Bent er rystet: Skal smide ubrugt hospitalsudstyr ud

Selvom hjemmet bugner med ubrugt hospitalsudstyr, må Bent Sølvdahl ikke levere det tilbage og har i stedet fået besked på at kyle hele molevitten ud

Bent Sølvdahl synes, det er mange penge, han er blevet bedt om at smide i skraldespanden. Privatfoto
Bent Sølvdahl synes, det er mange penge, han er blevet bedt om at smide i skraldespanden. Privatfoto

79-årige Bent Sølvdahl er mildest talt en rystet mand.

De sidste seks måneder har hans samlever, Jytte Kjær Sørensen, været gennem et kræftforløb på Aalborg Universitetshospital, der blandt andet involverede en del behandling i hjemmet. I den forbindelse blev læssevis af kostbart hospitalsudstyr slæbt ind i deres fælles hjem i Overlade, Nordjylland.

Selvom kræften nu er et overstået kapitel for hans samlever, bugner hjemmet stadigvæk med kostbart udstyr, som Bent Sølvdahl ikke må levere tilbage til hospitalet.

- Troskyldig som jeg er, ringer jeg selvfølgelig til hospitalet og spørger dem: 'Alt det, jeg har stående her, hvad gør jeg med det?'. 'Smid det ud', svarer de, fortæller han.

'Det kan man sgu da ikke', tænkte Bent Sølvdahl, som synes, det er mange penge, der skulle smides direkte i skraldespanden.

Blandt det overskydende hospitalsudstyr i Bent Sølvdahls hjem finder man alt fra sondemad til bandager, handsker, sprit og slanger. Privatfoto
Blandt det overskydende hospitalsudstyr i Bent Sølvdahls hjem finder man alt fra sondemad til bandager, handsker, sprit og slanger. Privatfoto

'Det er grotesk'
Hospitalet forklarede Bent Sølvdahl, at når først udstyret har været ude, må det af hygiejnehensyn ikke leveres tilbage. Heller ikke selvom det er i uåbnet indpakning og derfor stadig sterilt.

- Det er fuldstændigt tåbeligt. Det er da ressourcespild ud over alle grænser. Det er grotesk, siger Bent Sølvdahl.

- Jeg kan godt forstå, hvad de mener, når de siger, at de ikke vil tage noget tilbage, der kunne være behæftet med smitte, men da det ligger i færdige kasser, pakker og poser, så fatter jeg ikke en brik af det. Det gør jeg altså ikke.

For Bent Sølvdahl er det specielt tanken om, hvor mange andre der mon har kostbare lægemidler liggende i hjemmet, som nager ham.

- Jeg påstår jo, at der på landsplan må være mellem fem og seks heltidssygeplejersker i det her, siger han.

Hospital: Vi tager ingen chancer

Ekstra Bladet har været i kontakt med Region Nordjylland for at høre, hvordan det kan være, at Bent Sølvdahl ikke må levere hospitalsudstyret tilbage.

I et skrifteligt svar fra David Fuglsang-Damgaard, specialeansvarlig overlæge i Klinisk Mikrobiologi på Aalborg Universitetshospital, lyder det:

'Vi følger de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer, der beskriver praksis for området. Selvom tingene fremstår rene og pæne, så har vi ingen garanti for, at tingene er sterile. Sterilt engangsudstyr, der ikke kan genbehandles, kasseres derfor, når det har været opbevaret i en borgers hjem. Vi vil aldrig tage nogle chancer, når der kommer til patientsikkerhed. Så selvom det ikke kan lade sig gøre, er det prisværdigt, at en pårørende undrer sig og henvender sig i bedste mening, så andre eventuelt kunne have fået glæde af udstyret.'

Region Nordjylland oplyser desuden, at man ikke har noget overblik over, hvor meget udstyr der må kasseres, da man af hygiejne- og sikkerhedsmæssige årsager ikke må modtage udstyr, remedier eller medicin m.v., der har været ude i en patients private bolig.

Ekstra Bladet ville også gerne have hørt, hvordan Region Nordjylland og Aalborg Universitetshospital vurderer, hvor meget udstyr man levere ad gangen til patienter, der får behandling i hjemmet, men det har man undladt at svare på.

Fra hospitalet til lægen
Bent Sølvdahl håber, at hans opråb som minimum vil få hospitalerne til at genoverveje, hvor meget udstyr man sender ud til patienterne ad gangen.

- Man burde nok prioritere noget anderledes, når man begynder at lægge udstyr ud til folk. Når jeg står og kigger på alle pakkerne, bliver jeg stadigvæk rystet, siger han.

Nu har Bent Sølvdahl tænkt sig at køre alt udstyret op til sin læge, som modsat hospitalet står klar med åbne arme.

- Det er den måde, jeg kan se, vi får mest ud af det på, siger han.

- Han kan jo bruge det, og han er sgu da ligeglad med, at det har stået ude ved mig. Sådan kan man jo også fylde lægehusene op.

257 kommentarer
Vis kommentarer