Annonce:
Annonce:

Ambassader i Israel

Annonce:

Mellemøstkonflikten

Både palæstinenserne og israelerne ønsker Jerusalem som deres hovedstad. Den konflikt har stået på siden staten Israel blev oprettet af FN i 1948. Siden da har vesten, herunder Danmark og USA haft deres ambassade i kystbyen Tel Aviv, der ligger en times kørsel nordvest for Jerusalem.

Her får du nogle nedslagspunkter i konflikten
I november 1947 blev der lavet og godkendt en delingsplan for området i FN.

I den plan blev det jødiske mindretal i området tildelt 56 procent, mens palæstinenserne fik 42 procent. Jerusalem og omegn - de resterende 2 procent - blev internationalt område.

I 1948 udråbte jøderne dog deres stat, Israel, og det kom til krig. Da der blev våbenhvile i 1949, kontrollerede den nye stat den vestlige del af Jerusalem.

Araberne i Palæstinamandatet fik ingen stat. Jordan besatte Vestbredden og fik kontrol med det østlige Jerusalem.

Under krigen i 1967 erobrede Israel blandt andet Vestbredden og Østjerusalem.

Israel udråbte senere den samlede by til sit lands hovedstad. Denne status er ikke internationalt anerkendt i FN.

Palæstinenserne ønsker Østjerusalem, der rummer mange religiøse steder, som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

USA har traditionelt set forsøgt at mægle i konflikten mellem Israel og Palæstina.

I 1995 vedtog Kongressen dog, at den amerikanske ambassade i Israel skulle flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem.

Alle præsidenter, der har siddet på posten fra 1995 og frem, har dog dispenseret Kongressens beslutning med halvårlige mellemrum.

Både de tidligere præsidenter George W. Bush og Bill Clinton har udtalt, at de ville flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem, men har i deres tid som præsident skiftet mening.

Den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, sagde allerede i sin valgkamp, at han ville flytte den amerikanske ambassade. 

I denne uge udløber tidsfristen for at udsende endnu en seks måneders dispensation fra Kongressens beslutning om at flytte ambassaden. Og det er ventet, at Trump nu vil meddele, at ambassaden skal flyttes. 

Trump har allerede meddelt den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas beslutningen, skriver flere internationale medier.

Kilde til  faktaboks: ritzau og Avisen.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: