Annonce:
Annonce:

Vagtlægen ignorerede brune pletter: 15 minutter efter var Mikkel død

- Som vi kører derudaf med ambulancen, ringer vagtlægen og spørger, om der ikke er nogen hjemme, for nu står de altså og banker på vores dør. Der må jeg jo så fortælle dem, at de er kommet for sent, for Mikkel er allerede død, fortæller en stadig rystet mor til Ekstra Bladet

(Foto: DR/privat)
(Foto: DR/privat)
Annonce:
Følg Sundhed

Mikkel pylrede aldrig. Det gør man bare ikke i familien Andresen. Som enhver anden rask, ung dreng gik han til fodbold og fester i weekenden.

Derfor var moderens første gæt også, at de brune mærker, han havde erhvervet sig på ankel og hals, måtte skyldes sammenstød på henholdsvis fodboldbanen og i kvindeligt selskab, da det på halsen godt kunne minde om et sugemærke.

Det fortæller Tove Andresen, da Ekstra Bladet taler med hende kun få dage før, hendes søn ville have fyldt 21.

Men Mikkel blev kun 15. Og de brune pletter var ikke sundhedstegn, men en advarsel om den smitsomme meningitis, der kun ganske få timere senere skulle ende med at tage livet af den altid smilende dreng, netop som det for alvor var begyndt.

Mikkel blev kun 15 år

Historien er en af flere, som DR Nyheder folder ud søndag og mandag.

Annonce:

Gik meget hurtigt
Natten til søndag d. 16. oktober 2011 kommer Mikkel hjem. Sent. Han har været til en privat fest. Som altid går han ind forbi sin mor og siger hej, så hun ved, han er kommet hjem.

Kort efter kan hun høre, han kaster op, men som de fleste, der har prøvet at være 15, har det sin rimelige forklaring, når sammenkomsterne begynder at involvere alkohol.

Festen har været rigtig god, tænker Tove, da Mikkel også om formiddagen kaster op. Hun lader ham sove, da han også viser tegn på feber. Ellers bekymrer hun sig ikke.

- Ugen op til havde han ondt i halsen, men det havde han så ofte, for han spillede jo fodbold ude hele tiden. Han pylrede aldrig. Mine unger er aldrig syge, fortæller Tove, da hun stadig med en vis sorg i stemmen genopfrisker timerne op til den pludselig tragedie.

Frygter du meningitis? Her er faresignalerne

Men da Mikkel også begynder at hyperventilere ud på eftermiddagen, beslutter de sig for at køre ind til vagtlægen i Vejle, ikke langt fra familiens daværende hjem i Give.

Annonce:

Lægen undersøger Mikkel, poder ham i halsen og spørger ind til nakkestivhed ad flere omgange, da det kan være tegn på meningitis. Mikkel har ikke ondt i nakken og bliver derfor sendt hjem igen med beskeden, at han skal prøve at trække vejret dybt ned i lungerne.

- Det havde han bare meget svært ved, og da vi kommer hjem, bliver det endnu værre, fortæller Tove Andresen.

- Han får dårlig mave og når faktisk ikke at komme på toilettet. Det bliver han meget flov over, kan jeg huske. Han beder om at få masseret sine fødder, for nu har han også meget ondt i leddene. Det hele går meget hurtigt.

Det er her, den nu lettere bekymrede mor opdager de brune pletter, først den på anklen. Hun tænker slet ikke, at det kan være meningitis, for det havde vagtlægen jo slået hen, da Mikkel ikke følte nakkesmerter.

Ignoreret af vagtlægen
Familien går i seng, men ikke lang tid efter står Mikkel i soveværelset - han har det nu meget, meget dårligt, fortæller han. Fra hans værelse ringer Tove igen til vagtlægen, som hun forsøger at forklare alvoren, herunder de brune pletter.

Annonce:

Tove bliver spurgt, om hun og Mikkel selv kan komme ind, men det er helt udelukket, da Mikkel på det tidspunkt knapt kan gå.

- De siger så, at de kommer ud, men at der vil gå et par timer. Der bliver jeg egentlig lidt sur, fortæller Tove Andresen, der efterfølgende får lagt Mikkel ind på stuens sofa.

- Da jeg kommer ind igen, har Mikkel rejst sig op. Hans øjne er ildrøde, og han ser helt mærkelig ud. Pludselig falder han om ved siden af vores tunge granitsofabord, som jeg alligevel formår at skubbe til siden, og i det samme råbt til min kæreste, at han skal ringe efter en ambulance - nu.

Men 15 minutter efter er det for sent. Ambulanceredderne, der ellers er hurtigt fremme, får Mikkel ud til behandling, men kort efter kommer akutlægen ind med meldingen; Mikkel er død. Årsag: 'smitsom meningitis' også kaldet meningokoksygdom - en bakteriel blodforgiftning.

Stilhed for afdøde Mikkel

Annonce:

På vej til hospitalet får Tove Andresen et opkald. Det er fra vagtlægen, der nu står ude foran familiens hus og banker på og ikke kan forstå, der ikke bliver lukket op.

- Der må jeg jo så fortælle dem, at de er kommet for sent, for Mikkel er allerede død, siger den på daværende tidspunkt stærkt chokerede mor.

Burde have sendt en ambulance
Meningitis er en betændelse i hjernehinderne, der kan begynde som en almindelig virusinfektion, men som kan udvikle sig i løbet af meget kort tid, det vil sige inden for timer.

De klassiske symptomer er feber, hovedpine, kvalme, opkastninger, nakke- og rygstivhed, men andre ofte oversete fund er småblødninger i huden på størrelse med knappenålshoveder, kaldet petekkier, eller større blødninger med en diameter over 10 millimeter kaldet ekkymoser. Det var sådanne sidstnævnte, Tove fandt på sin dreng, men som vagtlægen altså ikke reagerede på.

Annonce:

Det burde de have gjort, og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har derfor anerkendt, at der i sagen om Mikkel er sket fejl, som uddraget herunder dokumenterer.

'Det er disciplinærnævnets opfattelse, at på baggrund af den beskrivelse, som <****>s mor gav, burde vagtlæge 1 have fået mistanke om ekkymoser som tegn på blodforgiftning (me-ningokok sepsis). Ved denne vurdering har disciplinærnævnet lagt vægt på, at <****> var meget dårlig, at det tidligere var oplyst, at han var højfebril, og at han nu havde udviklet brune pletter over hele kroppen, der ikke svandt ved tryk.'

Afgørelsen kan læses i sin fulde form HER.

Heri lyder det også, at mistanke om meningitis altid bør føre til omgående indlæggelse med udrykning.

Mikkel skulle ikke mange dage enere have spillet fodbold med vennerne. Her holder de i stedet et minuts stilhed til ære for deres afdøde kammerat. (Foto: Henrik Schou)
Mikkel skulle ikke mange dage enere have spillet fodbold med vennerne. Her holder de i stedet et minuts stilhed til ære for deres afdøde kammerat. (Foto: Henrik Schou)

Mange som Mikkel
Desværre er historien om Mikkel langt fra enestående.

Nytårsdag mistede den 17-årige Hans Michael Graham Petersen også livet pludseligt, da personalet hos regionens akuttelefon afviste at sende en ambulance, selv om gymnasieeleven, med stærke smerter i kroppen, havde bedt om hjælp.

Akuttelefonen 1813 fejlede: Nu er 17-årige Hans død

Samtidig kunne 21 Søndag her til aften fortælle historien om den 16-årige Mathias Baadsgaard, som rent faktisk nåede at komme på hospitalet, men blev sendt hjem igen, da man ikke fandt grund til at indlægge ham. Få timer efter døde han.

Annonce:

Det selv om man hos Sundhedsvæsenet længe har været opmærksom på alvorlige problemer med at diagnosticere og behandle meningitis.

I en rapport fra 2007 konkluderes det således, at man sagtens kan være dødssyg med smitsom meningitis, selv om man ikke har følelsen af nakkestivhed, der ellers normalt fremhæves som et af de afgørende symptomer på meningitis, men at petekkierne - de pludselige knappenålshoved store pletter på huden - og de lidt større ekkymoser - lige så vel indikerer fare på færde.

- Petekkier og feber er mindst lige så alvorlige symptomer som nakkestivhed, men det er ofte kun sidstnævnte, folk tror, de skal være opmærksomme på, siger Carsten Schade Larsen, overlæge og ekspert i infektionssygdomme til Ekstra Bladet.

- Ikke i orden
Også i en rapport fra 2011 - det samme år, som Mikkel Andresen dør - slår myndighederne fast, at der er for mange alvorlige hændelser, når det handler om manglende diagnosticering af meningitis.

Annonce:

- Det er jo ikke i orden. Sundhedspersonalet skal vide, hvad det kan betyde, når en borger ringer ind med de her symptomer, siger Carsten Schade Larsen.

- Der har nok siddet nogen og passet telefoner, som ikke engang ved, hvad petekkier er. Det er det indtryk, jeg får. Og det er for dårligt.

Mandag aften klokken 20.45 bringer DR dokumentaren 'Vores drenges sidste døgn'. Her fortæller endnu flere forældre deres historier om, hvordan myndighedernes mangelfulde diagnosticering endte med at koste børnene livet.

 
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
LIGE NU

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: