122 voldsepisoder mod ansatte på bocenter før knivdrab

Ifølge Arbejdstilsynet blev ansatte på bocenter udsat for vold og trusler 122 gange på syv måneder før drab

Lindegården i Roskilde udsat for 122 episoder af vold og trusler. (FOTO: Kenneth Meyer)
Lindegården i Roskilde udsat for 122 episoder af vold og trusler. (FOTO: Kenneth Meyer)

Voldelige episoder er langt fra sjældne på bostedet Center Lindegården i Roskilde, hvor en 57-årig kvindelig social- og sundhedsassistent blev knivdræbt af en mandlig beboer fredag 25. marts.

Ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet, som fagforbundet FOA og Københavns Kommune refererer fra, blev der i perioden fra den 10. august 2015 til den 16. marts 2016 registreret 122 tilfælde af vold og trusler mod medarbejderne på Lindegården.

Ifølge Arbejdstilsynets rapport forekommer der også vold mellem beboerne.

Foto: Region Midtjylland Krimi Psykisk syg amok på bosted på Djursland

Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S) konkluderer efter Arbejdstilsynets rapport, at kommunen skal forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte på Lindegården.

- Man skal for eksempel være i syn og hørekontakt, når man er farlige omgivelser. Der er voldsepisoder i en grad, der gør, at arbejdsmiljøet skal forbedres, siger borgmesteren.

Ifølge en pressemeddelelse fra kommunen skriver tilsynet, at voldsepisoderne for eksempel dækker over slag mod en ansats baghoved, vrid af håndled under udlevering af medicin, slag i maven og brystet, slag mod kæbe med knytnæve, skub mod ansat og riven i hår.

Umiddelbart efter drabet fik Københavns Kommune to strakspåbud om at forbedre sikkerheden.

Michael Jensen ved spisebordet i hans og Vivi Nielsen nyrenoverede hus. Han har fået lov at holde fri fra sit job på Dana Lim, indtil han er klar til at vende tilbage (Foto: Linda Johansen) Krimi Michaels kone dræbt på bosted: Vivi skal begraves i brudekjolen

Men kommunerne er ikke klædt på til at tage sig af de mest syge og utilregnelige psykiatriske patienter, som systemet ser ud i dag, siger Jesper Christensen. Han efterlyser en helt ny type institution, som skal drives i samarbejde mellem regioner og kommuner.

- Det vil sikre at beboerne både får den socialpædagogiske støtte og solide psykiatriske behandling, de har brug for. Og det vil sikre et bedre og tryggere arbejdsmiljø for vores dygtige og engagerede medarbejdere, siger han.

Også fagforbundet FOA kræver handling.

Ifølge FOA viser Arbejdstilsynets redegørelse, at en ansat måtte en tur på skadestuen efter slag og spark, samme dag som den 57-årige blev dræbt.

- Det er rystende, og det bekræfter billedet af, at den er helt gal, siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, i en pressemeddelelse.

Dennis Kristensen støtter forslaget om en ny type institution til de mest syge og udsatte borgere.

- En del af beboerne på de her bosteder, burde slet ikke være der. De er simpelthen for syge eller for kriminelle til at kunne rummes på den her type af bosteder. Derfor er politikerne nødt til at handle. Det handler om lovgivning og ressourcer, siger han.

Socialpædagog Charlotte Roles(FOTO: PRIVAT) Krimi Kritisk socialpædagog: Jeg vil ikke være den næste der bliver myrdet