Tjek listen: Alt for mange patienter på gangene

OVERBELÆGNING: Helt op mod 100 procent af dagene oplever danske sygehusafdelinger, at de har for mange patienter - se de 25 værst ramte afdelinger her

To eller flere i samme seng er fortsat ikke standarden i det danske sygehusvæsen. Men overbelægning er derimod hverdag på adskillige hospitalsafdelinger, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Foto: Mikkel Berg Pedersen
To eller flere i samme seng er fortsat ikke standarden i det danske sygehusvæsen. Men overbelægning er derimod hverdag på adskillige hospitalsafdelinger, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Foto: Mikkel Berg Pedersen

TIP OS: Har du oplevet konsekvenserne af overbelægning? Fortæl din historie i en mail til help@eb.dk eller ring 33 47 23 05.

Selvom der de seneste år er sendt milliarder af kroner ud i det danske sygehusvæsen, er der fortsat ikke styr på overbelægningen på en række af landets hospitaler.

Så da Danmark i foråret gik ind sin værste sundhedskrise i mands minde, skete det på ryggen af en udbredt overbelægning på særligt de psykiatriske, kirurgiske og onkologiske afdelinger.

Det afslører tal for overbelægningen i 2019, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har delt med Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget.

- Det er en særdeles bekymrende udvikling, vi ser, lyder det fra Enhedslistens Peder Hvelplund, der har bedt ministeren redegøre for overbelægningen i det danske sygehusvæsen.

- Vi kan jo se, at problemet med overbelægning stadig er massivt. Akutpakken (fra 2016, red.) har i hvert fald ikke haft nogen synderlig effekt. Og vi ved så ikke, hvordan det ville have set ud, hvis vi ikke havde haft den.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Regioner: To milliarder kan sikre nok hænder på sygehuse

Ligger på gangene
Også Dansk Folkepartis Liselott Blixt kalder tallene bekymrende.

- Jeg synes, det er trist, at man ikke har sikret, at der er de ressourcer, som skal til, siger hun til Ekstra Bladet.

- Eller ikke mindst skabt den nødvendige fokus på ledelse. For der er mange ting i det her, som jeg synes kunne være bedre, også uden at det bare handler om penge.

Lige nu har folketingspolitikeren problematikken helt tæt inde på livet, da hun har et familiemedlem indlagt på det lokale sygehus.

- Jeg kører lige fra Roskilde Sygehus nu, hvor min mor har været indlagt i seks dage. Og man ser de problemer, som der er, og tænker ‘hold kæft, mand’, forklarer hun under interviewet.

- Der lå også lige et par stykker på gangene.

Overlæger slår alarm over forhold på landets hospitaler

Kræver svar fra ministeren
Peder Hvelplund fra Enhedslisten vil nu indkalde Magnus Heunicke til et samråd om sagen. Her vil han blandt andet udfordre ministeren på, hvorfor der trods den gode politiske vilje hele tiden bliver skåret ned på antallet af senge i det danske hospitalsvæsen. Og hvorfor det sker, mens antallet af plejekrævende danskere stiger.

- Det er helt åbenlyst et politisk ansvar. For i den periode, man allerede har reduceret antallet af senge, har man også haft et produktivitetskrav.

- Man har samtidig haft en aftale om supersygehusene, hvor der skal leveres otte procents effektiviseringer samlet set. Det er en udvikling, der er sket fuldstændig løsrevet fra den sundhedsfaglige virkelighed, hvor vi har kunnet se, at antallet af sengepladser er blevet reduceret, samtidig med at vi ved, at antallet af patienter, der får brug for en behandling, er stigende.

Læger: Patienter på gangene øger risikoen for fejl

Ministerium: Ikke tilfredsstillende

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med sundheds- og ældreministeren om sagen, men har modtaget denne skriftlige udtalelse fra ministeriet:

'Vi kan konstatere, at der ikke er blevet mindre overbelægning på landets hospitalsafdelinger de seneste år. Det er ikke tilfredsstillende for hverken patienter og medarbejdere på landets sygehuse.'

'Derfor har regeringen siden den tiltrådte i 2019 givet sundhedsvæsenet et solidt løft på bl.a. finansloven samt med økonomiaftalerne med regionerne og kommunerne sidste år. Med finanslovsaftalen for 2020 afsatte regeringen f.eks. midler til at ansætte 1000 nye sygeplejersker på sygehusene. Og regeringen har indgået en aftale med Danske Regioner om, hvordan det skal ske konkret. Derudover tilføres psykiatrien med Finansloven for 2020 årligt ekstra 600 millioner kroner fra 2020 og frem. Og regeringen har fortsat i år med at løfte sundhedsvæsnet i årets økonomiaftaler.'

'Men ud over at lægge en bund under velfærden har regeringen også en ambition om at forbedre vores sundhedsvæsen strukturelt. Regeringen ønsker bl.a., at der løftes flere opgaver i det nære sundhedsvæsen, og at kommunale og regionale funktioner samles i fx nærhospitaler. Her skal der udvikles nogle konkrete værktøjer, som selvfølgelig skal drøftes med kommuner og regioner og andre aktører i forbindelse med arbejdet med sundhedsaftalen.'

TIP OS: Har du oplevet konsekvenserne af overbelægning? Fortæl din historie i en mail til help@eb.dk eller ring på 33 47 23 05