Wolt om egne tasker: De stinker

På et internt møde oplyser budtjenesten Wolt, at taskerne kan være ekstremt ulækre. Fødevarekontrollen fører ikke kontrol - og Wolt trækker i land

Forleden ventede fire rumænske Wolt-bude på at bringe måltider ud fra et fastfood-sted i Istedgade i København.

Tre af de unge mænd - som tjener gode penge på det danske takeaway-boom - fremstod uden en høj grad af personlig hygiejne.

Men hvad med de lunkne termobokse, de konstant kører rundt med på ryggen?

Hemmeligt indhold
Alle fire nægtede at lade Ekstra Bladets maddetektiv se indersiden af de kvadratiske lyseblå bokse, som er blevet meget synlige i gadebilledet i mange danske byer de seneste tre år.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at de kontorer, hvor faglige konsulenter tidligere forhandlede overenskomster, nu bliver brugt som sovestuer for selvstændige takeaway-bude, typisk fra lavtlønslandet Argentina. Pr-foto Samfund Vildt boom: Danmark har fået et helt nyt erhverv

Og der kan der være en god grund til, at de forlod samtalen.

Taskerne, som transporter millioner måltider ud til danskerne, kan være rullende bakteriebomber.

Wolt: De stinker
Ekstra Bladet har deltaget i et intromøde med nye Wolt-bude. Her indrømmer en erfaren Wolt-chef:

- Jeg har set indersiden af hundredvis af tasker, og lad mig fortælle jer; hvis fødevarer spildes inde i tasken og laver en masse svineri - og I ikke rengør den - forvandler den sig til en katastrofe - lynhurtigt, forklarer han.

- Bakterier, svampe, de stinker! Jeg kan simpelthen ikke fatte, hvor afskyvækkende nogles tasker er. Jeg er blevet traumatiseret for livet over nogle af de ting, jeg har set, forklarer han.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Ingen kontrol
Men nul gange i 2020 ulejligede Fødevarekontrollen sig med at lave en stikprøve.

- Ulækkert, alarmerende og forkasteligt, siger en af Danmarks førende fødevarehygiejne-eksperter, lektor på Københavns Professionshøjskole Michael René.

- Maden produceres og pakkes i Danmark typisk under gode forhold i en restaurant, der er kontrolleret af myndighederne.

Bakteriedråber
- Men så bliver det smidt i beskidte tasker med uønskede mikroorganismer, der er vokset frem; bakterier, vira, svampe og så videre, siger han.

Han forklarer, at sådanne mikroorganismer hvirvler rundt i små fugtdråber inde taskerne.

- Disse små vanddråber kan springe til ydersiden af fødevarerne, ligesom skidt og fugt kan overføres til emballagerne, der så forurener kundens hænder, køkkenfaciliteter og spisebord.

- Så det er paradoksalt og fagligt uforsvarligt, at en restauratørs køleskab bliver behørigt rengjort og kontrolleret af Fødevarestyrelsen - men at de tasker, hvor maden kan vælte rundt på ryggen af et bud, slet ikke bliver kontrolleret.

Wolt trækker i land: Intet problem

Tine Schou, kommunikationschef i Wolt, Hvorfor oplyser Wolt i introduktionen at være rystet over dårlig hygiejne i taskerne?

- Fordi overdrivelse fremmer forståelsen. Vi gør klart, at vi stiller krav til rengøring og personlig hygiejne, ligesom vi stiller særlige krav i forhold til covid-19. 

- Så lyver jeres underviser, når han fortæller, at han har set hundredvis af beskidte tasker?

- Nej, han udtaler sig om lukkede tasker, vi har fået retur gennem tiden fra kurérer, som ikke har været aktive i måske tre uger. Den periode gør, det kan udvikle sig uhygiejnisk.

- Så du argumenterer du for, at budene undlader at rengøre taskerne, når I skal se dem – og ellers rengør dem til dagligt?

- Lang de fleste tasker er rene, når vi modtager dem, men som sagt kan bakterier udvikle sig over tid, hvis de er lukkede. Vi underviser i, at taskerne dagligt skal rengøres og udluftes.

- Så der er slet ikke et problem?

- Jo, enkelte taske kan have et utilfredsstillende hygiejneniveau, men generelt oplever vi ikke, at det er et problem.

- Men hvis der ikke er et problem, hvorfor siger Wolt’s underviser så, som han gjorde?

- Fordi, vi tager hygiejne meget alvorligt.

- Men hvorfra ved du, at der ikke er et problem, når Wolt overhovedet ikke tager stikprøver ude hos budene?

- Vi er trygge ved Fødevarestyrelsens vurdering af, at risikoen er meget lav - og vi er trygge ved, at styrelsens kontrolniveau matcher risikoen.

- Så du er helt tryg ved Fødevarestyrelsen slet ikke fører kontrol?

- Nogle af vores kurerer er blevet kontrolleret. At det så ikke er sket i 2020, må du tale med Fødevarestyrelsen om.

- I fører heller ikke selv kontrol med taskerne, når budene er aktive. Hvordan tør I tro på, at de er rene?

- Taskerne bliver åbnet mange gange dagligt i restauranter og hos kunderne, som ser taskerne.

- Har nogen klaget?

- Ja, men meget få. Så beder vi kurererne rengøre tasken eller hente en ny.

- Kan nogle nationaliteter have vanskeligere ved at overholde hygiejnekrav end andre?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Alle skriver under på, at de overholder vores skrappe krav.

- Hvorfor laver I ikke selv kontroller?

- Det kunne også være en idé at gøre, hvis det vurderes, at der er et problem. Vores kurérpartnere er selvstændige, så vi må som sådan ikke udføre kontroller, men det er vi selvfølgelig klar til at finde en løsning på, hvis behovet er der.

Konkurrenten Hungry.dk erkender, at der kan være et problem.

- Det kan der være selv om vi underviser i, at taskerne skal holdes rene, så vi vil overveje at lave stikprøver eller andre initiativer, der sikrer en god hygiejne, siger Hungry.dk-stifter Morten Larsen.

Fødevarekontrol: Ultralav risiko

Selvom Wolt selv ser sundhedsfarlige tasker og selvom fødevareekspert Michael René slår alarm, så vurderer Fødevarekontrollen ikke, at der er behov for at kontrollere taskerne.

- Vi har ikke hidtil haft data, henvendelser eller indikationer på, at der er et problem, og disse bude er indplaceret i risikogruppen ultralav, siger Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Forbrug Pizzamand bliver flået - McDonald's slipper

Så derfor foretager vi meget lidt kontrol med budene. Vi prioriterer der, hvor risikoen er størst, for eksempel i fødevareproducerende virksomheder.

- Men hvorfra ved I, at risikoen er lav, når I ikke kontrollerer budene?

- Varerne transporteres emballeret i meget kort tid, så risikoen vurderes til at være meget lav. Alligevel må taskerne selvfølgelig ikke være beskidte, for dermed stiger risikoen.

Foto: Henning Hjorth Forbrug Budkrig: De udsulter din lokale restaurant

223 kommentarer
Vis kommentarer