11 bandefolk i grundlovsforhør: Røvede biler og begik drabsforsøg

Bandefolk nægter sig skyldige i en række sigtelser

11 bandefolk i grundlovsforhør: Røvede biler og begik drabsforsøg

Alle 11 er sigtet for deltagelse i et skyderi på Rentemestervej, Ydre Nørrebro, sent tirsdag aften. Video: Kenneth Meyer

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Stemningen var tæt, da 11 banderelaterede personer - ti med anden etnisk baggrund samt en enkelt etnisk dansker - kl. 19 tog plads ved siden af deres forsvarere i Retssal 60.

De 11 menes at udgøre kernefigurerne i den ene af de to grupperinger, der gennem de sidste par uger har udkæmpet en bandekonflikt i København og på Vestegnen.

Alle 11 sigtes i fællesskab for en række forbrydelser begået i den seneste tid, og den samlede sigtelse er som en overflytning af konfliktens forløb. De fleste nægtede sig skyldige ved retsmødets begyndelse. Resten tog forbehold til efter, at de havde vendt sagen med deres forsvarere.

To mænd røvede kvindes bil

Overordnet er gruppen i fælleskab sigtet for at være part i konflikten, som anklageren, Laura Birch, beskrev at stå mellem grupperingen Brothas og en gruppering, hun omtalte som NNV.

Flere af de sigtede er gammelkendte ansigter i bandemiljøet, og en enkelt af dem er i tæt familie med den unge mand, der om eftermiddagen søndag 16. september blev overfaldet i en frisørbutik på Nørrebrogade.

Mand tæsket i frisørbutik: Syv fængslet for bandeoverfald

Første forhold i sigtelsen omhandler røveri af en beige Mini Cooper. Røveriet udspandt sig natten til 7. september, hvor bilen holdt på Refshalevej bag Christiania. Her blev bilens kvindelige ejer af to mørkklædte og maskerede mænd truet til at stige ud og overdrage bilen til duoen.

Artiklen fortsætter under billedet

En større gruppe betjente deltog ved aktionen, hvor de 11 bandefolk blev anholdt. Foto: Presse-Foto.dk
En større gruppe betjente deltog ved aktionen, hvor de 11 bandefolk blev anholdt. Foto: Presse-Foto.dk

Dette forhold har direkte forbindelse til næste forhold i sigtelsen, der også omhandler røveri af en bil.

Dette udspandt sig kort efter midnat 10. september, hvor den beige Mini Cooper i Holte blev anvendt til at påkøre en sort BMW. Da BMW'ens ejer stod ud af bilen, blev han konfronteret af to mørkklædte mænd, der truede manden til at udlevere sin bil.

Næste forhold udspandt sig 15. september lige efter midnat, hvor to mænd i den sorte BMW kørte til Heimdalsgade tæt på Mjølnerparken og her forsøgte at affyre en skudbyge mod en gruppe unge, der var forsamlet her.

Politiet skød mod flugtbil under drive-by skyderi

Det lykkedes dog kun at affyre et enkelt skud, da automatriflen fik en funktionsfejl.

Sigtelsen beskriver derefter, hvordan man fire dage senere, - om aftenen ved 19.40 tiden, 19. september - anvendte Mini Cooperen til at køre til Ragnhildsgade og her fra bilen affyre skud mod en gruppe unge, der stod forsamlet her. Her blev en person ramt.

Efterfølgende stak gerningsmændene af igen. Den beige Mini Cooper efterlod man på adressen Banevingen godt en kilometer fra gerningsstedet.

Politi: Banderivaler affyrede op til ti skud

Sigtelsen beskriver endvidere, hvordan man 20. september var i besiddelse af en skarpladt pumgun på Rebekkavej i Hellerup. Våbnet var dog diskret gjort uanvendeligt af politiet, der havde fået nys om våbnet og ved en ransagning havde pillet ved det.

Artiklen fortsætter under billedet

De 11 blev anholdt ved Rødvig på Stevns. Foto: Presse-Foto.dk
De 11 blev anholdt ved Rødvig på Stevns. Foto: Presse-Foto.dk

Sigtelsens næste punkt lyder på drabsforsøg. Nærmere bestemt en episode, der udspandt sig 21. september omkring kl. 20.55, hvor der i krydset Guldbergsgade og Meinungsgade blev affyret skud med et ukendt automatvåben.

Her blev tre personer ramt.

Bil forfulgt før skyderi

Sigtelsens sidste punkt omhandler et drabsforsøg begået sent i aftes på Rentemestervej på Ydre Nørrebro. Her kørte gerningsmændene i en grå Mercedes. Ved denne episode blev der affyret mindst ti skud mod to mænd, der ligeledes var kørende i en bil. Her blev den ene ramt.

Sigtelsen beskriver endvidere, hvordan de 11 alle blev anholdt politiet få timer senere. Anholdelsen fandt sted mellem kl. 00.47 og kl. 00.54 på en adresse i Rødvig på Stevns.

Efter oplæsning af sigtelsen begærede anklageren dørlukning af hensyn til sagens videre efterforskning. Hun forklarede samtidig, at hver af de sigtede kun enkeltvis måtte være til stede, mens hun redegjorde for deres angivelige roller.

OVERBLIK - Konfliktens episoder i september:

Fredag 14. sep.: Om aftenen bliver der affyret skud i Heimdalsgade på Nørrebro. Ingen bliver ramt. Efterfølgende finder politiet to afbrændte biler i samme gade.

Lørdag 15. sep.: Ved 22-tiden bliver to mænd ramt af skud, mens de sidder i en bil i Ishøj. Den ene bliver ramt i benet, den andet i torso. Begge er uden for livsfare.

Søndag 16. sep.: Om formiddagen bliver en yngre mand overfaldet i en butik på Nørrebrogade. Han bliver taget med i en baggård og tæsket og sparket og ligeledes stukket med stikvåben, så han skal indlægges.

Tirsdag 18. Sep.: Natten til tirsdag modtager politiet en anmeldelse om, at der er affyret skud på Den Sorte Plads ved Mjølnerparken, Nørrebro. Ingen bliver ramt.

Tirsdag 18. sep.: Ved 21.30-tiden affyres der skud imod en sort VW Golf i krydset mellem Herlev Hovedgade og Herlev Ringvej i Herlev. Chaufføren af bilen dukker sig og undgår at blive ramt.

Tirsdag 18. sep.: Ved 22.30-tiden bliver der skudt mod en bil på Lygten, Nørrebro. Her bliver en 34-årig mand, der tidligere var kendt som Brothas-figur, ramt i begge arme. Manden meldes uden for livsfare.

Onsdag 19. sep.: Kort efter midnat affyres der skud ved Askerød-bebyggelsen i Hundige. Fem biler blev ramt, men ingen personer er tilsyneladende kommet til skade.

Onsdag 19. sep.: Omkring kl. 20 kommer en bil kørende og begynder pludselig at skyde mod en gruppe unge. Næsten lige ved siden af står politiet, som svarer igen ved at beskyde bilen. Ingen bliver anholdt, og gerningsmændene slipper væk.

Fredag 21. sep.: Natten til fredag opholder en 30-årig mand sig på Glostrup Torv sammen med en anden person, da en mand kommer løbende og affyrer flere skud fra en pistol. Den 30-årige bliver ramt i låret, men er uden for livsfare.

Fredag 21. sep.: Om aftenen bliver en 19-årig person med perifær bandetilknytning og to tilfældige borgere ramt af skud ved Meinungsgade og Guldbergsgade på Nørrebro. Den 19-årige kvæstes alvorligt, mens de to tilfældige slap med knapt så alvorlige skudskader.

Søndag 23. sep.: En 27-årig mand køres på sygehuset efter knivstik under en episode i Ishøj. Manden stikkes fem gange i ballen af maskerede angribere. Overfaldet kan have forbindelse til konflikten, oplyser politiet.

Mandag 24. sep.: En helt tilfældig mand bliver sent om aftenen fanget i krydsild ved en episode, hvor personer i to andre biler skyder mod hinanden på motorvejen ved Roskilde. Det sker omkring kl. 23.30 på strækningen mellem afkørsel 13 og 12 i retning mod København, da en række skud. Efter episoden slår manden bremsen i og holder ind til siden. Han slipper med skrækken. Ingen bliver ramt ved episoden.

Tirsdag 25. sep.: En mand bliver ramt af skud ved en episode ved Skaffervej og Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter. Der affyres skud fra i hvert fald to forskellige våben ved episoden, hvor bilen med manden, der bliver såret, bliver forfulgt af en anden bil.