Annonce:
Annonce:

Tømmermænd? Derfor har du lyst til fastfood

Pizza, pommes frites og burgere virker på samme måde som sex og stoffer

Annonce:
Følg Sundhed

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har svært ved at holde fingrene fra fastfood, når du er træt og tømmermændsramt 1. januar?

Der er faktisk en ganske god grund. Ekstra Bladet har tidligere spurgt fødevareekspert Jonas Astrup om netop dette - og det skyldes flere ting:

- En vigtig grundlæggende årsag er, at du synes, det smager godt. Og når noget smager godt, så frigives stoffet dopamin i hjernens belønningscentre. Den lykkefølelse, det kan frembringe, er vanedannende, forklarer Jonas Astrup og tilføjer:

- Det er de samme mekanismer, der er i spil, når man for eksempel dyrker sex eller forelsker sig, eller når narkomaner indtager stoffer. På den måde kan du godt blive afhængig af burgere og andet fastfood.

En anden årsag er, at kroppen ofte er i saltmangel efter en druktur.

Annonce:

- Når du drikker alkohol, dehydrerer din krop, og der trækkes samtidig en masse salte ud. Derfor har du lyst til salt dagen derpå, forklarer Jonas Astrup.

- Og når du så indtager noget salt, får din krop automatisk lyst til væske, hvilket er smart, da du så samtidig får genoprettet væskebalancen i kroppen, lyder det videre.

Derfor bliver du liderlig, når du har tømmermænd

Men selvom det fysisk hjælper på tømmermændene - og i en periode humøret - når du indtager saltholdige mad, er der grund til at være forsigtig. For salatbladet i burgeren og den friske tomatskive på pizzaen er ikke nok til, at måltidet bliver sundt.

Der er nemlig typisk meget fedt og salt i et måltid fastfood, og energimængden er ofte mellem halvdelen og 2/3 af det anbefalede daglige indtag, lyder det fra DTU Fødevareinstittutet.

Spiser du det regelmæssigt, øger du din risiko for overvægt og fedme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: