169 kvinder står frem: Vi blev gruppevoldtaget

I forbindelse med præsidentvalget i Kenya i 2007 er flere end 900 mennesker blevet voldtaget. En ny rapport fortæller beretninger fra 178 ofre

169 kvinder, heriblandt flere børn, fortæller om at blive voldtaget af flere mænd og livet efter. (FOTO: Human Rights Watch)
169 kvinder, heriblandt flere børn, fortæller om at blive voldtaget af flere mænd og livet efter. (FOTO: Human Rights Watch)

Torsdag skrev Ekstra Bladet om 83-årige Thomas N., der er stået frem i en nyligt udgivet rapport af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, til hvem han fortæller om voldtægten af sine døtre, og hvordan han selv blev voldtaget, da han nægtede at voldtage sine egne døtre.

Thomas historie er bare en blandt 178 hjerteskærende beretninger fra 169 kvinder og ni mænd, som Human Rights Watch har interviewet. De fleste af ofrene er blevet voldtaget af flere gerningsmænd.

Efter præsidentvalget i Kenya i 2007, da Mwai Kibaki vandt, eskalerede voldstallene, og ifølge rapporten døde 1100 mennesker, 600.000 flygtede, og flere end 900 mennesker blev voldtaget af militser fra de forskellige fraktioner i landet.

Mange kvinder lever med skyldfølelse, efter de blev voldtaget. (FOTO: Human Rights Watch)
Mange kvinder lever med skyldfølelse, efter de blev voldtaget. (FOTO: Human Rights Watch)
 

Den uhyggelige rapport forsøger at sætte fokus på det massive omfang af voldtægter i Kenya, og ofrenes tilværelse efterfølgende.

12-årig pige blev voldtaget
En af de historier, der bliver beskrevet i rapporten, er fortællingen om Opiyo F.'s 12-årige niece, der blev voldtaget og stadig lever med et traume.

- Det er som om, hun er forvirret. Hun kan ikke tage ansvar derhjemme. Nogle gange sover hun bare. Hun kan sove en hel dag og en hel nat, siger Opiyo til Human Rights Watch og fortsætter den grusomme fortælling om en dengang blot 12-årige pige.

- Hun blev smittet med HIV og får behandling, men der skal være nogen til at give hende medicinen, ellers tager hun den ikke.

- Hun taler og synger for sig selv. Hun siger mærkelige ting. Nogle gange, når jeg taler til hende, siger hun, 'Du skal ikke tale til mig, jeg venter på den dag, jeg skal dø'.

Opiyo håber, at hans niece kan få professionel behandling, så hun muligvis kan komme sig over pågrebet.

Manden gik fra hende efter voldtægt
I rapporten står der, at mange af de kvindelige ofre vælger at gifte sig, fordi de søger tryghed.

Kvinderne bliver ofte forladt af deres mænd, hvis de er blevet voldtaget. (FOTO: Human Rights Watch)
Kvinderne bliver ofte forladt af deres mænd, hvis de er blevet voldtaget. (FOTO: Human Rights Watch)
 

En kvinde blev voldtaget af soldater fra General Services Unit (GSU) efter valget. På det tidspunkt var hun 17 år. Hun fortæller, at hun blev gift, fordi 'jeg så det som den eneste mulighed for at gemme min skam'. Hendes forældre hjalp med at skjule voldtægten og graviditeten som følge af voldtægten overfor hendes mand, men han endte med at opdage det.

- Vi blev gift, mens jeg var gravid. Men da jeg havde født, ville jeg ikke have noget med barnet at gøre. Jeg elskede ham ikke. Mine forældre tog mig hjem til min onkels hus, efter jeg forlod hospitalet, så min mand ikke kunne se, at jeg ikke ville være med barnet.

- Senere tog jeg hjem, og jeg ved ikke, hvordan han havde fundet af det med voldtægten, men han begyndte at råbe af mig. Han sagde, at jeg havde løjet og smittet ham med HIV, fordi jeg var blevet voldtaget af GSU-soldater, som ofte er positive. Han slog mig og sagde, at jeg skulle finde voldtægtsmanden, så han kunne hjælpe med barnet, fortæller den unge kvinde i rapporten.

Mistede sit barn
Flere af beretninger i rapporten fortæller om kvinder, der efter voldtægten er blevet smidt ud af deres mænd og derfor må klare sig selv.

De fleste af ofrene har mistet familie, efter de blev voldtaget, og flere af ofrene er selv døde, fordi de er blevet smittet med HIV eller har været for medtaget.

Flere af de kvindelige ofre er blevet gravide under voldtægten, men de ved ofte ikke, hvem der er biologisk far, fordi flere mænd har voldtaget dem. (FOTO: Human Rights Watch)
Flere af de kvindelige ofre er blevet gravide under voldtægten, men de ved ofte ikke, hvem der er biologisk far, fordi flere mænd har voldtaget dem. (FOTO: Human Rights Watch)
 

En kvinde fortæller i rapporten, hvordan hun mistede en, efter hun blev voldtaget af flere mænd.

- Det var omkring klokken 10 om formiddagen. De gik ind i mit hus og spurgte efter min mand. De sagde, at jeg skulle vise dem, hvor vi gemte vores skydevåben. Derefter begyndte de at røre ved mig, som om de visiterede mig. de tog tøjet af mig, og en af dem bad mig lægge mig ned.

- Jeg var gravid i syvende måned. De var så hårde ved mig, at babyen døde i min mave, fortæller hun.

Rapporten indeholder flere grusomme historier fra 178 mennesker, der er stået frem og har fortalt deres historier til Human Rights Watch. Alle interviewene er lavet mellem november 2014 og oktober 2015, men nogle af overgrebene går tilbage til 2007.