100 såret og fem dræbt af lynnedslag i Polen

Voldsomt uvejr trak pludselig ind over bjergkæde mellem Polen og Slovakiet. Fem er dræbt og over 100 kvæstet

En gruppe turister blev ramt af lynnedslag på det polske bjerg Giewont. Foto: Ritzau /Scanpix.
En gruppe turister blev ramt af lynnedslag på det polske bjerg Giewont. Foto: Ritzau /Scanpix.

Fem personer - herunder to børn - har torsdag mistet livet som følge af voldsomt tordenvejr i Tatrabjergene ved grænsen mellem Polen og Slovakiet.

Derudover er mere end 100 personer kvæstet.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, oplyser, at fire personer er dræbt på den polske side af bjergkæden. En enkelt mand er omkommet på den slovakiske side, oplyser den lokale bjergredningstjeneste.

Fem redningshelikoptere har deltaget i redningsaktionen. Foto: Ritzau/Scanpix.
Fem redningshelikoptere har deltaget i redningsaktionen. Foto: Ritzau/Scanpix.
 

Ifølge et vidne, som tv-stationen TVN24 har talt med, blev en gruppe turister blandt andet ramt af lynnedslag på det polske bjerg Giewont.

Tiltrækker lyn

Turister ender ofte deres vandretur på toppen af det 1894 meter høje bjerg, hvor et 15 meter højt jernkors blev placeret tilbage i 1901.

Korset menes at tiltrække lynnedslag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Ingen forventede, at sådan et uvejr pludselig ville opstå, og det var umuligt at forudse, siger den polske premierminister.

Sørgedag

Borgmesteren i den polske by Zakopane, Leszek Dorula, har erklæret fredag for sørgedag i byen, der ligger nær den slovakiske grænse. Det skriver det polske nyhedsbureau PAP.

Adskillige personer blev kvæstet, mens de vandrede i Tatrabjergene, der på den polske side strækker sig over 57 kilometer.

Fem helikoptere har deltaget i redningsaktionen.

Den omkomne på den slovakiske side var en mand, der faldt ned i en kløft, da han blev ramt af et lyn. Det oplyser den slovakiske bjergredningstjeneste. Han var sammen med en tjekkisk kvinde, der blev kvæstet.

Ekstra Bladet har spurgt Udenrigsministeriets Borgerservice, om der er danskere blandt de sårede eller dræbte. Klokken 22:20 torsdag aften er Borgerservice endnu ikke vendt tilbage.