Annonce:
Annonce:

Vores sommerhus er magi og kriblen i kroppen

Vi udlevede vores drøm om at finde et familiested i naturen. Det er det bedste, vi har gjort i vores liv, fortæller Lone og Poul Kaarup

Nu står vi så her i haven,  ved i vores sommerhus i et smørhul i læ af skoven, med et glas kølig rosévin i hånden og en kriblende glæde over, at drømmen om et fristed for hele familien holder! siger Poul og Lone. Foto: Ernst van Norde
Nu står vi så her i haven, ved i vores sommerhus i et smørhul i læ af skoven, med et glas kølig rosévin i hånden og en kriblende glæde over, at drømmen om et fristed for hele familien holder! siger Poul og Lone. Foto: Ernst van Norde
Annonce:

Det var drømmen fra barndommen, hvor Poul Kaarup elskede at være med sin familie i sommerhus, der drev den 64-årige mand og hans hustru Lone Rasmussen, 60 år, til at købe et sommerhus i Fuglslev ved Ebeltoft.

- Vi bor i et stort parcelhus i en by ved Aarhus, og vi har altid drømt at skabe et rigtigt dejligt feriested for hele familien, siger han og fortæller, at de købte huset for 1,2 millioner kroner.

- Det er det bedste, vi nogensinde har gjort, fastslår han.

Parret købte huset for tre år siden, og uanset at de i dag vil kunne ride med på bølgen og tjene penge på at sælge det nu, vil det aldrig ske.

- Nej, vi købte det kun fordi, vi faldt fuldkommen for huset og stedet lige her. Vi er vilde med at være her, og jeg er af håndværkerfamilie og holder meget af at gå og vedlige det hele, hvr eneste gang, vi er her. Det skal aldrig sælges, men gå i arv.

Annonce:

Vil beholde magien
- VI bor i et smørhul her. Havde det været tættere på havet, ville det have kostet dobbelt så meget. Nu bor vi i læ af skoven, hvor vi kan se dådyr, harer, hugorme og oplever et fantastisk fugleliv, siger Poul.

- Samtidig har vi det skønneste naboskab, hvor mange af dem bor her hele året, så de hjælper med alt og er blevet vores gode venner.

- Vi kommer aldrig til selv at bo her fast. For som Lone siger, vil det betyde, at så vil vores sted her miste magien ... altså den der kriblen i maven og smilet på læben, når vi ankommer hertil.

Gang i grillen og udsigt til skov og dyreliv, så er der hygge i sommerhuset i Fuglev hos Lone og Poul. Foto: Ernst van Norde
Gang i grillen og udsigt til skov og dyreliv, så er der hygge i sommerhuset i Fuglev hos Lone og Poul. Foto: Ernst van Norde

Vilde fester og gode drømme
Poul fortæller, at der næsten altid er fyldt i sommerhuset med børn, børnebørn, venner og familie. Nogle gange har vi været 30 mennesker herude med telte i haven og et kæmpe langbord på terrassen. Det lever op til drømmen siger Poul, der elsker stilhed, natur, jagt og ikke mindst fest. Der er plads til det hele herude, siger han.

- Et sommerhus kan altså bare noget andet end huset derhjemme, siger folkeskoleløæreren, der også kører på motorcykel i sin fritid.

Annonce:

- Nogle gange kører jeg og gutterne en langt tur, hvor vi lander herude - og så er der edderbroderme gang i den her! Vi holder de vildeste fester og glemmer fuldkommen, hvor gamle, vi er. Andre gange er det hygge, mad og sjov med jagtkammeraterne, kortspil med gamle kolleger - og så snart, det bliver muligt at forsamles igen, vil jeg holde et ‘Nak & æd-arrangement her.

...  Og ellers så bare det at stå her med lidt rosévin i et langstilket glas og en culotte på grillen. Altså for os har det været en drøm.

Drømmer du også om at købe sommerhus, giver boligøkonomer dig her en række råd og tip, inden du kaster dig ud i markedet, hvor priserne er de højeste i 13 år: 

ØKONOMER: Det skal du vide, før du køber sommerhus. De 12 vigtigste råd.


Her får du eksperternes råd til, hvordan du bedst muligt undgår, at din drøm om sommerhus ender i et mareridt. Foto: Ernst van Norde

1. Køb kun et sommerhus, fordi du også selv skal bruge og have glæde af det. For uanset om du udlejer og/eller har tænkt dig at have det som en investering, er det ikke sådan, at der bare vælter guld ned i krukken. Tværtimod. Det koster - ofte overraskende - mange penge, tid og knofedt at have sommerhus.

2. Husk at sætte penge af til løbende vedligeholdelse. Både hvis du vil leje det ud - eller sælge det en dag, hvor andre skal finde det interessant, skal det holdes i tiptop stand, hvis det skal fange interesse. For der kommer hele tide noget nyt og lækkert på markedet.

3. Husk også at sætte tid af til at kunne holde huset og grunden.

4. Hvis du udlejer, så gør det helst gennem et bureau. Det koster en procentdel af lejeindtægten, men det sparer udlejer en masse bøvl og papirarbejde - og man skal bruge bureauet for at kunne få skattefradraget.

5. Et sommerhus er særligt følsomt over for konjunkturer, så selvom det lige nu går forrygende med at afsætte sommerhuse, er det langtfra sikkert, at det stadig er det, når det skal sælges.

6. Husk at bruge tid på at tænke igennem, om du/I også på længere sigt end et par år vil benytte huset i tilstrækkelig grad. Den usædvanlige bølge lige nu betyder, at mange køber 'i blinde' med fare for økonomien på længere sigt.

7. Køb et sommerhus, der ligger højst en times kørsel fra din bopæl. Erfaringen viser, at de, der får mest glæde af deres fritidshus, har under en times transport til huset.

8. Køb et hus, du også kan se andre i, for så er det nemmere at omsætte det igen. Køb noget, der ikke er alt for specielt, både hvad angår udseende og indretning og fordeling af værelser etc. For jo mere 'normalt' det er, jo nemmere er det at komme af med det igen.

9. Undgå at forkøbe dig. Lige nu er der en hype, der ikke er normal. Derfor vil det typisk være noget, man vil af med først, når der kommer en krise. Det kan nemt vise sig, at der er mange, der har forkøbt sig. For når mange vil af med husene på én gang, vil priserne falde. Når noget er steget så meget i pris, som vi ser nu med fritidshusene, er sandsynligheden for, at det også vil falde på et tidspunkt, tilsvarende større.

10. Der er masser af gode grunde til at købe nu, f.eks. at renterne er lige nu så lave, at det finansieringsmæssigt ikke er meget dyrere, end hvad det vil koste at leje et sommerhus for en familie i løbet af et år. Men det er meget vigtigt at huske på, at får man først købt et sommerhus, så hænger man også på det - og man kan ikke regne med, at den superhurtige omsættelighed, vi ser nu, vil fortsætte.

11. Lige nu virker det fedt at kunne holde ferie herhjemme - men mon ikke, vi får lov at rejse igen - og så er det måske fedt at kunne komme til Spanien og Italien - eller du får måske bare lyst til at holde ferie andre steder end i sommerhuset.

12. Husk, det er ikke nødvendigvis lykken at eje et sommerhus, i hvert fald ikke, hvis man køber det udelukkende på grund af udsigten til en økonomisk gevinst. Der er et kæmpe købeboom lige nu, og man kan føle sig fristet til at hoppe med, men markedet er 'unormalt' nu på grund af hypen, og du kan let komme til at forkøbe dig.

Kilder: Mikkel Høegh, boligøkonom, Jyske Bank og Brian Friis Helmer, investeringsekspert, Arbejdernes Landsbank

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvorfor får vi ikke bare vores feriepenge i hånden, så snart vi har tjent dem?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: