Annonce:
Annonce:

Tonsvis af falsk kinesisk honning solgt i Danmark

Fødevarestyrelsens analyser viste, at fire ud af fem prøver fra dansk firma slet ikke var honning, men bare noget, der ligner. Fødevareministeren forsinkede afsløringen af svindlen

Ekstra Bladets journalist Christian Kloster forklarer, hvilken honning der er tale om
Annonce:

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at den danske fødevaregigant Scandic Food har solgt tonsvis af forfalsket importeret kinesisk honning til supermarkederne, som har solgt det videre til de intetanende forbrugere, som har betalt overpris for det, de troede, var ren honning.

Sabelraslen
Sagen kommer, samtidig med at oppositionen rasler med sablen foran fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som er under heftig kritik for at vildlede Folketinget, favorisere landmændene og negligere de miljømæssige konsekvenser af en landbrugspakke.

Endnu en sag tyder på parløb mellem Eva Kjer og forening

Spørgsmålet er, hvilken rolle ministeren har haft i sagen med kinesisk svindel-honning fra Scandic Food, som leverer til Netto, Føtex, Bilka, Kiwi, Meny og Spar.

Annonce:

Ekstra Bladet har gransket sagen, som begyndte allerede i oktober i fjor, da Fødevarestyrelsens Rejsehold mødte uanmeldt op på Scandic Food-lageret i Vejle og tog prøver af fem slags honning.

Se programmet fra start her.

Svindel
De blev sendt til EU-kommissionens akkrediterede og anerkendte ekspert-laboratorium i Frankrig, som i januar slog alarm: Analyserne afslørede, at fire ud af fem prøver slet ikke var honning, men et svindel-produkt, som ligner honning.

Kovending i kvælstofsag: Landbrugspakken belaster miljøet

Så for knap en måned siden – 18. januar – var Fødevarestyrelsen klar til at offentliggøre oplysninger om det, der er den største sag om fødevaresvindel i Danmark i en årrække.

Men noget kom i vejen, så befolkningen først i dag får besked om, at de har købt svindel-honning. Massive protester forsinkede de oplysninger, som styrelsen ellers gerne ville ud med.

Annonce:

Unormalt
- Vi modtog unormalt mange henvendelser med spørgsmål og argumenter – herunder en byge af spørgsmål fra både virksomheden, dens advokat og Dansk Industri. Det kom i en lind strøm. De satte spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet ved, hvad vi render og laver, forklarer chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark.

Eva Kjer havde travlt: Omstridt landbrugspakke skulle hastes igennem

Men ikke nok med det. Industrien fik også hjælp af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

- Sagen blev rejst over for fødevareministeren af virksomheden og Dansk Industri, hvilket har krævet, at Fødevarestyrelsen også udarbejdede materiale til ministeren om sagen.

Disse mange henvendelser har betydet, at det trak ud med at offentliggøre resultatet af kontrollen, siger Rosenmark, som slår fast, at ’der er store økonomiske interesser på spil’.

Engell: 'Miljøministeren er i KÆMPE problemer'

Ekstra Bladet har fået adgang til dokumenter, der beskriver, hvordan Fødevarestyrelsens fagfolk ihærdigt forsøgte at overbevise ministeren og besvare de spørgsmål, som industrien havde forsynet hende med.

Annonce:

Kritiske spørgsmål
Flere gange blev Fødevarestyrelsen bombarderet med kritiske spørgsmål fra Eva Kjer.

Eksempelvis svarede fagfolkene: ’Laboratoriet (i Frankrig, red.) er parat til at sende to eksperter til Danmark for at redegøre for validiteten af deres NMR-metode over for ministeren, og hvem der ellers måtte have interesse heri.’

Den endte med, at Fødevarestyrelsen stod fast. Oplysningerne om svindel-sagen er omsider tirsdag morgen kommet ud på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs kontrolrapporten her. Bemærk datoen på rapporten - den 18. januar 2016 - men den udkommer først i dag, knap en måned efter, den er skrevet.

Dagrofa fjerner honning

Dagrofa, der bl.a. omfatter kæderne Meny, Kiwi og Spar får honning fra Scandic Food.
'Hvis Fødevarestyrelsen stiller spørgsmål til en vare, så bliver varen selvfølgelig taget af hylderne, indtil vi har fået afklaring på, om produktet lever op til den gældende lovgivning og vores kvalitetskrav', oplyser Maria Noel, kommunikationsmedarbejder i Dagrofa.

– Vi har vurderet, at forbrugernes ønske om at vide, at der ikke er tale om honning, er vigtigere end virksomhedens økonomi, siger Rosenmark.

Ekspert: Uhørt indblanding
Ekstra Bladet har gjort fødevareekspert Orla Zinck bekendt med sagens akter.

Han er som forhenværende chef i Fødevarestyrelsen rystet.

Annonce:

– Det er helt uhørt, at danskerne har en minister, som så tydeligt forsøger at miskreditere sine egne fagfolk til fordel for industrien og virksomhedens økonomi – og til ulempe for forbrugerne. Hun burde i stedet for at forhale sagen sørge for, at oplysninger straks kom ud.

En beskæmmende sag, mener Orla Zinck.

Ekstra Bladet arbejder på at få klarhed over præcist hvilke produkter, der er omfattet af svindel-sagen.  

Eva Kjer: Jeg blander mig i alt muligt

 

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) havde ifølge sin pressechef i går ikke tid til at stille op til et interview, men ministeriet har sendt følgende svar:

Hvorfor blander ministeren sig?

’Jeg blander mig i alt muligt. Det er vigtigt for retssikkerheden, at vi ikke bruger analysemetoder eller fremgangsmåder, der er usikkerhed omkring. Jeg har villet sikre mig, at vi er på fast grund, når vi træffer en afgørelse, der kan være voldsomt bebyrdende for en virksomhed.’

Hun afviser kritikken af, at hun skulle varetage industriens interesser – i stedet for forbrugernes.

’Jeg er fødevareminister på vegne af alle, og jeg varetager ikke hverken den ene eller den anden særinteresse. Jeg vil have sikkerhed for, at vi træffer afgørelser på et korrekt grundlag.’

Et svar på kritikken af, at du medvirkede til at forhale sagen:

’Jeg vil have sikkerhed for, at vi træffer afgørelser på et korrekt grundlag.’

Her får du ægte honning

Coop, som bl.a. tæller Kvickly, Fakta, Brugsen og Irma, oplyser, at det kinesiske honning, butikkerne sælger, er verificeret til faktisk at være honning med ’NMR-metoden’.

- Det er for at undgå at sælge svindel-honning, siger Coops kvalitetschef Karin Frøidt.

Landets største honningvirksomhed Jakobsens A/S oplyser til Ekstra Bladet, at man bruger NMR-metoden til at teste al kinesisk honning.

Ved Fødevarestyrelsens razzia i november blev der ifølge Fødevarestyrelsen ikke fundet forfalsket honning hos Jakobsens A/S.

De to øvrige detail-giganter Dansk Supermarked og Dagrofa svarede i går ikke på, hvorfor de ikke kræver, at honning er testet NMR.

Ifølge Fødevarestyrelsen er den forfalskede ’honning’ ikke farlig at spise, fordi svindlen består i, at en del af den dyrebare honning er blevet erstattet af en form for billigt sukker.

- Men det er stadig et underlødigt produkt, og du aner ikke, hvem der har pøset sukker i og under hvilke uhygiejniske forhold. Et urent svindel-produkt, siger Orla Zinck, fødevareekspert.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: