17-årig dræbte Mads: Derfor stak jeg ham

- Jeg har det meget skidt med det og græder hver aften, forklarede 17-årig drabstiltalt i retten. Han erkender at have ført kniven, der kostede handelsskoleeleven, men nægter sig skyldig i drab

Mads Skjoldsøge blev stukket ihjel i en tunnel tæt ved Hillerød Handelsskole, hvor han var elev. En 17-årig dreng erkender, at han førte kniven. (Privatfoto)
Mads Skjoldsøge blev stukket ihjel i en tunnel tæt ved Hillerød Handelsskole, hvor han var elev. En 17-årig dreng erkender, at han førte kniven. (Privatfoto)

RETTEN I HILLERØD (Ekstra Bladet): Flere dages provokationer i en Facebook-chat kulminerede en torsdag i november i et møde mellem to drenge fra Hillerød - og mødet endte med, at den ene mistede livet.

Det stod klart under dagens retsmøde mod en 17-årig dreng, der er tiltalt for drabet på den jævnaldrende Mads Skjoldsøge i en tunnel ved Hillerød Handelsskole 5. november sidste år. Den 17-årige nægter drab, men erkender, at han førte kniven.

- Jeg følte mig truet, forklarede den 17-årige, som erkender sig skyldig i grov vold med døden til følge.

Uhyggeligt alarmopkald efter dødeligt knivstik: - Han er helt væk

I retten læste anklageren op af en lang beskedkorrespondence mellem de to unge - i alt blev der sendt over 200 beskeder via en Facebook-chat - og heraf fremgik det tydeligt, at de to drenge ikke var glade for hinanden.

- Vi var lige gode om det. Han provokerede mig, og jeg provokerede ham, forklarede den 17-årige blandt andet om samtalen, som var startet efter de to havde mødt hinanden i Hillerød om tirsdagen. Her havde den tiltalte kylet en lighter mod jorden, netop som Mads Skjoldsøge gik forbi med nogle venner.

Det endte i nogle tilråb frem og tilbage, og herefter tog den 17-årige kontakt til Mads Skjoldsøge på Facebook. Forud for det møde kendte de to ikke hinanden, forklarede den drabstiltalte 17-årige.

Mads Skjoldsøge blev kun 17 år. (Privatfoto)
Mads Skjoldsøge blev kun 17 år. (Privatfoto)
 

De to drenge aftalte flere gange at mødes for at klare deres uoverensstemmelser, hvilket lykkes om torsdagen - to dage efter de to drenge havde indledt deres Facebook-skænderi.

'Hvornår er du her?' lyder den sidste besked i den over 200 beskeder lange korrespondence. Beskeden er sendt fra Mads Skjoldsøge til den tiltalte.

Den 17-årige forklarede også, at han forud for mødet forsøgte den 17-årige at skaffe en kniv - først hos to kammerater, som begge nægtede at have en kniv. Først på vej ned til handelsskolen om torsdagen får han en kniv af en tredje kammerat, forklarede han.

Mads blev stukket ihjel: - Vi mangler ham hver eneste dag

- Hvorfor skulle du have en kniv, ville anklageren vide.

- Jeg følte mig meget truet af Mads. Jeg havde hørt, at han var farlig - især når han var på stoffer. Og jeg havde hørt, at han ville stikke mig ned, forklarede den 17-årige.

De to mødtes ved en cykeltunnel tæt ved Hillerød Handelsskole kort efter klokken 13. Et par provokerende ord eskalerede lynhurtigt, og få minutter efter lå Mads Skjoldsøge blødende på jorden - ramt af et enkelt knivstik i hjertet.

Mads blev stukket ihjel: - Vi mangler ham hver eneste dag

- Jeg spurgte ham tre gange, om han havde et problem. Han sagde noget med, at hans onkel var Bandidos, forklarede den 17-årige, som også - ifølge eget udsagn - flere gange blev kaldt neger og negersvin.

- Jeg følte mig presset af det han sagde. Og så spændte han sin knytnæve og gik et skridt frem imod mig. Jeg ville give ham en advarsel, så jeg stak ham i brystet, sagde den 17-årige i retten og tilføjede, at 'det selvfølgelig ikke var med vilje'.

Tiltale: Stak Mads ihjel og gik amok i fængslet

- Jeg er ked af det. Jeg tænkte ikke så langt. Jeg ville bare advare ham. Jeg tænkte ikke på, at det kunne være farligt, lød det fra den 17-årige, som tilføjede:

- Jeg har det skidt med det. Jeg græder hver aften, det har påvirket mig meget. Og jeg håber, at dommerne kan se sandheden og dømmer efter beviserne og ikke efter, hvad medierne skriver om sagen.

Under sin forklaring viste den 17-årige dreng dog ikke de store følelser. Han svarede med ro i stemmen grundigt på anklageren og forsvarers spørgsmål, mens flere af de pårørende til Mads Skjoldsøge græd på tilhørerrækkerne.

Skoleleder: Drabet på Mads har rykket eleverne tættere sammen

Ekstra Bladet følger sagen...