Undgå at tage på: Derfor bliver du tyk når du ikke sover

En enkelt dårlig nat kan øge appetitten og nedsætte stofskiftet

Sov godt. Det gør godt for figuren. Foto: All Over
Sov godt. Det gør godt for figuren. Foto: All Over

Har du svært ved at holde vægten? Her er eksperternes anbefaling: Sov godt!

Svenske forskere fra Uppsala Universitet har lavet en undersøgelse, der viser, at mangel på søvn kan føre til øget vægt hos mennesker.

- Studierne viser, at man ved at forbedre ens søvn kan opnå en lovende livsstilsændring, der reducerer risikoen for vægtøgning i fremtiden, siger neuroforsker Christian Benedict, ifølge The Guardian.

Benedict fremlægger resultaterne søndag ved en medicinsk kongres for endokronologi i Lissabon. Håbet er at øge bevidstheden om, hvor meget det betyder for kroppen at prioritere søvnen.

Halvdelen af danskeren overvægtige
Fedme er et stigende problem i hele Europa. Ifølge Sundhedsstyrelsen er knap halvdelen af den danske befolkning overvægtige. 13 procent har en BMI på over 30 og er dermed svært overvægtige. Den tendens går igen i de øvrige europæiske lande.

Manglende motion og usunde kostvaner er selvfølgelig vigtige faktorer i denne fedmepidemi, men søvn skal også betragtes som en del af årsagen, påpeger Benedict.

I et af de forsøg, der er blevet foretaget på Uppsala Universitet blev forskellige natterutiner testet på en gruppe på 14 mandlige studerende. Over flere dage skiftede forsøgspersonerne mellem at sove igennem, sove få timer og slet ikke sove, og forskerne har herved påvist, at selv en nats manglende søvn påvirker både blodsukker, hormonnivau og stofskifte hos deltagerne.

Der sker en ændring af det daglige energiforbrug hos ellers raske mennesker, og det påvirker både fordøjelsen negativt og øger apettiten.

Christian Benedict har tidligere forklaret resultaterne af sin omfattende research for det danske medie sciencenews.dk:

- Når du har mangel på søvn, fortæller systemet dig, at du bør spise, hvilket jo er logisk, da din krop uden søvn, vil have brug for yderligere energi. Samtidig sætter kroppen dig i en mere afslappet tilstand, formentlig for at kompensere for den stress-situation, som søvnmangel som udgangspunkt er.

Forskernes håb er at øge bevidstheden om, hvor stort betydning søvn har for vores helbred, og ifølge Christian Benedict er det særligt vigtigt i nutidens moderne samfund, hvor søvnmønstre for mange er uregelmæssige. Det er en af de pointer, han fremhæver på konferencen i dag.

-  Uregelmæssig søvn er et fællestræk ved det moderne liv, og derfor er det ikke nogen overraskelse, at stofskiftesygdomme så som fedme, også stiger, siger han ifølge The Guardian.