Trafiklysmodel skal øge kvaliteten i sundhedsvæsnet

Sundhedsministeren, Danske Regioner og KL er blevet enige om otte nationale mål for sundhedsvæsnet

Rødt, gult eller grønt lys skal fremover markere, hvor godt kommuner og regioner klarer sig i forhold til otte nye nationale mål.

Det er sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, der har indgået aftalen om de otte nationale mål. Derudover har de valgt en række indikatorer, som skal vise, hvor godt det går med at nå målene.

Målene er blandt andet hurtig behandling, mere inddragelse af patienter og et mere effektivt system. Hvordan det går med de otte mål, bliver vurderet ud fra blandt andet ventetider, antal indlæggelser og tilfredshed blandt patienterne.

For Sophie Løhde er det vigtigt, at målene viser en fælles politisk retning.

- Med de nationale mål bliver det både mere enkelt og gennemskueligt at se, om kvaliteten i sundhedsvæsnet flytter sig i den rigtige retning, og det er selvfølgelig til gavn for patienterne, siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse.

I en årlig resultatrapport skal farverne rød, gul og grøn vise, om det går bedre eller dårligere end før, eller om kommunen eller regionen klarer sig bedre end landsgennemsnittet.

Britt Wendelboe er konstitueret direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Hun tror, de nye mål kan sætte tempo på forbedringerne i sundhedsvæsnet.

- Der skrues ned for kontrolmekanismerne og i stedet understøttes den faglige motivation blandt ledere og medarbejdere, siger hun i en pressemeddelelse.

Også Lægeforeningen roser de nye nationale mål. Dog er formand Andreas Rudkjøbing skeptisk over for, at kvaliteten skal måles med en trafiklysmodel.

- Det er forvirrende for både patienter, sundhedsprofessionelle og politikere. Trafiklysene kan for eksempel ikke umiddelbart sammenlignes.

- Modellen tager således ikke højde for, at sygdomsbyrden ikke er den samme i alle dele af landet. Alene af den grund er det nærmest umuligt for nogle kommuner at få et grønt lys på visse indikatorer, siger han i en pressemeddelelse.

1 kommentar
Vis kommentarer