bør ryge e-cigaretter'

Myndighederne fraråder nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter

Lungesygdomme og dødsfald kædes sammen med brug af e-cigaretter. Disse symptomer skal du være opmærksom på. Video: AP / Martin Ekelund
Annonce:
Følg Sundhed

Sundhedsstyrelsen skærper nu tilsynet på de e-cigaretter, der har været på markedet i omkring ti år.

Det skriver Politiken.

- Ingen bør ryge e-cigaretter. Derfor fraråder vi nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Det er den samlede mængde viden om skadevirkningerne, der er årsagen, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til avisen.

Også dem, der i forvejen ryger e-cigaretter alene eller i kombination med almindelige cigaretter, bør ifølge Sundhedsstyrelsen blive røgfri.

- Vi kender slet ikke langtidseffekterne af dagligt brug af e-cigaretter endnu, men der er ingen tvivl om, at e-cigaretter er sundhedsskadelige. Fremtiden vil så vise, hvor skadelige de er, men det er også derfor, vi er bekymrede, siger Niels Sandø.

Trods advarsler fra eksperterne: Danskere forsætter med at 'dampe'

Annonce:

Bliver direkte frarådet
Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen ikke e-cigaretter, men nu skærpes risikovurderingen, så børn, unge, gravide og ammende direkte frarådes at dampe på dem.

Tobaksproducenterne er enige i, at hverken børn, unge, gravide eller ammende bør benytte e-cigaretter.

Men industrien påpeger, at det er 'ærgerligt', at styrelsen fraråder brugen også over for rygere, 'fordi produkterne er et potentielt mindre skadeligt alternativ til en cigaret'.

- E-cigaretter er ikke et sundt produkt - det sundeste valg vil altid være at fravælge enhver form for nikotin- og tobaks-indtag, siger Tine Marie Andersen, direktør hos Tobaksproducenterne - organisationen, der repræsenterer tobaks- og e-cigaretproducenter, til Politiken.

- Det er et sundhedsskadeligt produkt, men et væsentlig mindre sundhedsskadeligt produkt end almindelige cigaretter.

Teenager i koma efter at have røget e-cigaretter i tre år

Annonce:

Samme konsekvenser
Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at hun ikke mener, man skal bruge e-cigaretterne, der i undersøgelser har vist sig lige så skadelige som almindelig tobaksrøg.

- Der er konstateret gift og kræftfremkaldende stoffer i dampen. Det er stofferne propylenglycol og glycerin, der kommer, når smagsstofferne i e-cigaretterne bliver opvarmet til omkring 300 grader. Her dannes der nye kemiske forbindelser, der er farlige.

Forsøg har vist, at dampene har konsekvenserne for cellerne. Hvis man puster dampen, skader man celler og får dna-skade.

- Cellerne går i stykker på samme måde, som hvis vi tester med tobaksrøg, og det er et signal for, at der kan dannes kræft.

Anden person død efter brug af e-cigaret

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: