16-årig sigtet nu fængslet hos mor og far

Er blevet varetægtsfængslet i surrogat hos sine forældre på Vesterbro for at kunne passe sin skole

En af de fem sigtede for overfaldet julenat på Vesterbro i København på 23-årige Nanna Skovmand og hendes 25-årige kæreste Mads, en 16-årig dreng, er nu blevet varetægtsfængslet i surrogat i sit hjem på Vesterbro, så han kan passe sin skole.

Den 16-årige, der hidtil har været varetægtsfængslet i surrogat på en lukket institution for unge, kunne i mandags flytte hjem til sine forældre igen med henblik på at gå i skole.

Det skete samme dag, som Ekstra Bladet kunne berette om, at tre af de fem varetægtsfængslede i forvejen var godt kendt af Københavns kommunes socialforvaltning. Og at to af de fire, som var særdeles kendt og havde massivt brug for hjælp, havde modsat sig at samarbejde med socialforvaltningen om den hjælp, som Københavns Kommune mente, var relevant for de unge.

Alligevel havde Københavns Kommune ikke givet noget såkaldt forældrepåbud om at samarbejde. Et påbud, som kan føre til økonomiske sanktioner, såfremt det ikke bliver fulgt af forældrene og den unge.

Fortroligt notat: Volds-sigtede unge nægtede at modtage hjælp

De fem unge blev mandag i denne uge fremstillet i Københavns byret med henblik på forlængelse af deres varetægtsfængsling. 

– De er alle blevet fortsat varetægtsfængslet indtil den 23. februar, siger anklager Hanne Christensen.

De fem unge mænd er sigtet efter straffelovens paragraffer om vold af særlig brutal karakter. De nægtede sig alle skyldig i grundlovsforhør.

Nanna efter overfald: Overfaldet skal ikke gemmes hen

– To af de unge er under 18 år. Den ene er fortsat varetægtsfængslet på en lukket institution for unge, mens den anden, en ung mand, der er født i 1998, er blevet varetægtsfængslet i surrogat i sit hjem under skærpet tilsyn af af forvaltningen. Både skolen og hans familie støtter op. Forvaltningen har stillet en række punkter op, som han skal overholde, siger anklager Hanne Christensen.

- Hvad er det f.eks.?

- Han skal passe sin skole. Der er udgangstider, og han må ikke kommunikere med folk, der er involveret i sagen. Formålet fra forvaltningens side er, at de unge skal kunne passe deres skolegang.

– Må han færdes frit udenfor skoletiden og møde venner?

– Det er forvaltningens regelsæt, der er sat op. Han er i princippet varetægtsfængslet, og skal overholde det regelsæt, som forvaltningen har sat op, siger anklager Hanne Christensen.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger må den unge mand ikke gå ud efter klokken 18 medmindre han er ledsaget af sine forældre, som også skal følge ham til og fra skole.

Fire fængslet for julevold - en mand jages stadig

Anklagemyndigheden var ikke enig i, at den 16-årige skulle hjem til sin familie og kærede afgørelsen om surrogatfængsling i hjemmet, men den blev tirsdag stadfæstet af Østre Landsret, siger anklager Hanne Christensen.

Fire af de fem sigtede blev anholdt i midten af januar og fremstillet i grundlovsforhør i Københavns byret den 14. januar. Det drejer sig om en 16-årig, en 17-årig og en 19-årig. En 18-årig sad i forvejen til afsoning for en anden forbrydelse, og kunne derfor hentes i fængslet. En femte mand er senere blevet anholdt og er ligeledes varetægtsfængslet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri