Annonce:
Annonce:

Sorte fredag

23. september er tiåret for Danmarks værste tilfælde af hooliganisme

Annonce:
Blot 18 anholdelser blev det til, da Københavns Politi gjorde status efter søndagens nyklassiker i Parken mellem FCK og Brøndby.

Politiet karakteriserer det som roligere end normalt, for efterhånden er et par snes anholdelser forventet til opgørene mellem arvefjenderne.

Sådan har det ikke altid været.

På torsdag er det nøjagtig ti år siden, Danmark for første gang oplevede rendyrket hooliganisme i forbindelse med en fodboldkamp mellem to danske hold.

23. september 1994 er gået over i historien som 'Sorte fredag' - den værste dag i den danske fankulturs historie.

Selv om der er gået ti år og mange opgør mellem FCK og Brøndby siden, har den dags begivenheder heldigvis aldrig gentaget sig i samme målestok.

DÅRLIGT RY
Nok kan fodboldfans have et dårligt ry, men også ofte dårligere end de fortjener, og meget kan føres tilbage til den sorte fredag.

Hvor de senere års uheldige episoder med fans har samlet sig om enkeltpersoner og små fraktioner, adskiller 'Sorte fredag' sig ved, at da lod hele mængden rive sig med i en rystende rus af hærværk.

Problemerne begyndte allerede, da en større gruppe Brøndby-fans bevægede sig mod aftenkampen i Parken. Efter værste engelske forbillede hærgede de sig frem. Kiosker blev plyndret, biler blev smadret, og der blev smidt kanonslag og flasker mod stakler, som krydsede deres vej.

Under kampen opstod slagsmål mellem Brøndbys egne tilhængere, så politiet så sig nødsaget til med knipler at slå sig gennem den ophidsede mængde.

BRAND OG HÆRVÆRK
For at gøre ondt værre blev kampen først afgjort i overtiden på et hovedstødsmål til 2-1 af Allan Nielsen, hvilket fik de blågule fans til at tænde yderligere af.

Ca. 200 sæder blev ødelagt. Enten revet op af cementen eller sat i brand. Nærmest græske eller tyrkiske tilstand en ellers rolig fredag aften i hovedstaden.

Efter kampen fortsatte hærværket, og det kom til flere konfrontationer mellem de to fan-grupper.

Politiet kunne først holde fyraften hen ad midnatstid, og det var efter at have ryddet S-togsstationen i Hvidovre, som havde fået en hård behandling af Brøndby-fans på vej hjem.

Begivenhederne fik en hård medfart i medierne. Dels på grund af omfanget, men også fordi hooliganismen aldrig før havde vist sit ansigt i Danmark.

Selv om anholdelser i forbindelse med de største kampe i Superligaen er blevet hverdagskost, har problemerne dog aldrig igen taget det omfang, som tilfældet var 23. september 1994.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: