WHO's frygt: Farlig børnesygdom vil koste liv i Danmark

Røde hunde og mæslinger er i mange europæiske lande stort set udryddet. Men Danmark halter efter

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Har du/dit barn haft mæslinger, eller har du valgt ikke at lade dine børn vaccinere, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Tyskland og til en vis grad Danmark halter efter mange andre europæiske lande med hensyn til at inddæmme farlige børnesygdomme som røde hunde og mæslinger.

Det viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), og de bør være en opsang til de lande, der stadig ikke er med i front. Den løftede pegefinger kommer fra Robb Butler, programansvarlig på området i WHO's europæiske kontor, ifølge Kristeligt Dagblad.

Enhver indlæggelse på et hospital i 'et rigt, vesteuropæisk land på grund af en sygdom, der kunne undgås med vaccine, er uacceptabel', mener han.

- Det er ikke godt nok, hvis disse lande ikke aktivt laver kampagner for at finde den ikke-vaccinerede del af befolkningen, for det vil resultere i udbrud, der vil resultere i indlæggelser. Og jeg håber, det ikke vil resultere i, at nogen dør, siger Robb Butler til Kristeligt Dagblad.

(Foto: AP) Sundhed Mæslinger: Fup og fakta om farlig børnesygdom

I februar fandt et dødsfald sted i Tyskland, der kunne være undgået. En 18 måneder gammel dreng døde af mæslinger på et hospital i Berlin under et udbrud af sygdommen, der varede adskillige måneder og havde mange hundrede smittede.

Har du/dit barn haft mæslinger, eller har du valgt ikke at lade dine børn vaccinere, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Anja Poulsen, overlæge og ph.d. på BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, mener i lighed med WHO, at det er et fælles ansvar at inddæmme smitten.

- Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme overhovedet og den mest smitsomme af de børnesygdomme, vi vaccinerer mod, siger hun.

- Og det gør, at man har et andet og langt større ansvar i forhold til at styrke flok-immuniteten, siger hun med henvisning til, at en tilslutning på 95 procent til vaccinationsprogrammet stort set udrydder den pågældende sygdom og altså også beskytter ikke-vaccinerede, for eksempel babyer eller immunsvækkede personer.

Kø til lægetjek og røntgen i Berlin i Tyskland, hvor flygtninge bliver screenet for smitsomme sygdomme. Det gør Danmark ikke på samme niveau. (Foto: Philip Davali) Sundhed Sjælden sygdom kom med flygtninge: Sådan skal du forholde dig

Det er netop flok-immuniteten, der er på spil i Danmark, påpeger WHO.

De nye tal gælder for 2014, hvor henholdsvis 20 og 21 ud af i alt 53 europæiske lande lykkedes med at "eliminere" røde hunde og mæslinger, defineret ved, at der ikke havde været såkaldte endemiske mæslinger i 36 måneder, forstået som udbrud i landet.

Også i 2016 opfordrede WHO alle medlemslande i Europaregionen til at øge vaccinationstilslutningen, således at store udbrud kan undgås, og målet om elimination af sygdommen kan opnås.

Fakta om mæslinger

Så meget smitter mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste.. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod 2 timer , og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Symptomer

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

I Danmark vil få børn takket være gode hospitalsforhold dø af mæslinger.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Hvornår gives vaccinen?

MFR-vaccinen gives i 15-måneders-alderen for at være sikker på, at virkningen ikke bliver forhindret af de medfødte antistoffer. De første 6-12 måneder efter fødslen er barnet beskyttet af sin mors antistoffer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, som er overført under graviditeten - hvis mor altså er vaccineret eller er blevet immun efter sygdommene. Hvis MFR-vaccinen gives for tidligt, kan antistofferne derfor hindre vaccinen i at virke.

Barnet revaccineres ved fire års alderen. Ældre børn, som ikke har fået 4 års-vaccinen, får anden vaccination i 12 årsalderen.

(Kilde: Sundhed.dk)

18 kommentarer
Vis kommentarer