To døde: Farlig fødevare solgt i Føtex, Bilka og Meny

Ni er blevet syge - heraf er to døde - efter de har spist listeria-fisk solgt i danske supermarkeder

Pr-foto
Pr-foto
Følg Forbrug

Statens Serum Institut oplyser til Ekstra Bladet, at to af de ni patienter, som er blevet smittet med listeria, er afgået ved døden.

Dødsfaldene er sket i år og inden for 30 dage efter, at prøver viste, at de var smittet med listeria fra fiskene.

Da de afdøde var syge eller svækkede på det tidspunkt, de blev smittet med listeria, er det uvist, om de døde med eller af listeria-infektionen.

Nyheden om dødsfaldene kommer kort efter, at Fødevaremyndighederne her fredag formiddag advarer mod ørred, som er inficeret med listeria.

Der tale om Vores Koldrøget Ørred solgt Bilka og Føtex over hele landet i 200 gram enheder. Samt Blue Ocean røget ørred solgt i Meny i hele landet. De er også solgt i:

SPAR Ellevej 34, Frederiksværk
Løvbjerg Randersvej 60, Viborg
Min købmand Sallingsundsvej 122, Harre 
Min Købmand Trekanten 46, Grenaa 
Min Købmand Storegade Kroager 2, Grindsted

Ekstra Bladet har henvendt sig til Dagrofa, der ejer Meny, og spurgt dem, hvad deres reaktion er på sagen. De svarer på en mail:

'Vi tager denne oplysning, som vi har fået fra Fødevarestyrelsen og vores danske leverandør, meget alvorligt. Vi har kaldt alle varerne, som er fra denne produktionsvirksomhed tilbage. Kunder, som har Blue Ocean røget ørred med Stregkode: 5701410386658 og Aut. no. EE 564 EG bør kassere disse, eller returnere dem til butikken, hvor de er købt. Det er ikke nødvendigt at medbringe bon, ' Skriver Karin Frøidt, Koncernkvalitetschef hos Dagrofa, til Ekstra Bladet.

Ældre er udsat
Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af alvorlig sygdom eller er gravid.

Fiskene, der er importeret fra Estland af den danske virksomhed Food With You, har gjort i alt ni personer syge, skriver myndighederne her.

Der er tale om fire kvinder og fem mænd i alderen 52-90 år.

To er døde. Deres alder og køn vil myndighederne ikke oplyse.

Alle, der blev smittet, havde forvejen havde alvorlige sygdomme, som gjorde dem sårbare over for listeria, skriver Fødevarestyrelsen.

To af patienterne er blevet syge i år. Resten er blevet syge i tidligere år.

Det fremgår af denne kontrolrapport, at Food With You har fået en bøde på 10.000 kroner for ikke at have styr på procedurer omkring listeria.

Det fremgår også af rapporten, at bøden er givet i forbindelse med fødevaremyndighedernes opklaring af et igangværende sygdomsudbrud.

Fødevarestyrelsen råder forbrugere, som har købt produktet, til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det.

Der er tidligere i Danmark set skrækkelige sygdomsudbrud forårsaget af listeria i koldrøget fisk, hvor bakterierne pga. elendig rengøring hos en virksomhed har kunnet gemme sig.

Læs mere om listeria her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby