Politiet solgte cykel uden stelnummer

Vagthundene: Forsikringen vil ikke dække cykel købt på politiets auktion

Mathias var glad for din 'nye' cykel. Men da den blev stjålet, udløste det kun problemer (Foto: Colourbox).
Mathias var glad for din 'nye' cykel. Men da den blev stjålet, udløste det kun problemer (Foto: Colourbox).
Kære Vagthund

I juni tog vi med vores søn, Mathias på 14 , ud for at finde en cykel på politiets cykelauktion. Han købte en lækker Scott-cykel for 4300 kroner for nogle af sine konfirmationspenge.

Desværre havde han kun den meget fine cykel i tre dage, inden den blev stjålet - trods de tre låse, den var låst med.

Vi kontaktede vores forsikringsselskab, Lærerstandens Brandforsikring, og fik besked på at kontakte en cykelforhandler, der forhandler mærket, og få nogle oplysninger om cyklens data ud fra stelnummeret.

Da vi står hos cykelforhandleren, får vi at vide, at det nummer, som politiet har oplyst som et stelnummer, ikke er et stelnummer men et produktionsnummer - så derfor kan de ikke hjælpe os.

Vi har mange gange prøvet at kontakte både politi og auktion efterfølgende. Vi har fået beskeden, at det er rigtig ærgerligt med det forkerte nummer, men at der ikke rigtig er noget, de kan gøre ved det - og at forsikringen skulle være tilfreds med det nummer, som var oplyst.

Hos forsikringsselskabet siger de, at uden cyklens stelnummer kan de ikke udbetale nogen forsikring for cyklen.

Kan det være rigtigt?

Mange hilsner
Cecilie Dalgaard
København

Forsikringen bør betale
Hej Cecilie

Det var da en træls sag. Jeg synes ikke, som politiet, at det ’bare er ærgerligt’ - jeg synes, det er langt ude, at det overhovedet kan forekomme.

Hos politiet kan I desværre ikke gøre noget krav gældende - selv hvis det viser sig, at de har oplyst et forkert stelnummer. Når man køber ting på en auktion, så køber man tingen som beset og er ikke dækket af købeloven. Det vil sige, at man ikke efterfølgende kan kræve erstatning hos sælgeren for eventuelle fejl og mangler - i dette tilfælde et manglende stelnummer.

Det gælder, selv om I ikke havde en kinamands chance for at vide, at denne mangel var der, da I købte cyklen.

Når forsikringsselskabet kræver at få stelnummeret, så er det for at vide, at det er den rigtige cykel, der erstattes.

Politiet skal have det for at kunne identificere cyklen, når eller hvis den findes igen - og det virker underligt, at politiet skulle lave en fejl og notere et produktionsnummer i stedet. De sælger jo tusindvis af cykler hvert år.

Hvis politiet siger, at det er det rigtige nummer, de har oplyst, så vil jeg mene, at forsikringsselskabet skal dække tabet - uanset, om de så kalder det stelnummer eller produktionsnummer.

Hvis sagen går fuldstændig i hårdknude, vil jeg anbefale jer at klage til forsikringsankenævnet.

Mange venlige hilsner
Mette Reissmann

Forsikringsselskabet: Vi hjælper
Hos Lærerstandens Brandforsikring undrer direktør Anne Mette Toftegaard sig over forløbet med Mathias’ cykel og det manglende stelnummer.

- Jeg har snakket med vores skadeafdeling, som har fundet skadesanmeldelsen. Det er vores medlem selv, som oplyser til os, at hun ikke har stelnummer, men et produktionsnummer. Derfor afviser vi at dække skaden, fordi der står i vores forsikringsbetingelser, at vi skal have et stelnummer, siger Anne Mette Toftegaard til Ekstra Bladet.

Hun medgiver dog, at forsikringsselskabet måske har været lige vel hurtige til at afvise Cecilie Dalgaard:

- Men hun skriver jo også, at hun har købt cyklen på en af politiets auktioner. Så hvis vi lige havde tænkt en ekstra gang over det, så tror jeg, vi ville have sagt: Prøv at sende os den kvittering, du har fra politiets auktioner. For det skal naturligvis ikke ligge vores medlem til last, hvis politiet har lavet en fejl, så der er blevet skrevet et forkert nummer, siger hun til kup!

Forsikringsselskabet vil nu tage kontakt til Cecilie igen og kigge på sagen en gang til.

- Hvis hun kan fremlægge en kvittering, hvor vi kan se, at det nummer, hun har oplyst, svarer til det stelnummer, der er skrevet, så vil vi selvfølgelig hjælpe hende, det er klart, siger Anne Mette Toftegaard.

Har du en sag, som vagthunden skal se på, så skriv til vagthund@eb.dk.