WHO: Zika-virus en trussel mod hele verden

WHO har erklæret zika-virusen for en global trussel. Det oplyser verdensorganisationens såkaldte 'director general', Margaret Chan

WHO: Zika-virus en trussel mod hele verden

WHO-direktøren fortæller her om den farlige smitte (Video: Ritzau)

Zika-virussen er global trussel.

Det har WHO's (Word Health Organization red.) ledende læge, Margaret Chan, oplyst på et pressemøde mandag aften.

Her fortæller hun, at WHO nu betragter den frygtede virus som en trussel mod hele verden. Men samtidig er de stadig ikke sikre på, at der er en sammenhæng mellem Zika-virusen og de mange børn, der bliver ført med deforme kranier.

- Forholdet mellem Zika-virusen og microcophaly er stadig ikke videnskabeligt bevist, siger Margaret Chan på pressemødet.

Men ifølge flere eksperter er sammenhængen 'meget sandssynlig. Derfor opfordrer WHO gravide kvinder at udskyde deres tur til Zika-ramte områder eller alternativt at beskytte sig med myggenet, langt tøj og myggespray.

I Danmark blev det første tilfælde af Zika-virusen konstateret i sidste uge. Den 25-årige Niels Abild Jespersen var blevet syg efter en rejse til Mexico og Sydamerika, og da han blev tjekket på et dansk hospital kunne de konstatere, at han var blandt de smittede.

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der ikke er fare for, at der udbryder en egentlig zikavirus-epidemi i Danmark. Gravide kvinder anbefales dog at udskyde ikke-nødvendige rejser til Syd- og Mellemamerika.

WHO frygter at tre til fire millioner mennesker på verdensplan kan blive ramt af sygdommen.

Niels fik zikavirus: Den første nat var den værste

Spreder sig med stor fart
Ifølge professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet, Lars Jørgen Østergaard, gør WHO klogt i at tage virus-udbruddet alvorligt.

Professoren peger på, at virusen har spredt sig meget hurtigt til et stort område, hvor mange mennesker bor tæt.

- De senest opgjorte tal vedrørende zika-virussen viser, at der inden for de seneste uger er kommet flere hundrede nye tilfælde af nyfødte med misdannelser. Tallene viser en klar og markant stigning og det skyldes formentlig udbruddet af Zika, Har Lars Jørgensen Østergaard tidligere sagt til Ekstra Bladet.

WHO: Zika-virus en trussel mod hele verden

Niels Abild Jespersen blev smittet med Zika. Hør om den voldsomme oplevelse her

Sprøjtes ind
Ifølge Statens Serum Institut spredes virusen via myg. Det sker når aedes-myggen, der lever i subtropiske og tropiske egne, stikker et smittet menneske for derefter at flyve videre og stikke et rask.

Zikavirus truer karneval og OL

Netop fordi sygdommen har spredt sig så hurtigt, forventer professoren i infektionsmedicin, at stort set alle dele af verden, hvor aedes-myggen lever, kan forvente at blive ramt.

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Koldt er godt
Netop fordi virusen spredes via myg fra varmere himmelstrøg, skal vi ikke frygte den i Danmark. For en gangs skyld skal vi være tilfredse med vores middelmådige temperaturer.

- Vi ved, at virusen primært smitter fra menneske til menneske via aedes-myggen. Der er dog mulighed for, at den også kan smitte gennem seksuel kontakt og blodtransfusion. Men her er risikoen utrolig lille, så man skal ikke frygte sygdommen, hvis man befinder sig i Danmark, understreger professoren.

- Det er vigtigt at sige til den danske befolkning, at der ikke er noget farligt i det her overhovedet. på en skala fra 0-10 er den her 0-farlig for Danmark. Men set med verdens briller er det et stort problem, forklarer professoren der ikke tøver med at sammenligne virusudbruddet med ebola-epidemien i Afrika.

Frygt i Brasilien: Få ikke børn!
I 2015 blev 2400 børn et ramt af den såkaldte zika-virus, og udviklingen de seneste måneder har været så alvorlig, at de brasilianske myndigheder råder par til at vente med at få børn.

Specielt par i den nordøstlige del af landet bliver frarådet at få børn. Det skriver flere internationale medier - heriblandt CNN og The Guardian.

- Bliv ikke gravid i øjeblikket. Det er det mest fornuftige, sagde Cláudio Maierovitch fra Brasiliens Sundhedsministerium dengang ifølge The Guardian.

Myggebåren virus skyld i hjerneskadede børn i Latinamerika

CNN har talt med Angela Rocha, der er læge på Oswaldo Cruz Hospital i en af de hårdest ramte stater i Brasilien, og hun har samme opfordring.

- Det er en meget personlig beslutning, men i øjeblikket er der en vis usikkerhed, så vi råder folk til at vente med deres planer om at blive gravide, siger Angela Rocha til CNN.

Angriber hjernen
Seks delstater i Brasilien er erklæret i undtagelsestilstand som følge af virussen.    

Årsagen til panikken er den såkaldte zika-virus, der kun ramte 147 børn forrige år, men er eksploderet i 2015 og især op mod jul. Antallet af smittede er næsten tidoblet.

Værst er det gået udover den nordøstlige del, der har registreret 646 tilfælde. Virusen stammer fra den såkaldte Aedes Hensilli-myg og blev for første gang registreret i Zika-skoven i Uganda.

 

Tilstanden medfører, at kranium stopper med at vokse og ikke bliver større end 33 centimeter. Det går ud over hjernen, der i 90 procent af tilfældene får nedsat funktion.

- Det er nyfødte, som vil kræve særlig opmærksomhed hele deres liv. I Pernambuco taler vi om en hel generation af babyer, der kommer til at være påvirket, siger Angela Rocha.