Forleden ventede fire rumænske Wolt-bude på at bringe måltider ud fra et fastfood-sted i Istedgade i København.
Tre af de unge mænd - som tjener gode penge på det danske takeaway-boom - fremstod uden en høj grad af personlig hygiejne.
Men hvad med de lunkne termobokse, de konstant kører rundt med på ryggen?
Hemmeligt indhold
Alle fire nægtede at lade Ekstra Bladets maddetektiv se indersiden af de kvadratiske lyseblå bokse, som er blevet meget synlige i gadebilledet i mange danske byer de seneste tre år.
Vildt boom: Danmark har fået et helt nyt erhverv
Og der kan der være en god grund til, at de forlod samtalen.
Taskerne, som transporter millioner måltider ud til danskerne, kan være rullende bakteriebomber.
Wolt: De stinker
Ekstra Bladet har deltaget i et intromøde med nye Wolt-bude. Her indrømmer en erfaren Wolt-chef:
- Jeg har set indersiden af hundredvis af tasker, og lad mig fortælle jer; hvis fødevarer spildes inde i tasken og laver en masse svineri - og I ikke rengør den - forvandler den sig til en katastrofe - lynhurtigt, forklarer han.
- Bakterier, svampe, de stinker! Jeg kan simpelthen ikke fatte, hvor afskyvækkende nogles tasker er. Jeg er blevet traumatiseret for livet over nogle af de ting, jeg har set, forklarer han.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Ingen kontrol
Men nul gange i 2020 ulejligede Fødevarekontrollen sig med at lave en stikprøve.
- Ulækkert, alarmerende og forkasteligt, siger en af Danmarks førende fødevarehygiejne-eksperter, lektor på Københavns Professionshøjskole Michael René.
- Maden produceres og pakkes i Danmark typisk under gode forhold i en restaurant, der er kontrolleret af myndighederne.
Bakteriedråber
- Men så bliver det smidt i beskidte tasker med uønskede mikroorganismer, der er vokset frem; bakterier, vira, svampe og så videre, siger han.
Han forklarer, at sådanne mikroorganismer hvirvler rundt i små fugtdråber inde taskerne.
- Disse små vanddråber kan springe til ydersiden af fødevarerne, ligesom skidt og fugt kan overføres til emballagerne, der så forurener kundens hænder, køkkenfaciliteter og spisebord.
- Så det er paradoksalt og fagligt uforsvarligt, at en restauratørs køleskab bliver behørigt rengjort og kontrolleret af Fødevarestyrelsen - men at de tasker, hvor maden kan vælte rundt på ryggen af et bud, slet ikke bliver kontrolleret.
Fødevarekontrol: Ultralav risiko
Selvom Wolt selv ser sundhedsfarlige tasker og selvom fødevareekspert Michael René slår alarm, så vurderer Fødevarekontrollen ikke, at der er behov for at kontrollere taskerne.
- Vi har ikke hidtil haft data, henvendelser eller indikationer på, at der er et problem, og disse bude er indplaceret i risikogruppen ultralav, siger Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Pizzamand bliver flået - McDonald's slipper
Så derfor foretager vi meget lidt kontrol med budene. Vi prioriterer der, hvor risikoen er størst, for eksempel i fødevareproducerende virksomheder.
- Men hvorfra ved I, at risikoen er lav, når I ikke kontrollerer budene?
- Varerne transporteres emballeret i meget kort tid, så risikoen vurderes til at være meget lav. Alligevel må taskerne selvfølgelig ikke være beskidte, for dermed stiger risikoen.