10 flygtninge kom i privat luksus-fly

Syriske flygtninge fløj til Malmø i lejet luksus-fly. Piloterne og stewardessen anholdt for menneskesmugling

De 10 asylansøgere fra Syrien havde lækre forhold under den cirka fire timer lange rejse til Sverige. (PR-foto: Smart Aviation)
De 10 asylansøgere fra Syrien havde lækre forhold under den cirka fire timer lange rejse til Sverige. (PR-foto: Smart Aviation)

(Denne artikel er fra december 2014, men er af ukendte årsager gået viralt på de sociale medier).

10 asylansøgere kom standsmæssigt til Sverige, da de landede i Malmø Lufthavn i Sturup.

De havde chartret et privatfly i luksusklassen, der fløj de 10 flygtninge, der alle menes at være fra Syrien, fra Beirut i Libanon til Malmø.

Flyet var chartret hos det egyptiske luftfartsselskab Smart Aviation Company, der blandt andet ejer fem luksusfly af typen Cessna 680 Citation Sovereign med lædersæder, træpaneler, håndvaske i messing og lukusforplejning.

De to egyptiske piloter, 59 og 56 år, sidder nu anholdt i Malmø mistænkt for menneskesmugling sammen med en 25-årig libanesisk kvinde, der var stewardesse ombord.

Indlogeret på hotel
De 10 asylansøgere blev indlogeret på et hotel i Malmø, og skal senere flyttes til et asylcenter.

Senest i morgen skal anklager Ulla Karlbrink beslutte, om besætningen skal begæres varetægtsfængslet. Menneskesmugling kan i Sverige straffes med op til seks års fængsel.

- Vi er ved at afhøre de 10 asylansøgere med tolk. De har status som vidner og besætningen skal også afhøres igen før anklageren træffer beslutning sent i dag eller i morgen tidlig, siger informationschef Ewa-Gun Westford, politiet i Skåne, til Ekstra Bladet.

- Anklageren skal også beslutte, hvad der skal ske med flyet. Det kan beslaglægges, fordi det har været brugt til en forbrydelse, siger Ewa-Gun Westford.

Kostbar rejse
Det svenske telegrambureau TT har beregnet, at en tilsvarende flyvning med et svensk charterfly ville koste 300.000 svenske kroner, men det vides ikke, hvad de 10 asylansøgere har betalt Smart Aviation, som blandt andet er ejet af det nationale egyptiske luftfartsselskab Egypt Air.

Cessna-flyet står stadig i lufthavnen i Sturup. Det er plomberet af politiet.

Det egyptiske luftfartsselskab skal betale for hver time, selskabets fly står parkeret i Malmø Lufthavn.

Ifølge 'Flightradar24' lettede luksus-flyet fra Rafic Hairat lufthavnen i Beirut kl. 16.56 i mandags, og det landede klokken 20.54 i Malmø.

Nægtede at oplyse, hvem der var ombord
Flyet havde en godkendt flyveplan Beirut-Malmø som rute M4807, men inden landingen i Sverige forlangte grænsepolitiet at få passagerlisten, som flyselskabet er forpligtet til. Besætningen ville eller kunne ikke oplyse navnene på passagererne ombord.

Derfor blev flyet mødt på standpladsen i lufthavnen af politiet, og de 10 ukendte flygtninge om bord søgte straks asyl, og besætningen blev anholdt. Asylansøgerne forlod flyet en efter en, og derefter blev flyet undersøgt af politiet og plomberet.

En ansat i lufthavnen kritiserer, at flyet fik landingstilladelse, når besætningen nægtede at oplyse, hvem der var ombord. Men kommunikationschef for handlingselskabet Swedavia siger til Kvällsposten, at ifølge internationale regler kunne flyet ikke nægtes landingstilladelse.

Det egyptiske flyselskab Smart Aviation har opereret fra Cairos internationale lufthavn siden 2007. Det flyver blandt andet ambulanceflyvninger, og begyndte i 2010 at flyve med en ny flåde af luksusflyet Cessna Citation Sovereign til forretningsrejsende og VIP´ere.

Et Cessna Citation Sovereign koster i omegnen af 18 millioner dollar eller cirka 106 millioner kr.

Flyet har en rækkevidde på små 4000 kilometer og har plads til 10 passagerer.

1 af 3 Det vides endnu ikke, hvad flygtninge har betalt for at chartre flyet fra Beirut til Malmø. (PR-foto: Smart Aviation)
2 af 3 Smart Aviation flyver forretningsfolk og VIP´ere med Cessna Citation Sovereign. (PR-foto: Smart Aviation)
3 af 3 De 10 asylansøgere fra Syrien havde lækre forhold under den cirka fire timer lange rejse til Sverige. (PR-foto: Smart Aviation)