16 år gammelt barnemord: Mystisk håndaftryk endelig identificeret

Efter 16 år er et håndtryk blevet identificeret i en sag om mordet på den dengang kun 12-årige norske Kristin

12-årige Kristin Juel Johannessen blev dræbt i 1999. Nu er hendes formodede morder igen bag tremmer. (Foto: Scanpix/privatfoto)
12-årige Kristin Juel Johannessen blev dræbt i 1999. Nu er hendes formodede morder igen bag tremmer. (Foto: Scanpix/privatfoto)
Følg Krimi

Et mystisk håndtryk på en cykelhjelm har i mange år været et stort spørgsmål for den norske befolkning og ikke mindt efterforskerne af barnemordet på den dengang 12-årige Kristin Juel Johannesen. Håndaftrykket blev fundet på en cykelhjelm få meter fra den grøftekant, hvor en politibetjent fandt pigen kvalt den 5. august 1999. Det skriver VG.no.

17 år gammelt mord-mysterium: Nu er ventetiden forbi

16 år efter
Det lykkedes aldrig politiet at identificere det delvist afsatte håndtryk. Man udelukkede dog, at håndtrykket var Kristin, nogen fra hendes familie eller nogen, politiet havde talt med. Men sidste år - 16 år efter cykelhjelmen blev fundet - lykkedes det efterforskerne at klarlægge, hvis hånd havde afgivet aftrykket. Det fortalte den pensionerede efterforsker Arne Kristoffersen i retten fredag.

- Kripos (den norske enhed for bekæmpelse af organiseret og anden alvorlig kriminalitet, red.) har undersøgt den igen i 2015, og aftrykket tilhørte Kristin. Det er vanskeligt at identificere, da underlaget var bulet, og aftrykket var svagt, lød det fra den tidligere efterforsker.

16 år gammelt mord-mysterium: Sådan fik politiet afgørende bevis

Sagen genåbnet
For et år siden anholdte politiet en 38-årig mand for mordet på Kirstin, og tirsdag startede retssagen imod ham. Den tiltalte blev dømt for drabet i 2001, men blev senere frikendt, da DNA-beviserne mod ham viste sig at være tvivlsomme.

Nye analysemetoder har gjort det muligt at tegne en komplet DNA-profil af manden, som nu igen er sigtet. Den formodede drabsmands DNA er nemlig fundet på Kristins fingernegle, hvilket fik en kommission til at vurdere, at der var grundlag for at genåbne sagen.

Det er ifølge VG første gang i Norge, en person er blevet frikendt for så igen at blive tiltalt igen.

Lettet far
Far til den dræbte Kristin, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse, og at sagen nu igen skal for retten.

- Nu ser vi resultatet af, at vi aldrig har givet op. Det er vidunderligt, siger han til VG.

Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse i sagen om drabet på hans datter. (Foto: Helge Mikaelsen, VG)
Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse i sagen om drabet på hans datter. (Foto: Helge Mikaelsen, VG)

Familien har kæmpet i årevis for at løse Kristins mordgåde. Han har selv gennemtrawlet området omkring gerningsstedet og endevendt alle ruter, som gerningsmanden i sin tid kunne være flygtet ad.

- Jeg føler mig nærmest tom indeni. Vi har selv arbejdet hen mod dette siden 2003. Nu er hovedet tomt og kroppen ikke helt i balance, siger Roar Juel Johannessen.

Anholdt 16 år efter mord: Tidligere dømt og frifundet

Artiklen fortsætter efter tidslinjen...

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+