Undgå at trampolinen i haven fører til nabokrig

Ingen lov forbyder dig at opstille en stor havetrampolin tæt på hækken ind til naboen. Men det er næppe en særligt god idé, hvis du vil bevare dit gode naboskab, advarer ekspert

Følg rådene i artiklen, hvis du vil have mest mulig glæde ud af din trampolin. (Foto: Colourbox)
Følg rådene i artiklen, hvis du vil have mest mulig glæde ud af din trampolin. (Foto: Colourbox)

Havetrampolinerne i parcelhushaverne er et emne, der hvert forår og sommer får manges blod i kog. Det populære legetøj har bredt sig til tusinder af parcelhushaver i løbet af de sidste 10 år, og det går ikke altid stille for sig, når børnene hopper.

Mange vælger at placere havetrampolinen langt tilbage i haven og tæt på skellet ind til naboen. Det giver nok fred og ro på egen terrasse - til gengæld får naboen så fornøjelsen af at høre på højrøstede børn og trampolinfjedre, der hele tiden giver en irriterende lyd fra sig.

Læs også: Må du kigge ind til naboen, når du hopper på trampolin?

En rigtig dårlig ide
Du må ikke stille trampolinen op direkte i skellet, men der er faktisk ingen lov der forbyder at opstille den tæt på hækken ind til naboen. Arkitekt Tine Nielsen advarer dog mod, at man gør det.

- Selvom bygningsreglementet ikke forbyder dig at gøre det, er det en dårlig idé. Derfor, tænk på naboen, når du vælger en placering, siger Tine Nielsen, der hver sommer er i kontakt med haveejere, der føler sig generet af skrig og råb fra børn, når de hopper op og ned i trampolinen.

- Nogle har ligefrem skrevet til mig og sagt, at det ødelægger deres sommer i haven, siger Tine Nielsen.

Omvendt fik hun også en henvendelse fra en familie, hvor naboen sprøjtede vand med haveslangen på børnenes trampolin og lagde sten på den, fordi han ikke ville have, at de larmede og kiggede ind.

Det sidste er i øvrigt heller ikke forbudt. Du kan i princippet frit tage et kig ind på den anden side af hækken, når du hopper på børnenes havetrampolin.

Så længe du befinder dig på din egen grund, er der meget få grænser for, hvad du kan tillade dig. Skal naboen klage over indbliksgener, skal der være tale om grove forseelser fra din side som f.eks. decideret beluring med kikkert.

- I tilfældet med den vrede nabo foreslog jeg familien at flytte trampolinen til et andet sted i haven og så få en aftale med naboen om, hvornår der kan leges vildt, og hvornår der kan være ro, siger Tine Nielsen.

Læs også: Hent gratis app fra Bolius som hjælper dig med at holde styr på de vigtigste opgaver

Regler omfatter ikke trampoliner
Da trampoliner ikke er omfattet af byggeloven - og hverken kræver tilladelse eller anmeldelse at stille op - kan du derfor placere den, hvor du vil, så længe den står på din egen grund.

Ifølge bygningsreglementet skal opholdsarealer, der er hævet mere end 30 cm over terræn, placeres mindst 2,5 meter fra skel i parcelhuskvarterer og 5 meter i sommerhusområder.

Men de regler gælder ikke havetrampoliner, der kategoriseres som et løst legeredskab og ikke en permanent installation på grunden. De samme regler gælder, hvis du graver trampolinen ned, så madrassen er i terrænhøjde.

Med en nedgravet trampolin undgår du dog, at naboerne føler sig generet af indkig.

15 kommentarer
Vis kommentarer