Torsdag tager Retten i Glostrup hul på en principiel sag, hvor en 24-årig dansk statsborger er tiltalt for at lade sig hverve til terrorisme af Islamisk Stat.
Sagen er den første af sin slags, hvor anklagemyndigheden har rejst tiltale mod en tidligere syrienkriger, der er vendt tilbage til Danmark. Den 24-årige har siddet varetægtsfængslet siden marts sidste år, hvor Politiets Efterretningstjeneste og politiet anholdte ham i Københavns Lufthavn.
Den 24-årige har under sin varetægtsfængsling valgt at foretage navneforandring og møder derfor i dag op i retten under et nyt for- og efternavn.
Ny terror-rapport: Så mange danske kvinder har kæmpet for militant Islam
- Det har han gjort, fordi han gerne vil værne om sin familie og ikke har brug for, at de kommer i søgelyset mere end højest nødvendigt, siger Janus Malcolm Pedersen, der er forsvarsadvokat for den 24-årige.
Tog kviklån til Islamisk Stat
Ifølge tiltalen rejste den 24-årige, som tidligere har drevet et pizzeria i Københavns-området, til Syrien i 2013. Her kæmpede han angiveligt for terror-organisationen i perioden fra 14. juli 2013 og til 14. oktober 2013, hvorefter han rejste hjem til Danmark.
Den 24-årige var dog ifølge anklageskriftet ikke færdig med sine ture til det krigshærgede land, og i marts sidste år ville han endnu engang til Syrien. Men i lufthavnen ventede PET og politiet, og den 24-årige fik derefter inddraget sit pas og blev varetægtsfængslet.
Under anholdelsen var han i besiddelse af 20.000 kr., som han, ifølge tiltalen, havde til hensigt at overdrage til Islamisk Stat. Pengene havde den 24-årige skaffet ved at tage et kviklån.
Speciel sag
Den 24-årige nægter sig skyldig i anklagerne og benægter ifølge sin advokat også, at han skulle have befundet sig i Syrien i 2013. Det er op til anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden mod den 24-årige, og lige præcis det job mener forsvarsadvokat Janus Malmcolm Pedersen kan blive svært.
- Jeg har en formodning om, at det bliver en meget speciel sag, fordi en stor del af bevisførelsen kommer til at handle om indirekte beviser. Det er anklagemyndighedens opgave at bevise noget, som skulle være foregået i et andet land, og det bliver en udfordring, tror jeg, siger Janus Pedersen.
Udover retssagen mod den 24-årige er 13 andre mænd i alderen 20-28 år sigtet i separate, men lignende sager, hvor politiet mener, at de har ladt sig hverve af Islamisk Stat.
Af dem er fem varetægtsfængslet i isolation, mens otte er fængslet in absentia og efterlyst af politiet. Flere af dem formodes fortsat at være i Syrien eller at være blevet dræbt under kamphandlinger i det krigshærgede land.
23-årig tiltalt som IS-kriger: Pind kræver hans statsborgerskab inddraget
Da sagerne mod de 13 syrienkrigere fortsat kører for lukkede døre af hensyn til politiets efterforskning, er det stadig ukendt, om flere af de 13 unge mænd har været i Syrien sammen. Af de individuelle sigtelser fremgår det dog, at flere af dem menes at have været i Syrien i sommeren og efteråret 2013.
Udfaldet i sagen mod den 24-årige tiltalte vil højest sandsynligt danne præcedens for fremtidige sager mod de tidligere syrienkrigere. Kendes han skyldig, kan han forvente over fire års fængsel og risikere at miste sit danske statsborgerskab, da han i forvejen angiveligt har statsborgerskab i tyrkiet.
Det er ifølge forsvarsadvokaten til 24-årige dog ikke endeligt slået fast, at den 24-årige har dobbelt statsborgerskab. - Men det går jeg ud fra, at vi får at vide i morgen(i dag red.), siger Janus Pedersen.