16-årige om kidnapning: 'Der er et kodeks - man går bare ikke'

Fem drenge er tiltalt for frihedsberøvelse, ulovlig tvang og grov vold mod to unge hjemløse

De fem Foto: Joachim Adrian
De fem Foto: Joachim Adrian

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Det var en tavs forsamling af unge mænd, der samlede sig i retten på Frederiksberg, da forklaringen omkring overfaldet og den ulovlige tilbageholdelse af et ungt hjemløst par skulle afgives.

Kun to af drengene havde lyst til at forklare retten, hvad der var sket 11. oktober 2017, hvor parret, ifølge tiltalen, blev slået, sparket, brændt med en lighter og tilbageholdt i 10 timer først på taget af en Føtex på Vanløse torv og senere i en kælder under skolen Sputnik i Vanløse.

Banden krævede, at parret skaffede 15.000 kroner hos den 20-årige mands søster og mor, og han blev slået og sparket i hovedet og på kroppen adskillige gange, mens hans 23-årige kæreste hjælpeløst måtte se til. De nægter sig alle skyldige.

Ifølge en af drengene på 16 år kender han slet ikke de andre tiltalte, men erkender, at han var tilstede, da parret, der er kendt for at sælge 'Hus forbi' på Vanløse station, blev tilbageholdt af de fem drenge.

- Jeg erkender, at jeg har været til stede ved brandtrappen ved Føtex og under Sputnik skolen, forklarede den 16-årige.

Han forklarer, at han ikke havde nogen mulighed for at forlade stedet, hvor de hjemløse unge blev tilbageholdt mod deres vilje.

Blev ikke tvunget
- Jeg blev ikke tvunget, men det var svært at gå. Der er et kodeks, man går ikke. Man går bare ikke, gentog han flere gange, efter hans forsvarsadvokat spurgte ind til hans rolle i tiltalen.

Ifølge den 16-åriges forklaring til politiet, som blev læst op i retten, skulle banden hen til det hjemløse par, fordi den 20-årige mand havde stjålet en pistol fra en af drengene.

Derfor skulle de hen til dem for at kræve penge. Han har, ifølge sin egen forklaring til politiet, ikke set grov vold udført mod den 20-årige mand, men kun set dem få lussinger og spark.

I forklaringen står også, at der var en kniv indblandet, som en af de andre medlemmer af gruppen brugte til at true den hjemløse til at skaffe pengene fra sin søster og mor.

En af de andre drenge giver en lignende forklaring til retten. Han var til stede, men så ikke den 20-årige blive slået og sparket, han forklarer også, at man ikke kan forlade gruppen.

- Man går ikke bare, når man er i den gruppe. Men det lyder, som om jeg blev tvunget, jeg valgte selv at blive, man går bare ikke, siger han.

Fire af de fem tiltalte er også anklaget for et røveri i 7-Eleven, hvor de stjal sandwich og drikkevarer og truede ekspedienten. Ved et andet røveri mod Super Brugsen i Vanløse stjal to af de tiltalte brød og drikkevarer og truede to ansatte med, at de var bevæbnet med kniv.

Retten har afsat fem dage til retssagen, hvor dommen ventes den 5. april. En af de tiltalte er udenlandsk statsborger og kræves udvist.