Bilforhandleren vil ikke betale for reparation

Vagthunden: Hvad er reglerne, når forhandleren ikke vil betale for reparation af den ødelagte aircondition?

Airconditionanlægget i Tommy Hjorths bil virker ikke, men forhandleren vil ikke godtage reklamationsretten. (Foto: Claus Bonnerup)
Airconditionanlægget i Tommy Hjorths bil virker ikke, men forhandleren vil ikke godtage reklamationsretten. (Foto: Claus Bonnerup)

Hej Vagthund,

Jeg købte i juli 2010 en tre et halvt år gammel Opel Zafira.

Jeg opdagede med det samme, at aircondition ikke virkede, og sendte en mail vedrørende dette og andre småting til forhandleren, Østergaard Auto & Caravan i Grindsted. Han tilbød at lave det under garanti, og derefter virkede det igen.

Men nu, hvor det er blevet varmt, har vi opdaget, at anlægget igen er uden kølemiddel og ikke virker.

Jeg mener jo så, at det er under min reklamationsret, men det nægter forhandleren at godtage. Da jeg henvendte mig, sagde han rent ud, at jeg ikke kan bruge reklamationsretten til noget.

Efterfølgende sendte han mig en mail, hvor han tilbød at se på bilen. Men han skriver, at hvis der ikke er tale om samme fejl som sidst, skal jeg selv betale for undersøgelsen og reparationen.

Hvordan står jeg nu, skal jeg bare få det lavet og selv betale? Har jeg ikke reklamationsret, når problemet også var der ved købet?

Med venlig hilsen Tommy Hjorth Christoffersen

LÆS OGSÅ: Wupti-Pede prutter på købeloven

Din bil skal laves

Hej Tommy,

Som jeg vurderer det, kan du få repareret din bil endnu en gang, og det er forhandleren, som skal betale.

Bilen er dækket af købelovens regler, der giver dig reklamationsret i to år, og det gælder også, selv om det er en brugt bil.

Reklamationsretten har ikke noget at gøre med, at det skal være den samme fejl som sidst. Der har sælger helt misforstået købeloven. Hvis det er en fejl, som var til stede ved købstidspunktet, er bilen omfattet af købeloven, lige meget om det er den samme fejl som før.

Ifølge købeloven dækker reklamationsretten, medmindre der er tale om 'almindelig slid og ælde'. I denne sag, hvor der er tale om et airconditionanlæg, og ikke en sliddel på linje med en kobling eller en tandrem, må det kunne forventes at holde længere end tre-fire år. Særligt i et klima som det danske, hvor det kun er i brug et halvt år ad gangen.

Det er rigtigt, at du bærer bevisbyrden for, at airconditionanlægget ikke virker, men det er jo let nok: Det er bare at tænde for det og vise, at det ikke virker.

Så jeg vil sige, at det er reparation igen, og det skal ske for sælgers regning. Men du bliver selvfølgelig nødt til at indlevere bilen til ham og lade ham reparere den.

Kan I ikke komme til enighed, vil jeg anbefale, at du indbringer det for Forbrugerklagenævnet. Det tager imod klager over brugte biler, som har kostet imellem 10.000 og 100.000 kroner.

Venlig hilsen Mette Reissmann

Ekstra Bladet og erhvervsjurist Mette Reissmann hjælper hver uge læsere, der er kommet i klemme. Skriv til vagthunden på vagthund@eb.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer