Sygdomsforskrækket? Vælg vinduespladsen

Du har større sandsynlighed for at blive smittet med en sygdom, hvis du sidder ud til midtergangen i flyet, siger amerikansk mikrobiolog

Du er mere udsat for vira, hvis du sidder ved midtergangen end ved vinduet, når du flyver. (Foto: Colourbox)
Du er mere udsat for vira, hvis du sidder ved midtergangen end ved vinduet, når du flyver. (Foto: Colourbox)

Er du glad for at sidde ved vinduet, når du flyver, så bliver din begejstring næppe mindre nu.

Den amerikanske mikrobiolog Charles Gerba, der står i spidsen for et forskningslaboratorium på College of Agriculture and Life Sciences ved Arizona University, peger således på, at man er mere sikker mod at blive smittet med sygdomme, hvis man sidder længst væk fra midtergangen.

Charles Gerba har i særdeleshed ekspertise inden for overførelse af sygdomme via materialer og genstande. I forskningslaboratoriet gennemføres blandt andet tests på, hvordan forskellige sygdomme spredes via interiør. Eksempelvis på offentlige toiletter, i hjemmet og ombord på et fly.

Udland Se billederne: Så luksuriøst flyver Donald Trump

Mange har således nok skelet bekymret til ventilationssystemet, når nogen har nyset længere fremme i flyet, men den største fare for at blive smittet skjuler sig i flyets interiør, på alle overflader.

- Hvor er det mest sandsynligt, at du bliver smittet? Formentligt, der hvor du sidder, siger Charles Gerba til io9, og meget tyder på, at det er værst at sidde ved midtergangen. Her er man simpelthen oftere i direkte eller indirekte kontakt med medpassagererne.

Charles Gerba giver et eksempel fra 2008, hvor en gruppe passagerer blev ramt af norovirus, populært kaldet roskildesyge, ombord på et fly fra Boston til Los Angeles.

Passagerne blev ramt af diarré og opkast og der var således en lind strøm af passagerer til flyets toiletter. Situationen eskalerede i en grad, så flyet måtte mellemlande og inficerede passagerer bringes til et hospital.

Sundhed Snot i kabinen - så meget smitter det

I den efterfølgende efterforskning af sygdomsudbruddet, hvor alle passagerer blev interviewet, viste det sig, at de passagerer, der havde haft størst risiko for at blive smittet sad ved midtergangen. Formentligt fordi de fysisk befandt sig tættere på passagerne, der bevægede sig gennem kabinen til og fra toiletterne, men også fordi passagerer generelt har en tendens til at bruge nærmeste ryglæn til at holde fast i og stabilisere sig på vejen.

Der er altså både mulighed for fysisk kontakt, men også mulighed for at vira overføres via stoffet i ryglænet.

Indretning i fly er således med til at forøge risikoen for at blive smittet i forhold til eksempelvis en bus eller et tog.

- De fleste har nok aldrig talt efter, men i et gennemsnitsfly er der ét toilet per 50 passagerer, og på nogle fly er tallet tættere på 75.

- Og husk så på, at flyene huser hundredvis af passagerer hver eneste dag, siger Charles Gerba og påpeger, at når man har mange mennesker og få toiletter, så stiger risikoen for at blive mødt af bakterier og vira. Uanset om det så er roskildesyge, influenza eller en simpel forkølelse.

Toiletterne er værst
Risikoen er selvsagt størst på toiletterne, lyder det fra mikrobiologen.

- Man finder mange coli-bakterier på overflader på toilettet - også flere end på et typisk, offentligt toilet. Specielt omkring de små vaske, fordi passagerer med store hænder har svært ved at få dem ind under hanen.

Ud over ryglæn og toiletter, så bør passagerne være opmærksomme på overflader, der berøres ofte, men er sværere at rengøre. Det gælder eksempelvis klapbordet og den lille lås, der holder det oppe, udlånte puder og læsestoffet i ryglænet.

Hold høj hygiejne
Forskerne opfordrer til at man holder høj hygiejne, når man flyver. Det vil sige blandt andet husker at vaske hænder, og så kan man bruge servietter med desinfektionsmiddel eller håndsprit.

Og så er det i øvrigt en god idé at være veludhvilet, da stress, dehydrering og jetlag er med til at udfordre kroppens immunforsvar.

0 kommentarer
Vis kommentarer