Tilbud på ulovlige kopier i Dansk Supermarked

Dansk Supermarkeds butikker Netto, Føtex og Bilka sælger ulovlige kopivarer.

Thailandsk natmarked i Dansk Supermarked 
Dansk Supermarkeds butikker Netto, Føtex og Bilka sælger ulovlige kopivarer som på thailanske natmarkeder.
Thailandsk natmarked i Dansk Supermarked Dansk Supermarkeds butikker Netto, Føtex og Bilka sælger ulovlige kopivarer som på thailanske natmarkeder.

Har du rejst i Sydeuropa eller Thailand er du formentlig stødt på markeder og bazarer fyldt med alverdens plagiater og falske mærkevarer, som også udbydes af kriminelle i skumle netbutikker.

De fleste kan sagtens lure, at de Rolex-ure, Ralph Lauren-trøjer og Rayban-solbriller, der sælges for småpenge, er forfalskede.

Fup i føtex
Færre regner formentlig med, at de risikerer at blive fuppet til at købe forfalskninger og ulovlige efterligninger i  hjemlige ret velrenommerede butikskæder som Netto, Føtex og Bilka drevet af Dansk Supermarked.

Men risikoen er der, kan Ekstra Bladet i dag fortælle.

Den eneste i offentligheden kendte sag er aktuelt den, hvor keramikeren Anne Black har stævnet Netto, som hun mener, har efterlignet hendes urtepotter og vaser. Der er endnu ikke faldet dom i sagen

Men hos Sø- og Handelsrette findes der domme, som sort på hvidt dokumenter, at Dansk Supermarked har fået kunder til at betale forholdsvis høje priser for især varemærketøj, der viser sig at være ulovlige kopivarer.

Kopier af Oscar-trøjer
Eksempelvis blev der for få uger siden afsagt dom i sag, hvor Bilka købte havde købt 2300 kopier af den kendte dansk-designede Oscar-trøje.

Bilka betalte blot  43 kr. stykket  og solgte 1900 af dem til danske mænd for 179 kroner.

På samme måde solgte Bilka for et par år siden 1.400 falske Ralph Lauren-herre-poloer. Dengang som nu hævdede Bilka at være i god tro.

I sagen med de falske Ralph Lauren-poloer lovede Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, at man i eventuelle fremtidige sager ville informere kunderne om, at de have købt ulovlige kopivarer.

Pressechef bryder løfte
Men Ekstra Bladet kan så i dag fortælle, at han brød sit løfte.

Det er således Ekstra Bladet der oplyser om, at Bilka har solgt de 1.900 trøjer  der ifølge dommeren er  en ulovlig , ’uagtsom,’ og ’meget nærgående efterligning’ af Oscar-trøjen.

Nu ønsker Mads Hvitved Grand ikke at stille op til et interview.

I et interview kunne han ellers også have forklaret, hvordan Dansk Supermarked vil forsvare sig i endnu en aktuel sag, hvor den stenrige succes-designer Ilse Jacobsen er rasende, fordi hun mener, at detail-giganten igen har solgt kopier af hendes berømte patentbeskyttede modegummistøvler.

Jeg fik et chok
Hun har trukket Bilka i Sø- og Handelsretten, hvor sagen har kørt i den den forgangne uge. Der falder dom om få uger. Derfor vil Ilse Jacobsen ikke udtale sig nu.

Men tidligere har Netto solgt gummistøvler, som lignede hendes til forveksling.

Dengang sagde hun:

- Jeg fik et chok. Alle lærer deres børn, at de ikke må stjæle, og så sidder de i en af landets største koncerner og siger til hinanden, at det er helt ok. Det er en mærkelig moral.

I Dansk Detail, en forening for 2.000 virksomheder i  mode-, livsstils- og boligbranchen henviser direktør Jens Birkeholm til, at der har været talrige sager de seneste år.

Mange enkeltstående fejl
Han ser et mønster.

- Når Dansk Supermarked er blevet afsløret i disse efterhånden mange sager, har man hver gang påstået, at der er tale om enkeltstående fejl. Men der er efterhånden så mange enkeltstående fejl, at de ikke er enkeltstående, siger han.

I sagen med det omfattende salg af Ralph Lauren-poloer udtalte Sø- og Handelsretten:

- Retten finder, at Dansk Supermarked som professionel indkøber burde have foretaget en kvalitetskontrol af, om de produkter af mærket Ralph Lauren, som de udbød til salg i deres forretninger, var originale produkter.

Gode penge på kopier
Birkeholm vurderer, at Dansk Supermarked har professionelle indkøbere, der sagtens kunne forhindre sagerne - hvis de altså ville.

- Men hvorfor de ikke undgår at købe disse tvivlsomme eller ulovlige produkter, vil jeg ikke gisne om, men det er velkendt, at der generelt kan være høj indtjening på at sælge efterligninger og kopivarer. Det lader til, Dansk Supermarked løber en høj forretningsmæssig risiko, siger han.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+