Indlagt med dårlig mave - udskrevet med brækkede knogler

90-årige Ruth Jessen blev hårdt kvæstet på Hvidovre Hospital. Nu prøver hendes barnebarn at finde ud af, hvad der egentlig skete

Ruth Jessen er tydeligt mærket efter det korte hospitalsophold. Privatfoto
Ruth Jessen er tydeligt mærket efter det korte hospitalsophold. Privatfoto

Ruth Jessen blev indlagt på Hvidovre Hospital forrige lørdag med dårlig mave. Da hun blev udskrevet dagen efter, havde den 90-årige kvinde brækket adskillige knogler.

– Jeg bliver kontaktet om søndagen, hvor jeg får at vide, at min farmor er faldet ud af sengen. Hun har brækket håndledet, slået skulderen af led og brækket kindbenet, siger Jean Skarby, der er Ruth Jessens barnebarn og nærmeste pårørende.

Jean Skarby forstår ikke, hvordan hendes farmor kunne falde ud af hospitalssengen, hvis sengehesten var oppe. Privatfoto
Jean Skarby forstår ikke, hvordan hendes farmor kunne falde ud af hospitalssengen, hvis sengehesten var oppe. Privatfoto
 

– Både min far og hans bror er døde, så jeg er den eneste, hun har, siger Jean Skarby, der løbende fået spredte oplysninger om sin farmors situation fra hospitalet, men ikke må få det fulde overblik.

– Jeg skulle først få en fuldmagt fra min farmor, så jeg kunne søge aktindsigt i hendes journal. Jeg undrer mig over, at jeg ikke kan blive bedre informeret. Jeg aner for eksempel ikke, hvor længe hun har ligget på gulvet efter faldet.

Vil råbe politikerne op
Jean Skarby understreger, at hun ikke er sur på personalet, men på systemet.

– De knokler rundt derude, men jeg håber at råbe politikerne op, siger barnebarnet, som er mere frustreret over efterspillet end selve faldet. Uheld kan jo ske.

– Jeg fik at vide på hospitalet, at hendes håndled skulle opereres, men dagen efter blev jeg ringet op af plejecenteret, der sagde, at de havde fået den modsatte besked fra hospitalet. Nu sagde hospitalet, at min farmor godt kunne spise med hånden, hvis bare hun fik en skinne på.

Ruth Jessen har svært ved at trække vejret efter sit fald, siger hendes barnebarn. Privatfoto
Ruth Jessen har svært ved at trække vejret efter sit fald, siger hendes barnebarn. Privatfoto
 

Tirsdag i sidste uge blev Ruth Jessen tilset af sin egen læge som fandt, at den ældre kvinde også havde slået en flig af hoften, havde atypisk hjerterytme og et forhøjet galdetal. Derfor blev den tidligere taxa-telefonpasser indlagt igen, men samme dag var hendes 36 kilo spinkle krop atter udskrevet.

Havde også kraniebrud
– Der blev jeg ærlig talt lidt 'pissed'. Og så fik jeg i øvrigt at vide, at min farmor også havde fået kraniebrud. Er det sådan, det er, når man bliver gammel? Vi kan godt se, at du har et problem, men vi gør ikke noget ved det?

Hvad siger din til farmor til det?

– Hun siger, at hun ikke kan huske faldet, og at hun har ondt. Hun er slået helt ud af det - det kan I også se på billederne. Min forventning er, at jeg ikke har hende til jul, siger Jean Skarby, der skrev om sagen på Facebook, hvor historien er blevet delt over 5000 gange.

– Jeg kan se på mange af kommentarerne, at andre har oplevet noget lignende før. Hvis vi virkelig bor i et velfærdssamfund, må der gøres noget. Der skal ikke spares mere.

Region og hospital: Det er trist

- Generelt vil jeg sige, at det er trist, at de to kvinder har fået denne oplevelse, siger Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

- Kan du forstå, hvis borgerne kan føle sig som en kastebold i systemet?

- Vi skal være bedre til overgangene mellem hospital, kommune og praktiserende læger. Systemet er til for borgerne - ikke omvendt.

- Har I politikere skabt et sundhedsvæsen, hvor der ikke er tid til at kommunikere ordentligt med patienterne - f.eks. når de bliver udskrevet?

- Jeg håber, at der er tid til at give en ordentlig forklaring, når en patient bliver udskrevet. Det et vigtigt med en god kommunikation. Ellers må sundhedspersonalet sige det modsatte, for så er der for få ressourcer.

- Er du i tvivl om, at mange allerede mener, at der er for få ressourcer?

- Nej, det er jeg ikke, men det handler om, vi bliver konkrete. Hvor mangler de henne? Det er urealistisk at tro, at vi kan sætte ind overalt, men vi skal hele tiden se på, om der er særlige områder, hvor der er brug for ressourcer, siger den konservative politiker.

'Vi er kede af, at patienten er faldet'
På Hvidovre Hospital lyder det, at man er ked af, at patienten er faldet ud af sengen og kommet til skade. Det skriver Steffen Jais Rosenstock, der er specialeansvarlig overlæge i Gastroenheden, til Ekstra Bladet i en mail.

'Vi vurderede ikke, at denne patient havde brug for en fast vagt, men hun blev naturligvis tilset i løbet af natten, hvor hun sov roligt. Men når vi har med demente patienter at gøre, sker det desværre indimellem, at de falder i forbindelse med, at de selv forsøger at stå ud af sengen. Da vi blev klar over uheldet, blev hun med det samme sendt til scanning og røntgen og vurderet af vores kolleger i Ortopædkirurgisk Afdeling, inden hun blev udskrevet', skriver overlægen.

Sagen er siden blevet indberettet som en utilsigtet hændelse.

- Er der operationer efter knoglebrud, som bliver udført på yngre mennesker, men som ikke bliver udført på ældre patienter?

'Ved alle operationer vurderer vi, om risikoen ved operation overstiger fordelene ved operation, herunder også om patienterne kan tåle en evt. operation og bedøvelse', skriver Steffen Jais Rosenstock.

Overlægen understreger desuden, at der ikke er tale om hensyn til eventuelle sparekrav.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?