TØR DU BLIVE SYG? Svage patienter får dårligere behandling

Din uddannelse, bopæl og arbejdssituation kan være afgørende for, hvilken behandling du får på landets hospitaler

Knud Jakobsen måtte faste fem dage på Hvidovre Hospital. Til sidste blev hans operation aflyst og han blev sendt hjem. Foto: Philip Davali
Knud Jakobsen måtte faste fem dage på Hvidovre Hospital. Til sidste blev hans operation aflyst og han blev sendt hjem. Foto: Philip Davali

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsnet? Send os dit tip på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Er du lavt uddannet? Er du pensionist? Bor du i et tyndt befolket område? Har du flere diagnoser?

Kan du svare ja til et eller flere af de spørgsmål, så er der en overhængende fare for, at du får dårligere behandling på hospitalet end resten af befolkningen. Det fastslår Annette Wandel, chef for kvalitet og politik hos Danske Patienter.

- Disse ting kan være årsagerne til, at du får en dårligere ydelse fra sundhedsvæsnet, siger hun til Ekstra Bladet.

85-årige Knud Jakobsen står i dag frem i Ekstra Bladet og fortæller om, hvordan hans operation blev udsat i fem dage, hvor han måtte faste forgæves.

- Det er skandaløst, siger han til Ekstra Bladet.

Knud Jakobsen er ikke i tvivl om, at han ville have fået en anden behandling, hvis han havde været yngre, haft pårørende eller flere ressourcer.

85-årige Knud Jakobsen måtte faste forgæves fem dage i træk, inden hans operation blev aflyst. - Skandaløst, kalder han det. Foto: Philip Davali Samfund Knud måtte faste fem dage: Så blev han sendt hjem  

At der kan være noget om snakken bekræfter en undersøgelse, som tænketanken Center for Alternativ Samfundsanalyse offentliggjorde sidste år. Den viste, at pensionister, som får blodprop i hjernen eller hjertesvigt, får markant dårligere behandling end folk på arbejdsmarkedet.

Særligt dårligt ser det ud for pensionister med lav uddannelse og få økonomiske ressourcer. De viste sig at få dårligere behandling end alle andre af de befolkningsgrupper, som indgik i undersøgelsen.

Undersøgelsen viste, at over halvdelen af de ressourcestærke patienter fik den bedst mulige behandling for deres blodprop. Det samme var kun tilfældet for 37 procent af pensionisterne.

85-årige Knud Jakobsen er enlig og efter en hjerneblødning, har han ikke længere ressourcerne til at råbe op. Det mener han, kostede ham fem dages forgæves faste. Foto: Philip Davali Sundhed Ventede forgæves på operation: Det var ikke sket for en direktør  

Ressourcesvage patienter viste sig også at få dårligere behandling for hjertesvigt.

- Læger informerer patienter i højere grad end de spørger, hvad der er vigtigt for patienten. Hvis jeg er selvsikker – og det er man generelt som højt uddannet – så vil jeg kunne gøre gældende, hvad det er der er vigtigt for mig. Men er jeg en patient, som er dårligere til at formulere mig, så vil jeg have sværere ved det, og så bliver jeg ikke hørt, forklarer Annette Wandel.

Hun mener, at sundhedsvæsnet i langt højere grad bør inddrage patienterne for at sikre, at de bliver hørt.

På Hvidovre Hospital beklager vicedirektør Torben Mogensen den behandling, som Knud Jakobsen har fået.

– Det er virkelig dårlig service, som vi er meget kede af, siger Torben Mogensen.

Han forklarer, at akutte patienter og en portørstrejke er årsagerne til, at Knud Jakobsens operation blev udsat fem dage i træk for til sidst at blive aflyst. Hospitalsdirektøren mener ikke, at det har spillet nogen rolle, at Knud Jakobsen er en enlig, ældre mand.

- Nej, det tror jeg ikke. Man gjorde ekstra meget for at forsøge at få ham igennem, men det er denne type operationer, som vi udsætter, hvis vi har mange akutte operationer, forklarer Torben Mogensen.

Så dårlig behandling får svage patienter

18 procent af de ressourcesvage pensionister, som bliver behandlet for en blodprop i hjernen dør inden for 30 dage efter indlæggelse. For ressourcesvage danskere, som er i arbejde hedder tallet 7,3 procent.

Til sammenligning dør kun 8,7 procent af de ressourcestærke pensionister, inden for 30 dage, imens tallet er 4,7 procent blandt de ressourcesvage patienter, som er i beskæftigelse.

Når man skal måle kvaliteten af behandlingen af patienter med blodpropper i hjernen, kigger man på om 11 forskellige punkter er overholdt. Det kan være, om patienten er blevet scannet allerede på indlæggelsesdagen, om en ergo- og fysioterapeut er blevet koblet på inden for de første to døgn efter indlæggelse osv.

Kigger man på de ressourcesvage pensionister, så er sandsynligheden for, at hver enkelt af disse 11 punkter bliver opfyldt mellem fem og 27 procent mindre end den er for den almindelige befolkning.

Ikke på et eneste punkt har de ressourcesvage pensionister bedre mulighed for at opnå den nødvendige behandling end den almindelige befolkning.

Sagen er en ganske anden for de ressourcestærke pensionister. På syv af 11 punkter er deres mulighed for at få behandling bedre end den er for den almindelige befolkning.

Kilde: Center for Alternativ Samfundsanalyse

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

99 kommentarer
Vis kommentarer