Har du oplevet afpresning, eller kender nogen, der har været udsat for det, så hører vi meget gerne fra dig. Kontakt os på mail til 1224@eb.dk eller sms til 1224 (alm. sms-takst).
Hærværk, tyveri, overfald og trusler. Det har gjort borgere i Holbæk utrygge og flere unge er helt holdt op med at gå alene på gaden eller bevæge sig i byens centrum.
En stor gruppe teenage-drenge med indvandrer-baggrund står angiveligt bag flere episoder i Holbæk, men få har turde anmelde dem.
- Min søn blev bestjålet, men vi har ikke ville anmelde det. Nogle af dem, der har anmeldt overfaldene, er efterfølgende blevet jagtet, og det ønsker jeg ikke for min søn. Jeg har ikke en chance for at beskytte min søn i Holbæk, og jeg tror ikke på, at politiet kan det, siger en far til en af de teenage-drenge, der har mærket den hårdnakket gruppe på tæt hold. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men Ekstra Bladet kender hans identitet.
Forældre betaler dumme-bøderne: - Bander drev vores dreng i døden
Politiet har længe kendt til gruppen, men fordi ingen har turde anmelde dem, skulle der gå over et halvt år, før de kunne lave en anholdelse.
I denne uge startede retssagen mod tre drenge fra gruppen. Mindst syv af deres venner, familie og den enes kæreste var dukket op som tilskuere til det første retsmøde. Retssagen fortsætter og en række forurettede skal vidne, fordi i følge tiltalen er blevet overfaldet, truet eller bestjålet af de tre drenge.
Truet på livet
16-årige Lucas fra Holbæk, var en af dem, der godt turde anmelde banden. Også selvom det var med store overvejelser, og han var bange for, at det ville få repressalier.
- Hvis ingen anmelder det, så fortsætter de jo bare, derfor synes jeg, det var vigtigt, siger han.
Drengene fra gruppen var ifølge Lucas sure efter et opslag, han havde skrevet på Facebook. Han delte en artikel fra en avis, som beskrev nogle knivstik på Holbæk station. Han skrev selv, at bagmændene burde blive straffet og sendes hjem, men han havde ikke skrevet nogen navne.
En af drengene fra indvandrer-gruppen sendte ham efterfølgende en besked på Facebook, hvor han skrev, at Lucas ikke måtte skrive sådan igen, og at han skulle droppe det.
Det gjorde ham nervøs, og han begyndte at holde sig fra centrum af Holbæk. Alligevel fandt drengene ham et halvt år efter.
På vej hjem fra sit arbejde blev den 16-årige stoppet af en bil, hvor de tre nu tiltalte sad. Ifølge tiltalen beordrede de ham ind i den, og truede ham på livet, hvis ikke han betalte dem penge.
- De sagde, at jeg var racist på grund af min Facebook-opdatering, og at jeg fik en dummebøde på 10.000 kroner, jeg skulle betale inden den 1. august. Hvis jeg ikke gjorde det, ville de køre mig i skoven, hvor jeg skulle dø, siger han.
I retten nægtede drengene sig skyldige. De sagde, at Lucas skyldte en af dem penge, som de blot havde bedt om og nægtede, at de havde truet eller sagt noget om at køre ham i skoven.
Gemte sig i garage
Lucas anmeldte truslerne, selvom han vidste, der kunne være ubehagelige følger. Og det var der.
- De var nede på mit arbejde og spørge efter mig, så jeg følte, de kunne finde mig overalt. Jeg var bange for at gå ud fra mit hjem, siger han.
I en måned gemte han sig på sit værelse. Skulle han ryge, turde han ikke lukke opgangsdøren bag sig, men stod i døråbningen, og gik han på gaden, var det aldrig alene.
- Mine venner gik foran mig og tjekkede rundt om hjørnerne, om der var nogle, og så jeg nogle fra gruppen, gemte jeg mig i garager, siger han.
Bange for at vidne
Det var med stort mod og en dyb indånding, at 16-årige Lucas vidnede mod de tre drenge i retten. Tanken om at skulle vidne, gjorde ham lige så bange, som da han havde anmeldt dem i første omgang.
- Jeg synes ikke, det er i orden, det de har gjort. Derfor anmeldte jeg det, og nu vidner jeg for at styrke sagen imod dem, siger han.
Han var dog glad for, at han ikke er det eneste vidne.
Også Jesper skulle give sin vidneforklaring om et overfald, hvor drengene ifølge ham har slået og sparket ham.
- Jeg fik både et knytnæveslag, og en flad hånd i hovedet. Og så sparkede de mig. Da de gik, sagde de, at jeg skulle sværge på, at jeg ikke anmeldte det. Gjorde jeg det, ville jeg få et ar i ansigtet, siger han.
Jesper turde ikke anmelde det, men hans mor overtalte ham til det.
Efter han har vidnet, er han i tvivl om, det var det rigtige.
- Nu er jeg bange for, at de kommer efter mig, når de kommer ud igen. Men på den anden side, har jeg i lang tid ikke turde gå nede i byen, så det kommer alligevel ikke til at gøre en forskel nu, siger han.
Han mente alligevel også, at en anmeldelse var det rigtige at gøre, for ellers kunne flere blive udsat for det samme som ham.
De to har med deres familiers accept valgt at tale med Ekstra Bladet i håb om, at der vil være fokus på den kriminalitet, der gør de unge utrygge, så det hører op.
Retssagen mod de unge fortsætter med dom i november.
Politi opfordrer til anmeldelser
Midt- og Vestsjællands politi har godt hørt om, at der er mange som ikke tør anmelde overfaldene.
Men ifølge dem, er der kun en vej frem.
- Hvis man ikke anmelder, får de kriminelle alt for lang snor, og så stopper de ikke, siger Carsten Andersen, kommunikationsansvarlig fra Midt- og Vestsjællands polit.
- Flere har i denne sag været bange for at vidne, hvad gør politiet for at støtte dem?
- Der findes helt faste regler omkring vidnetrusler. Den sikreste vej til at blive varetægtsfængslet i Danmark, det er, hvis man truer et vidne. Det tages meget alvorligt.
- Ellers kan politiet også møde op til retsmødet og være til stede, for at støtte vidnet.