Annoncørbetalt - ALKA

Undgå de værste forsikringsfælder - her går der galt for danskerne

Det kan blive en dyr fornøjelse, når forsikringen ikke er på plads. Se her, hvor du skal være særligt opmærksom

Når uheldet er ude, er skaden eller ulykken slem nok i sig selv. Men er man ikke forsikret, kan uheldet også blive dyrt, når tyven kommer forbi eller katastrofen indtræffer

Det er særligt alvorligt, når en ejendom rammes af brand, og beboerne ingen indboforsikring har.

-Hvis ens lejlighed brænder ned, og man ingen forsikring har, er man virkeligt på den. Man risikerer at miste alt, hvad man ejer uden at få en krone i erstatning, fortæller forsikringsekspert Peter Larsen, der er forsikringsspecialist hos Alka forsikring.

Cirka syv procent af de danske husstande har ikke en indboforsikring, hvilket betyder, at de udover brand heller ikke er sikret mod vandskade eller tyveri. Værst står det til hos lejerne, hvor hele 14 procent ingen forsikring har.

Bliv klogere på, hvordan en indboforsikring dækker.

Risikerer sagsanlæg
Og det er særligt de unge, der ikke har en indboforsikring. I gruppen af 21-24 årige er godt hver femte ikke forsikret, og det kan blive rigtig dyrt.

For selv om brand og tyveri ofte er det første, man tænker på i forhold til manglende indboforsikring, så er det faktisk ansvarsdelen i ens indboforsikring, der er den væsentligste. Ansvarsforsikringen er nemlig automatisk med i indboforsikringen og dækker, hvis man ved et uheld kommer til at ødelægge andres ting eller skade en anden person.

-Kører man eksempelvis nogen ned på cykel, der slår sig og får en méngrad, der svarer til et beløb på 200.000 kr., risikerer man uden en forsikring, at der bliver anlagt et civilt søgsmål mod én, hvor man bliver dømt til at betale, fortæller Peter Larsen.

Problem med computer og telefon
Manglende ansvarsforsikring giver også problemer i sager, hvor folk eksempelvis har lånt en computer af en ven, hvor den går i stykker på grund af et uheld.

-Har man ikke en ansvarsforsikring, så skal man selv betale, og det kan hurtigt blive dyrt, fortæller Peter Larsen, og uddyber, at bærbare computere og smartphones har ændret forsikringsmarkedet, fordi vi bærer rundt på langt flere dyre ting, der kan gå i stykker, end tidligere.

Forventningen hos mange er i dag, at en indboforsikring også skal dække, hvis man taber sin telefon og den går i stykker. Men det er ikke altid tilfældet.

-Det er vigtigt, at man undersøger, om ens indboforsikring dækker eksempelvis skader på mobiltelefoner og computere. Hos nogle selskaber skal man nemlig købe en tillægsforsikring, hvis man vil have telefoner og computere dækket, fortæller forsikringseksperten.

Den største fejl
Ifølge Peter Larsen er den største forsikringsfejl, som folk begår, at de netop ikke er opmærksomme, når deres behov for forsikring ændrer sig. Begynder man eksempelvis at købe dyrere ting, såsom racercykler, designermøbler eller luksus fjernsyn, er det nemlig ikke sikkert, at forsikringen dækker.

-Nogle indboforsikringer har max grænser for, hvor meget de dækker i alt eller pr. ting. Eksempelvis kan der være en max grænse på 75.000 kr. pr. ting, og har man givet 150.000 for sit tv eller 100.000 for sin cykel, så skal man tale med sit forsikringsselskab, så man får en forsikring, der passer til ens behov, fortæller han.

Ellers risikerer man at få en lang næse, hvis tingene bliver ødelagt i en ulykke eller stjålet.

Buler i bilen
Og så er der bilen. Noget af det mest frustrerende som bilejer er, hvis ens bil har fået en såkaldt bilka-bule eller værre uden at den ansvarlige part har efterladt sine kontaktinformationer.

-Mange folk tror fejlagtigt, at hvis de ikke selv er skyld i skaden, så skal de ikke betale. Men hvis der ikke er en modpart, skal man selv betale selvrisikoen. Derfor bør man overveje, om man vil betale en smule mere i forsikring hvert år, mod at man til gengæld ingen selvrisiko har. Det hjælper i hvert fald på ærgrelsen, når nogen laver en bule, fortæller Peter Larsen.

Er din bil korrekt forsikret? Disse dækninger kan du få til din bilforsikring hos Alka.

Husk den rigtige rejseforsikring
Det er ikke alle steder i verden, at det blå sygesikringskort dækker, hvis man kommer galt af sted eller bliver syg på ferien. Derfor er en rejseforsikring altid en god ide.

-Man skal være særligt opmærksom, hvis ens rejsemønster ændrer sig. Plejer man at tage på en uges charterferie og nu pludseligt skal 40 dage til Rusland, er det en god ide at ringe til sit forsikringsselskab og høre, hvordan man er dækket, og om man skal have ændret i sin rejseforsikring, fortæller Peter Larsen.

Det samme gælder, hvis man skal på dykkerferie eller på klatretur i bjergene. Det er nemlig ikke sikkert, at ulykker ved den type aktiviteter er dækket af ens rejseforsikring

-Det skal man tjekke, så man ikke ender med en tårnhøj regning, siger Peter Larsen, der uddyber, at man med en rejseforsikring typisk ikke behøver tilkøbe en afbestillingsforsikring sammen med sine flybilletter.

-Det er altid en god idé at tjekke, hvordan man er dækket af sin egen rejseforsikring, så man ikke bruger penge på noget, man allerede er dækket for, forklarer han

Artiklen er sponseret af Alka

Find en billig forsikring

4 ud af 5 fem nye kunder oplever at spare penge ved at skifte til Alka. Se på alka.dk om det også gælder dig. (Kilde: Kantar Gallup, Februar 2019.)

3 gode grunde til at vælge Alka:

· Alkas bilforsikring er kåret Bedst i test i Forbrugerrådets magasin, Tænk Penge, (oktober, 2018.)

· Som kunde i Alka har du mulighed for Bonus. I 2019 fik Alkas kunder 8% procent af deres præmie tilbage.

· Alka klarer papirarbejdet, hvis du skal skifte forsirkingsselskab.