16 år gammelt mord-mysterium: Sådan fik politiet afgørende bevis

DNA-prøve, af den nu sigtede 38-årige mand, blev et afgørende gennembrud i sagen om drabet mod 12-årige Kristin Juel Johannessen

Følg Krimi

Politiet pågreb onsdag aften en 38-årig mand for drabet på den 12-årige pige Kristin Juel Johannessen, der blev fundet død helt tilbage i 1999.

Den sigtede blev dømt for drabet i 2001, men blev senere frikendt på grund af tvivlsomme DNA-beviser. Fælden klappede dog atter over for den nu 38-årige mand, og fredag blev han varetægtsfængslet i foreløbigt fire uger heraf to uger i fuldstændig isolation.

Politiet er næsten sikker på, at de her 16 år efter en af de mest famøse drabssager i Norges historie, endelig har løst sagen, selv om den sigtede erkender sig ikke skyldig.

Torsdag understregede efterforskerne, at de har en komplet DNA-profil, og at de nye analysemetoder var afgørende for pågribelsen og sigtelsen, skriver norske Dagbladet.

Dette bygger de endvidere på, at den fandt den formodede drabsmands DNA på den Kristin Juel Johannessen fingernegle, hvilket er et meget stærkt bevis på, at han har været i kontakt med den unge pige.

Knyttes direkte til drabet
Den konstituerede vicepolitimester i Vestfold politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, bekræfter ifølge den norske avis, at DNA'et var hentet fra Kristins fingernegle.

- Vi mener, at dette beviser, at den sigtede har været i nærkontakt med den afdøde, at han derfor kan knyttes direkte til drabshandlingen. 

Vicepolitimesteren forklarer, at det var i forbindelse med en narkosag i maj, at den 38-årige frivilligt gav en DNA-prøve. Den blev senere sendt til folkehelseinstituttet, hvor der viste sig at være et match til den 16 år gamle drabssag.

Den sigtede har, ifølge politiet, givet sin forklaring, men hvad han har sagt, ønsker Kjell Johan Abrahamsen ikke at udtale sig om. Han er dog ret sikker på, at den 38-åriges DNA ikke er havnet på 12-årige Kristin af naturlige årsager.

- Det er der en meget lille sandsynlighed for, siger vicepolitimesteren.

Manden blev første gang pågrebet i maj 2000 og i december 2001 dømt 12 års fængsel for at have kvalt og dræbt den 12-årige pige.

Ankesagen blev siden udsat, da ny teknologi gav nye muligheder for at analysere hår, som blev fundet på gerningsstedet. DNA-analysen viste, at hår på pigen ikke stammede fra den dømte mand, men fra en kvinde. Rigsadvokaten valgte derfor at frafalde tiltalen, før sagen kom for en dommer.

Stolt politimester: Derfor anholdt vi ham for mord

Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over, at hans datters drabsmand nu ser ud til at være blevet fundet. (Foto: VG/Helge Mikalsen)
Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over, at hans datters drabsmand nu ser ud til at være blevet fundet. (Foto: VG/Helge Mikalsen)
 

Lettet far
Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse.

- Nu ser vi resultatet af, at vi aldrig har givet op. Det er vidunderligt, sagde han torsdag til VG.

Anholdelsen har Roar Juel Johannessen og familien ventet på i 12 år. Han har været utrættelig i kampen for at løse datterens mord-gåde og har gennemtrawlet området omkring gerningsstedet og endevendt alle ruter, som gerningsmanden i sin tid kunne være flygtet ad.

- Jeg føler mig nærmest tom indeni. Vi har selv arbejdet hen mod dette siden 2003. Nu er hovedet tomt og kroppen ikke helt i balance, sagde Roar Juel Johannessen til VG.

Ifølge avisen er manden ikke den eneste, der har været sigtet for drabet. Også en udviklingshæmmet mand i 50'erne var i politiets søgelys. Han endte med at få tildelt en erstatning på 700.000 norske kroner.

Anholdt 16 år efter mord: Tidligere dømt og frifundet

Forsvandt under cykeltur
Kristin forsvandt den 5. august 1999 på vej til en badesø ved den lille by Mørk ved Larvik. Hendes storesøster havde opdaget, at Kristin havde taget hendes sandaler og irriteret cyklede hun ud for at lede efter lillesøsteren. Her traf hun en veninde, som Kristin skulle have haft mødtes med. Hun fortalte, at Kristin aldrig var dukket op.

Klokken cirka 21 om aftenen slog hendes far alarm. To mænd fra landsbyen havde fundet pigens cykel. Et par timere sener blev den 12-årige Kristin fundet død i skoven. Hun var blevet kvalt.

Loven i Norge blev sidste år ændret, så drab begået efter 1989 aldrig bliver forældet - ligesom i Danmark.

 Anholdt 16 år efter pige-mord

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+