Uber blev forbudt: Nu smadrer taxi-mangel turismen

Efter Ubers exit fra Danmark mangler der taxier, så turister kan ikke komme til møder og i lufthavnen

Et højt antal taxier blokerede i februar i år Kongens Nytorv i København i protest mod 'taxi-selskabet' Uber. Foto: Kenneth Meyer / Ritzau.
Et højt antal taxier blokerede i februar i år Kongens Nytorv i København i protest mod 'taxi-selskabet' Uber. Foto: Kenneth Meyer / Ritzau.
Følg Forbrug

Da taxibranchens smertensbarn Uber for godt to måneder siden flygtede ud af Danmark, forsvandt også et befordrings-alternativ, som nu gør det svært at skaffe taxier nok.

Uber lukker i Danmark

Det er ikke uden konsekvenser for turismen, der beskæftiger titusindvis af ansatte og sender milliarder ned i statskassen.

- Situationen er alarmerende – det er helt håbløst, lyder det fra receptionen på Mercur Hotel i København.

- Der mangler akut taxier, specielt om morgenen, forklarer medarbejderen.

- Det er blevet langt værre siden Uber er lukket. På en almindelig dag venter gæsterne en time forgæves, indtil de pludselig må løbe ud ad døren fordi taxierne simpelthen ikke kommer, selv om man forudbestiller dem. Gæsterne går i panik, og bliver sure på os, fordi de skal nå et fly - ud og holde et foredrag - eller til et møde, siger han til Ekstra Bladet.

'Brutalt røvhul': Her er den ukendte Uber-milliardær

Hotelpersonale kører 'taxi'.
En række hoteller fortæller samstemmende til Berlingske om timelange ventetider, dårlig service og utilfredse kunder som følge af en taximangel.

- Til sidst hopper vi ud i egne biler og kører kunderne ud i lufthavnen, for vi kan ikke bare sige, at det ikke er  vores problem, for det er det, og det er blevet værre, efter at Uber lukkede, for nu er der større behov for taxier, siger Kirsten Brøchner på Hotel Kong Arthur i København til Berlingske.

Til avisen oplyser hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta, at taximanglen kan skade Danmark som turistdestination.

Kendt problem
- Når man f.eks. kommer fra et krydstogtskib, er der mange, der skal ind til byen, og så er det umuligt at finde taxier til alle. Der er simpelthen ikke nok, og det er et meget kendt problem i branchen, Karen Nedergaard, formand for Horesta i Region Hovedstaden, kalder taxi-tørken et særdeles aktuelt problem.

Men i Taxinævnet, der står for at udstede tilladelser til vognmænd, siger formand Jens Jørgen Nygaard, at det er meget kompliceret at lave nye tilladelser.

Tidsmangel i embedsperiode
- Og vi står i en situation, hvor vi simpelthen ikke kan nå det i denne embeds-periode. Vores kontor skal lukke, og der mangler arbejdskraft. Oven i det skal vi altså også holde styr på, at de biler, der er på gaden, lever efter gældende regler, siger han til Berlingske.

Nævnet skal som følge af de nye taxilov lukke til nytår, når den nye liberaliserede lov indføres.

Taxiloven vil fjerne bevillingssystemet, så markedet bliver mere frit, og ifølge Jens Jørgen Nygaard kan det måske på længere sigt gøre noget ved problemerne med spidsbelastninger.

Der er for tiden knap 1900 taxier i hovedstadsområdet mod godt 2.300 for få år siden.

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod Uber

Uber lukker 'ulovlig taxitjeneste' i Sverige

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter