159 mennesker dræbt i mysteriet på Scandinavian Star: Nu er der helt nye oplysninger

Ifølge Avisen Danmark er de pårørende i besiddelse af belastende materiale, der kunne tyde på, at der var tale om forsøg på forsikringssvindel, da Scandinavian Star brød i brand for 28 år siden

Det brændende skib i Nordsøen. Foto: POLFOTO
Det brændende skib i Nordsøen. Foto: POLFOTO

For 28 siden ramte en af Danmarkshistoriens største katastrofe færgen M/S Scandanivian Star.

Af ukendte årsager udbrød der brand på det 141 meter lange skib, og 159 mennesker mistede livet. Hverken de danske eller norske myndigheder har kunne slå fast, hvad der helt præcist skete.

Men nu er vi måske kommet en anelse tættere på sandheden. Det skriver Avisen Danmark.

Avisen er i besiddelse af et dokument, der afslører, hvordan skibet kun var forsikret til og med den dag, hvor skibet gik i brand. Samtidig påstår en af de pårørende, at han er i besiddelse af belastende materiale, der beviser, at forsikringssvindel var motivet.

- Vi har så meget dokumentationsmateriale, der peger på forsikringssvindel som et motiv til at sætte ild til Scandinavian Star, men det spor er aldrig blevet efterforsket. Forsikringsdokumentet, der viser, at 7. april var sidste chance for at få forsikringspenge ud af skibet, støtter mistanken om forsikringssvindel som motiv til mordbranden, siger Mike Axdal til avisen Danmark.

Mike Axdal mistede sin far i branden, og er en af de privatpersoner, der står i spidsen for den undersøgelse, som de pårørende har iværksat.

Udover dokumentet fortæller han til Avisen Danmark, at han er i besiddelse af en optagelse, hvor forsikringsmægleren nærmer sig en indrømmelse.

- Jeg siger til ham, at mange uskyldige liv gik tabt, hvorefter han siger: Det var slet ikke meningen, lyder det fra Mike Axdal.

Det nægter forsikringsmægler Preben Rueda Martin dog pure.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan så det ud i løbet af morgenen 7. april. Carsten Ingemann/POLFOTO
Sådan så det ud i løbet af morgenen 7. april. Carsten Ingemann/POLFOTO

Mysterierne om Scandinavian Star

Norsk undersøgelse
Sidste år fremlagde Stortinget en kommisionsundersøgelse, der slår fast, at der ikke var beviser for, at branden Scandinavian Star i 1990 udviklede sig så voldsomt, som den gjorde, på grund af sabotage.

I rapporten konkluderede kommissionen, at branden udviklede sig katastrofalt på grund af en overophedning i skibets stålkonstruktion.

- I denne brand som i andre tilsvarende skibsbrande må varmetransport i stål anses som en vigtig faktor, som forklarer brandens varighed og omfanget af skader.

Artiklen fortsætter under billedet

Branden på Scandinavian Star.Færgen ligger i havnen i Lysekil i Sverige, hvor brandfolk forsøger at slukke ilden. Foto: Jens Dige
Branden på Scandinavian Star.Færgen ligger i havnen i Lysekil i Sverige, hvor brandfolk forsøger at slukke ilden. Foto: Jens Dige
 

- Sammen med manglende brandbekæmpelse i brandens tidlige fase betød det, at branden hurtigt kom ud af kontrol og spredte sig i skibet, skriver kommissionen i rapporten.

159 mennesker mistede livet i forbindelse med branden, som fandt sted natten til 7. april 1990. Færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn, da der opstod brand i en bunke sengetøj ved 02-tiden.

Omstændighederne omkring branden har været omdiskuteret fra starten. Undersøgelsesmyndighederne kom frem til, at der var tale om en påsat brand og pegede på en lastbilchauffør. De anklager blev dog senere droppet.

Det viste sig også, at personalet på Scandinavian Star i høj grad manglede uddannelse.

Foto: ERIK KRAGH/POLFOTO
Foto: ERIK KRAGH/POLFOTO