Imam Pedersen

Abdul Wahid Pedersen fandt noget andet end tegningerne at snakke om

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
Imam Abdul Wahid Pedersen havde en festlig tid, da Mellemøsten stod i flammer på grund af et dusin tegninger i en dansk avis. Konstant var han i medierne, og han nød det helt åbenbart.

Men flammerne døde jo ud, og pludselig blev der stille om Abdul. Den tilstand var tilsyneladende ubærlig for imamen, så for et halvt års tid siden bemægtigede han sig igen overskrifterne. Han meddelte, at det er helt i orden at have flere koner:

’Det er tilladt for en mand at have op til fire koner, men det er ikke tilladt for en kvinde at have mere end en mand.’

Sådan står der nemlig i Koranen.

Og han tilføjede:

’En tilladelse af denne art vil naturligvis kunne misbruges af mænd med en sådan hensigt, men det tager jeg naturligvis skarpt afstand fra.’

Dog ikke skarpere, end at det er helt okay, forstås.

Stening
Imam Pedersen erklærede samtidig, at utroskab er betydeligt værre end flerkoneri –  og man må sige, at det er noget, han mener ret alvorligt. For nogle år siden gjorde han sig ligefrem bemærket ved at forsvare stening af utro kvinder:

’Vi kan hurtigt blive enige om, at stening til døde er en meget grusom form for afstraffelse, men det ændrer ikke på, at den set i islamisk lys er blevet forordnet af Skaberen selv. Så hvor forfærdelig strafformen end er, er den givet af Gud selv, og det er derfor ikke op til mennesker at ændre den.’

Når imam Pedersen nu selv mener, at straffen er både grusom og forfærdelig, kunne man synes, han ville drage nogle slutninger om den gud, der vil belønne elskov på så brutal en facon.

Men det gør Pedersen ikke. Han taler i stedet om ’Allah, den barmhjertige’ –  og det giver godt nok ordet barmhjertighed et helt nyt indhold.

Homoseksualitet
Abdul nåede også i år at meddele, at ’homoseksualitet aldrig vil blive legaliseret i islam’, men det slog ikke rigtig igennem i medierne. Der dukkede han først for alvor op igen, da han udtalte sin varme støtte til Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid. En støtte, de fleste sikkert ville frabede sig, men Asmaa var vistnok glad.

Ellers må imam Pedersen mest varme sig ved minderne om den glorværdige tid under Muhamed-krisen. Dengang han med en klump i halsen kunne erklære:

’Det må ikke bare gå upåagtet hen. Der er nogen, der er nødt til at stille sig op og råbe op, for som Martin Luther King sagde: ’Den, der holder mund over for uretfærdigheden, han deltager i uretfærdigheden’.’

Hvorved han sidestillede den brutale undertrykkelse af sorte i de amerikanske sydstater i forrige århundrede med 12 tegninger i en avis. Som Ekstra Bladet så præcist formulerede det på side 2:

’Imam Pedersen er så blottet for proportionssans, at det er et under, hvis han er i stand til at købe tøj til sig selv.’

Hash
Pedersen blev i december 1983 idømt ét år og fire måneders fængsel efter den grove narko-paragraf 191 i straffeloven. Han var tiltalt for handel med i alt ti kg hash, men blev kun dømt for køb og salg af lidt over fem kg.

Jeg nævner det ikke for at trække en gammel, længst afsonet forbrydelse frem. Men kan man ikke have en fornemmelse af, at han selv har røget de andre fem kilo hash? Det ville i hvert fald forklare en hel del. Også hvorfor hans øjne ser så sære ud.

Imam Pedersen er en helt blændende kandidat til Nytårstorsken –  men der kommer nu alligevel en ny i morgen.